8 feelgoodböcker med jultema

/
Uppskattad lästid: 2 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Med knappt två veckor kvar till första advent, måste även den mest återhållsamma julfiraren tycka det är okej att börja läsa romaner som utspelar sig i juletid? Böcker om julen har de senaste åren fullkomligen exploderat. Från att ha släppts några få julromaner varje år, kan man klassa julfeelgood som en alldeles egen genre.

I år har flödet fullkomligen översvämmats av ny julfeelgood. Vi har valt våra favoriter, både gamla och nya. Här är böckerna som kommer få dig att nynna på bjällerklang och fundera på att tumma på din regel om att inte öppna glöggen innan första advent.

1. ”Sju dagar med familjen” av Vanessa Hornak

I ”Sju dagar med familjen” av Vanessa Hornak kommer Olivia hem för att fira jul med sina föräldrar, men plötsligt uppdagas något som gör att de måste hållas i karantän tillsammans i en vecka. Så här i efter en lång pandemi, känns en karantän på sju dagar kanske inte så märkvärdig – men det beror ju helt på ens sällskap.

2. ”En julsaga i Stowford” av Anne Marie Ryan

”En julsaga i Stowford” av Anne Marie Ryan handlar om Nora och Simon som driver en bokhandel sedan 30 år tillbaka i en liten brittisk by. Men det ekonomiska läget kniper och hotet om nedläggning är överhängande. Trots att pengarna tryter, bestämmer sig Nora för att donera böcker till folk som känner sig ensamma kring jul, något som sprider hopp i den lilla byn. Men kommer det vara nog för att attrahera ett eget litet julmirakel?

3. ”Julakuten för ensamma hjärtan” av Callum Bloodworth

Callum Bloodworths efternamn kanske får dig att tro att detta rör som om julskräck, men icke. I ”Julaktuen för ensamma hjärtan” bestämmer sig två vänner för att, med hjälp av en julpyntad skåpbil, spida julglädje till folk som behöver det.

4. ”Dash & Lily’s Book of Dares” av David Levithan & Rachel Cohn

Dash and Lily’s Book of dares” är en utsökt bok som är föregångaren till den julmysiga Netflix-serien med samma namn. Detta må vara en ungdomsbok, men läs den ändå. Det blir knappt mer julfeelgood än så här.

5. ”Let it snow – Magisk julhelg i tre delar” av John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle

Även här hittar vi en bok som Netflix har gjort en mycket lyckad filmatisering av. ”Let it snow” består av tre separata noveller som naturligtvis binds samman genom karaktärerna och staden de befinner sig i.

6. ”Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden” av Jenny Colgan

Egentligen är detta en del av bokserien om ”Det lilla bageriet på strandpromenaden”, men Jenny Colgans böcker brukar gå att läsa fristående – särskilt de som handlar om julen. ”Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden” uppfyller alla önskningar om julmys man kan önska sig: engelsk landsbygd, bageri, feelgood.

7. ”Den sista adventskalendern” av Jenny Fagerlund

En adventskalender som avslöjar en hemlighet och en handelsträdgårdsägare som tar emot Petra och hennes elvaåriga systerdotter med öppna armar när de behöver hjälp i juletid. Svensk feelgood blir vanligare och vanligare, och Fagerlund gör det med bravur i ”Den sista adventskalendern”.

8. ”Midnattslöftet” av Lucy Diamond

Efter jul kommer nyår – tiden för storslagna nyårslöften som nästan känns lite renande efter julens maxade mys. I ”Midnattslöftet” träffas tre kvinnor på en nyårsfest och gör tillsammans upp nyårslöften inför det kommande året. Men det är en sak att uttala löften, en helt annan sak att se till att man uppfyller dem under året som kommer.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

1 Comments

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.