Allt jag vet om karlek dolly alderton recension

Recension: ”Allt jag vet om kärlek” av Dolly Alderton

/
Uppskattad lästid: 2 min

”Allt jag vet om kärlek” av Dolly Alderton blev, när den släpptes 2018, ett fenomen och något av en generationsbok i England. Den blev en omtalad bestseller och har dykt upp som rekommenderad bok för mig på Goodreads så många gånger att jag blivit blind för omslaget. Jag kände mig måttligt intresserad. Hade inga planer att läsa den. Men plötsligt och oväntat satte jag tänderna i den för ett par veckor sedan. Varför gjorde jag inte det tidigare, undrar jag nu? Det enkla svaret är att jag alltid blir motvalls när en bok blir ett samtidsfenomen.

Självrannsakande bok om relationer till andra och sig själv

”Allt jag vet om kärlek” handlar om författaren själv och, som titeln antyder, kärlek. Hon tar med oss på en resa som sträcker sig från barndomens första trevande msn-flirtar till en kärleksförklaring till vänskap när hon närmar sig trettio. Även om ”Allt jag vet om kärlek” naturligtvis handlar om dejter som går åt helvete och hjärtan som brustit, är det kärleken till vännerna som är den röda tråden genom boken.

Man skulle kunna kalla ”Allt jag vet om kärlek” för en krönikesamling. Det stämmer inte riktigt, även om Alderton skrivit just krönikor om dejting för The Sunday Times Style. Har du bott i England och läst hennes dejtingtexter, kommer du kanske till viss del känna igen dig. Flera av de anekdoter från hennes kolumn i The Sunday Times Style finns med i boken. Men här är de djupare, ännu roligare och betydligt mer närgångna. Det är nämligen inte bara sitt dejtingliv hon bjuder på i boken. Alderton öppnar även på dörren till sin svåra relation till alkohol och ätstörningar.

Knäppa mellanspel adderar en hel del humor

Boken är, förutom texterna, kryddad med material som skulle kunna kännas malplacerat men som fungerar väldigt bra ihop med tonen: recept, påhittade e-postkonversationer och inköpslistor. De fiktiva e-postkonversationerna fick mig att skratta högt, särskilt inbjudningarna till möhippor och baby showers. ”Jag vet att vi inte umgås annars, men nu vill jag att du ska lägga orimligt mycket tid och pengar på mitt ofödda barn

”Allt jag vet om kärlek” är fylld med reflektion kring kärlek, vänskap och livet på det stora hela. Det är en bok som är väldigt lätt att relatera till. Den blir en skön andningsventil i vardagen och är perfekt för den som uppskattar en sann berättelse, men samtidigt behöver skratta sig igenom eländet som livet faktiskt ibland är. Det är faktiskt lätt att förstå varför denna bok har blivit ett fenomen!


Här brukar det finnas affiliatelänkar, men ”Allt jag vet om kärlek” av Dolly Alderton verkar vara slutsåld överallt. Besök ditt lokala bibliotek eller läs/lyssna på den via din ljudboksapp – där finns den både som ljudbok och e-bok.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.