Besök: Hedengrens Bokhandel

/
Uppskattad lästid: 2 min
Hedengrens Bokhandel har en stark känsla av bibiliotek, med bokhyllor så höga att man behöver en stege.
Adress:Grev Turegatan 13, inuti Sturegallerian
Öppettider:Vardagar 10-19
Lördagar 10-17
Söndagar 12-17
Café:Nej
Hemsida:Hedengrens
Tillgänglighet:Hiss till nedervåningen finns, så rullstol och barnvagn kommer fram men det är på flera ställen ganska trångt i gångarna.

Hedengrens Bokhandel låg förr mitt på Stureplan, med stora skyltfönster ut mot folkvimlet. Men efter renoveringen av Sturegallerian har denna anrika bokbutik nu fått en mer undanskymd plats i fastigheten. Adressen är Grev Turegatan. Men bokhandeln ligger fortfarande kvar inne i gallerian, dock längst bort, längst in – sett från Stureplan. Om man inte redan vet var kan det hända att man irrar runt lite bland serveringar och klädbutiker innan man kommer rätt.

Att gå in på Hedengrens Bokhandel känns lite som att krypa genom garderoben in till Narnia, det är en annan värld man träder in i. Lokalen har en stark biblioteksaura. Det är något med tystnaden som skapar en lite mer seriös och strikt ton för miljön. Men Hedengrens har biblioteksfeeling även på andra sätt. Lokalen utgörs av två plan, ett mindre entréplan med två alkover, samt en större källarvåning. På nedervåningen är det så högt i tak att bokhyllorna, som går hela vägen upp, kräver en stege för att man ska nå de övre hyllplanen. Man får antingen vara beredd att klättra själv, eller oblyg nog att våga be om hjälp. Men det finns gott om kunnig personal på plats.

Det finns ingen servering på Hedengrens Bokhandel, men det betyder inte att detta inte är en social butik. Den som vandrar runt bland böckerna ligger snabbt märke till affischer för butikens författarkvällar. En gång i veckan bjuds en författare in för bokprat, biljetterna kostar 100 kr och släpps veckan innan. Och det är ofta celebra namn som gästar Hedengrens.

Sortiment hos Hedengrens bokhandel

Hedengrens bokutbud är smalt, men djupt? Här hittar man antagligen inte böckerna som trendar på TikTok eller Instagram. Men har man en specifik kategori man har snöat in på, så är det på Hedengrens Bokhandel man finner titlar som inte finns någon annanstans.

Det här är vuxen bokhandel. Det finns ett litet utbud av barnböcker, men det är tydligt att de mest är ett alibi. Vill man väcka läslust hos sin barn och tonåringar så får man gå någon annanstans. Men för den som har en mer vuxen smak så är det förvånande hur mycket intressanta böcker som kan rymmas i denna ändå inte så stora lokal. Uppskattar man poesi eller tycker om att försjunka i historia, fördjupa sig i en bok om modern medicin – då kommer man på Hedengrens Bokhandel garanterat hitta minst en bok man inte vill släppa igen.

När ska man besöka Hedengrens Bokhandel?

  • Om man gillar smalare litteraturgenrer, som poesi eller medicin
  • Om man är ute efter bibliotekskänslan, fast kunna köpa böckerna man hittar
  • För boktips utöver topplistor på just nu bästsäljande titlar

Betyg

Läge
6/10
Stämning i butik
8/10
Utbud av böcker
7/10
Läslust
8/10
Totalt
7.3/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.