Bläddrat botaniserar bokrean 2024

/
Uppskattad lästid: 3 min

Idag, den 20 februari 2024, öppnades äntligen dörrarna till årets bokrea. Det har i och för sig varit möjligt att förhandsboka sina reaböcker sedan flera veckor tillbaka online, men då är det väl ingen sport?Bläddrat-redaktionen gav sig ut på stan för passet som vi tränar för hela året: bokreashoppingen. Låt oss ta en titt på vad redaktionen fyndade.

Annas rapport från bokrean

Under dagens promenad mellan de olika bokreorna i Stockholm hann vi både besöka stora kedjor, som Akademibokhandelns flaggskeppsbutik på Mäster Samuelsgatan och Adlibris butik på Kungsgatan, och lite mindre butiker. På NK Bokhandel erbjöd man 30% rabatt på alla böcker. Och på Hedengrens bokhandel i Sturegallerian fanns utvalda titlar på rea. Till största delen är rean identisk mellan olika butiker. Men det finns undantag. En bok skiljde sig flera hundralappar i pris! (Det är nästan så jag undrar om något blivit fel.) Men mer vanligt handlade det om en prisdifferens på några tior eller tjugolappar. Ska man köpa många böcker kan det alltså löna sig att jämföra priser innan man göra sina inköp på årets rea.

På de två bilderna ovan finns ett urval av de böcker som fångade mitt intresse på rean. Jag är imponerad av mängden nya boktitlar som fanns till rejält nedsatt pris. Men jag är också lite besviken på bokrean för barnböcker. Kanske var det bara butikerna vi besökte som hade sämre utbud? Men bland barn- och ungdomsböckerna upplevde jag fyndtillfällena som betydligt förre än på förra årets bokrea.

Annas inköp på årets bokrea

Jag håller inte för uteslutet att det blir fler bokinköp längre fram på årets rea. Men till slut kom jag hem med tre nya böcker i ryggsäcken:

  • Eftersom jag och mina yngsta barn verkligen tyckt om Familjen Knyckertz-böckerna så kompletterade jag med en titel som saknades i vår bokhylla, ”Familjen Knyckertz och snutjakten” av Anders Sparring.
  • Apples nya tv-serie ”Masters of the air” har påmint mig om mitt intresse för att läsa om andra världskriget, så jag slog även till på ett exemplar av Peter Englunds ”Onda nätters drömmar”.
  • Slutligen, mitt kanske bästa bokreafynd någonsin? I flera år har Jonathan Kaplans ”The Dressing Room” legat på min önskelista över böcker att köpa och läsa. Nu låg den plötsligt i fyndlådan på NK Bokhandel, och med 30% rea på alla böcker blev den min för blott 35 kr. Oj så glad jag blev!

Kattis rapport från bokrean

Även om jag redan hade ganska bra koll på vilka böcker som skulle finnas på rean efter att ha dammsugit nätbokhandlarna efter bästa reaböckerna senaste veckorna, blev jag förvånad över hur många nypublicerade böcker som var med på rean. Andrev Waldens augustvinnare till pangpris. Fyndläge på Gottigheters kokbok. Ahndorils första pusseldeckare nästan gratis. Ja, det finns onekligen pengar att spara och fynd att göra på bokrean i år. I alla fall om det är böcker för vuxna man är ute efter. Som Anna nämner var urvalet till barn lite mindre frodigt. Men är det kokböcker, nutida skönlitteratur eller klassiker som ska handlas är det bara att välja och vraka.

Något jag blev lite besviken på, var urvalet av engelska titlar på bokrean. Eller snarare: bristen på engelska titlar. Hos nätbokhandlarna finns det en hel del böcker på engelska med i bokrean, men på Akademibokhandeln hittade jag knappt några alls. Adlibris hade däremot en del, och det var också där jag gjorde mina (hittills) enda inköp.

Kattis inköp på årets bokrea

Jag kommer nog ta ett varv till på årets bokrea via nätbokhandlarna, men med mig hem från stan fick jag fyra böcker (varav en inte ens var på rea):

  • ”Bright Young Women” av Jessica Knoll har jag haft på min TBR på Goodreads i ett par månader och blev absolut till mig av att se att den var nedsatt. Den tog jag på direkten.
  • Jag föll ju som en fura för Dolly Aldertons första bok tidigare i år. Så när jag såg ”Good Material” av Dolly Alderton på rea-bordet var jag inte sen att ta ett ex.
  • Förra året läste jag ”Olive Kitteridge” av Elizabeth Strout och den var utmärkt. ”Lucy by the sea” hade jag inte hört talas om, men kunde inte låta bli den när den ändå var med på rean.
  • Som bonus till mig själv, för väl utförd reashopping, köpte jag en bok till fullpris också (som dock var ett väldigt överkomligt pris): ”The night circus” av Erin Morgenstern har SÅ MÅNGA tipsat mig om. Jag vet att jag har ett exemplar någonstans, men kan för mitt liv inte hitta den. Så det blev ett köp av den med. Det var jag värd.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

1 Comments

  1. Eftersom förlagen tjänar väldigt lite på bokrean (det är främst bokhandlarna som vill ha den kvar) gör man ofta tilltryck av populära titlar för att tjäna något på försäljning. Det är därför man kan hitta så pass nya titlar på rean.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.