Besök: Söderbokhandeln

/
Uppskattad lästid: 2 min
Insidan av Söderbokhandeln, på Götgatan 37.

Söderbokhandeln Hansson & Bruce

Adress:Götgatan 37, Stockholm
Öppettider:Mån-fre: 10-19
Lördag: 10-18
Söndag: 12-16
Café:Nej
Hemsida:Söderbokhandeln
Tillgänglighet:Inte så bra, trappa med tre steg för att komma in och därefter trångt i gångarna.

Söderbokhandeln Hansson & Bruce, som i folkmun och på sin egen skylt kallas enbart Söderbokhandeln, är en diskret bokbutik på Götgatan i Stockholm. Så diskret att många nog gått förbi den utan att ens förstå att det på andra sidan väggen gömmer sig en boksamling som, bokstavligt talat, sträcker sig från golv till tak. Ett tak som för övrigt (om man ska vara petig) har sett sina bästa dagar. Tillgängligheten i Söderbokhandeln är inte den bästa. Det är en äldre byggnad och för att ens komma in genom dörren behöver man ta sig förbi en liten trappa. Väl inne i lokalen är framkomligheten bättre men något större svängrum finns inte. Detta är inte en bokbutik för den föräldralediga läsaren som vill ta med sig barnvagnen.

Nej, Söderbokhandeln är snarare en bokbutik som inbjuder till fysisk aktivitet. Vill man nå de övre hyllorna får man vara beredd att klättra i stegar. Vill man komma åt längst in på bokborden får man böja sig över bokhögarna, och är det en titel vid golvnivå som lockar får man efter bästa förmåga huka sig ner för att kunna komma åt. Det är en särskild känsla inne på Söderbokhandeln. Utan att någonsin ha varit i en äldre bokbutik i New York så inbillar jag mig att ett sådant besök skulle kännas ungefär som ett besök i Söderbokhandeln. Lågmäld jazz i högtalarna, en lugn miljö och sen stadslivet som stark kontrast på andra sidan skyltfönstret. Det här är en bokhandel med väldigt mycket känsla.

Sortiment hos Söderbokhandeln

Utbudet av inbundna böcker och av pocketböcker samt annan litteratur hos Söderbokhandeln.

I Söderbokhandeln finns det så mycket böcker att det är lätt att gå vilse bland hyllorna. Det här känns inte som den bästa butiken för den som har en särskild titel i åtankarna, som redan vet vilken bok de vill köpa. Visserligen är många just nu populära böcker strategiskt placerade nära entrén. Men poängen med Söderbokhandeln, som vi uppfattar det, är snarare att strosa runt tills blicken råkar falla på en bok man inte hört talas om förut, men direkt känner att man måste läsa.

Under vårt besök hittade vi åtskilliga titlar vi inte hört talas om tidigare men som skrev ned på att läsa-listan. Ibland för att Söderbokhandeln placerat boken i en kategori man finner intressant sedan tidigare. Ibland bara för att boken råkade stå bredvid en annan bok man vet skulle falla en i smaken. Det är inte helt uppenbart för besökaren om det ens finns ett system för hur böckerna står. Eller hur någon anställda kan hitta den där boken som står i den bakre raden i en bokhylla. Men personalen i kassan är både vänlig och hjälpsam och att lästlusten får sig en boost råder det inget tvivel om.

Utbudet av barnböcker är inte enormt, det finns lite intressant guldkorn men det här är främst en bokbutik för vuxna. Utbudet av evenemang är imponerande. Kalendarium finns både på hemsidan och i butiken. För den som uppskattar intervjuer, poesiuppläsningar och boksamtal är Söderbokhandeln en bokbutik man inte får missa.

När ska man besöka Söderbokhandeln?

  • När man uppskattar stämningen hos en klassisk bokbutik i äldre stil
  • Om man är ute efter att hitta en bok man inte tidigare hört talas om
  • Om man är intresserad av skönlitteratur för vuxna som kanske inte syns på topplistorna

Läs gärna om våra andra inlägg om när Bläddrat besöker bokhandlar.

Betyg

Läge
7.8/10
Stämning i butik
9.2/10
Utbud av böcker
8.2/10
Läslust
8.5/10
Totalt
8.4/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.