De fenomenala fruntimren på Grand Hotel

Recension: ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” av Ruth Kvarnström Jones

//
Uppskattad lästid: 2 min

Efter Katarina Wennstams ”Döda kvinnor förlåter inte” var jag inte riktigt redo att lämna sekelskiftets Stockholmskvinnor bakom mig. Då kom ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” av Ruth Kvarnström Jones som ett gäng riddare i skinande rustningar. Eller i alla fall i väldigt välstrukna klänningar med mycket belevat manér. Välkommen till Grand Hotel och en grupp kvinnor som får en att knyta näven i luften och skrika ”handling, inte bara ord”.

Möt Wilhelmina Skogh och hennes kvinnliga anställda

I ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” får vi följa Wilhelmina Skogh som i början av 1900-talet anställs som hotellchef på Grand Hotel för att vända skutan rätt och bli det lyxiga hotell som man utger sig för att vara. ”Men vänta”, kanske ni tänker nu, ”en kvinna som hotellchef vid sekelskiftet, det låter inte trovärdigt”. Men jo, Wilhelmina Skogh var VD för Grand Hotel mellan 1902-1910 och drev innan dess en egen framgångsrik hotellkedja, och var dessutom ansvarig för hotellverksamheten under Stockholmsutställningen 1897. ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” är värd att läsa enbart för att få bekanta sig närmare med Fru Skogh. Men hon är inte den enda kvinnan i denna bok som håller en trollbunden som läsare.

Karaktärer att knyta an till

Vi får, utöver hotelldirektrisen, även följa en grupp av hennes kvinnliga anställda. Som Ottilia, en ung kvinna som flyttar från Rättvik till Stockholm för att fortsätta jobba för Skogh efter att ha lärts upp av henne på Skoghs hotell i Rättvik. Många av personerna i boken har funnits. Hur det ligger till med denna grupp kvinnliga anställda vet jag faktiskt inte. Men det spelar inte så stor roll. De är så trovärdigt skildrade att jag upptäcker att jag framåt slutet av boken blir lite deppad av tanken på att den utspelar sig för så länge sedan att de sedan länge gått ur tiden. Det spelar ingen roll om de funnits eller inte.

Fler pärlor från Stockholm är på gång

Boken, den första i en serie som går under benämningen ”Stockholms pärlor” håller ett högt tempo och åren rinner fram mellan sidorna. Vi får uppleva kvinnokamp, arbetarrörelsens framväxt, nobelfestligheter, statsbesök, kungar som dör och spännande kopplingar till hovet, tyfus, värdelösa män men också en handfull allierade herrar. Att få läsa om Stockholm, min hemstad sedan födelsen, genom ett par sekelskiftesglasögon är inget annat än ljuvligt. Jag ser redan fram emot nästa del i denna serie om pärlor i Stockholm av Ruth Kvarnström Jones.


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extr

Köp ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” hos: Bokus
Köp ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” hos: Adlibris

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.