Recension: ”Julakuten för ensamma hjärtan” av Callum Bloodworth

//
Uppskattad lästid: 2 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Förra veckan listade vi åtta julfeelgoodböcker här på Bläddrat, och jag skulle faktiskt vilja dyka tillbaka i det temat lite. För kommer läget bli bättre för en riktigt go feelgood i julmiljö om inte veckan som leder upp till första advent? Jag har nämligen läst ”Julakuten för ensamma hjärtan” av Callum Bloodworth, och det kan vara en av de bästa svenska feelgoodböckerna jag läst.

Lite kort om mig och feelgood: jag älskar denna genre. Men just nu går det inflation i böcker med titeln enligt följande formula: ”Den lilla X vid Y”. X ersätter du med någon mysig affärsverksamhet som: bageriet, glassbilen, bokhandeln, godisaffären, ostysteriet, och Y ersätter du med ett naturskönt ställe på landsbygden: havet, kullen, ön, rapsfältet. Så ja, bara det faktum att titeln på Bloodworths bok inte följer denna formel, kändes lovande.

Svensk feelgood i helt rätt miljö

Men så är det ju detta med svensk feelgood – jag brukar inte älska det. Jag gillar min feelgood med en brittisk twist, kanske mest beroende på att den engelska landsbygden är så mycket mer fantasieggande än Tierp (förlåt Tierp – ni är inte ens landsbygden, men nu får ni tålmodigt statuera exempel ändå). Döm då av min förvåning när ”Julakuten för ensamma hjärtan” inte bara utspelar sig i Sverige utan till och med Stockholm (ett äkta icke feelgood-ställe, och jag får säga så för jag är urstockholmare), och jag ändå älskar den. Ja, ingen hade kunnat bli mer förvånad än vad jag blev. Faktum är att jag undrar om detta faktiskt inte är den bästa svenska feelgoodboken jag har läst? Jag tror faktiskt det.

”Julakuten för ensamma hjärtan” utspelar sig till viss del på Drottningholm, vilket ju får sägas är ett fantastiskt mysigt ställe. Dit har Elsa nyligen hyrt en liten stuga efter att ha blivit av med sin tredjehandslägenhet i Bagarmossen. Hon hatar sitt jobb, saknar att vara kär, och har nyligen fått det brev hon skrev till sig själv när hon var sexton och insett att hon inte alls befinner sig där hon hade trott när hon var tonåring. Men hon har tagit ledigt i två veckor innan jul, för att tillsammans med sin bästis Sophia, åka runt med en julmaxad skåpbil och bjuda ensamma hjärtan på julfirande. Men bara en dag innan första turen ska ske, får Sophia en familjekris att hantera och Elsa blir kvar att agera glädjespridare på egen hand.

Årets bästa julfeelgood

”Julakuten för ensamma hjärtan” av Callum Bloodworth är en riktigt delikat julkaramell som man för allt i världen inte ska missa om man är sugen på en julfeelgood. Tonen är precis rätt, julmyset är maxat och jag vill hoppa in i romanen, baka lussebullar och följa med Elsa runt om i Stockholm. För naturligtvis värmer hon inte bara andra ensamma hjärtan, hon inser att hon faktiskt kan göra skillnad också – även om det inte alltid har känts så. Jag älskar faktiskt varenda karaktär i den här boken, inklusive grannskapets sura gubbe. Så länge allt är inlindat i en doft av kanelhjärtan, är jag beredd att förlåta även en granne som beter sig som en fåntratt. Den bästa svenska feelgoodboken som skrivits? Jag är benägen att påstå det.

Betyg

Julmys
10/10
Härliga karaktärer
10/10
Ökar jullängtan
10/10
Risk att köpa en skåpbil och julpynta den
9.5/10
Totalt
9.9/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.