Besök: The English Bookshop

Uppskattad lästid: 2 min
Insidan av The English Bookshop, som ligger på Södermalm i Stockholm.

The English Bookshop Stockholm

Adress:Södermannagatan 22, Stockholm
Öppettider:Mån-fre: 10:30-18:00
Lördag: 11-17
Söndag: 12-17
Café:Nej
Hemsida:The English Bookshop
Tillgänglighet:Relativt gott om utrymme i delar av butiken, ett trappsteg för att komma in och ett trappsteg in till barnavdelningen

Även om Södermannagatan 22 ligger ganska mitt på Södermalm i Stockholm, så är känslan ändå att The English Bookshop ligger lite avsides. För många är det här en gata man inte bara råkar passera förbi. Snarare kommer man till den här bokhandeln i ett specifikt ärende: man vill läsa på engelska. Att det finns grund för en bokbutik med enbart engelska titlar i utbudet beror nog på flera saker. Dels är Stockholm en internationell stad. Dels visar undersökningar att runt 90% av svenskarna uppger att de kan föra en konversation på engelska, en internationellt sett hög siffra. Faktum är det flera gånger visat sig att svenskar är bäst på engelska, jämfört med andra länder som inte har engelska som förstaspråk.

The English Bookshop ligger i en mysig lokal på gatuplan. Tillgängligheten inuti butiken är relativt god, även om vissa passager mellan de små rummen är åt de trängre hållen. För att komma in alls behöver man dock ta sig upp för ett trappsteg och även in till barnrummet finns ett trappsteg. Känslan i The English Bookshop är väldigt ljus och öppen, men ändå mysig och intim. Det här är ingen mörk källare man ska rota fram böcker ur, inte heller krävs det att man står på en stege för att nå översta hyllan. Alla böcker känns nära till hands.

Sortiment hos The English Bookshop

En anledning till att läsa på engelska, är att slippa vänta på att hypade böcker ska översättas till svenska. De har The English Bookshop givetvis tagit fasta på. Direkt innanför dörren möts man av ett bokbord med titlar – ”Books seen on TikTok”. Även om hyllorna konsekvent är tätt packade med böcker så känns det inbjudande lätt att gå längs väggarna i jakten på ny läsning. Bokhandelns sortiment är uppdelat i olika sektioner i lokalens olika rum. Rummet med barnböcker, rummet med fakta, den stora öppna ytan med skönlitteratur. Allt är lika tydligt som tillgängligt. Skulle det vara så att man inte hittar det man är ute efter, eller inte kommer åt för att rullstol inte tar sig fram i alla delar, så är personalen väldigt trevlig och närvarande – alltid redo att hjälpa.

Något vi verkligen gillar är att det finns gott om tips, för den som strosar runt och inte har en särskild bok de är ute efter. Det handlar både om personalens rekommendationer men också om att lyfta fram nya böcker, särskilt populära böcker eller böcker som på andra sätt utmärker sig. Blicken fastnar inte bara på det senaste, på en hylla är det en bok med mer än 50 år på nacken som frontas lite extra just nu. Det känns som att den som vill läsa på engelska med lätthet kommer kunna hitta lite av det mesta hos The English Bookshop.

När ska man besöka The English Bookshop?

  • När man vill ha bredast möjliga utbud av böcker på engelska, nästan oavsett kategori
  • Om man är på jakt efter svensk litteratur översatt till engelska
  • För bokinspiration för alla åldrar, The English Bookshop skapar en stark läslust i besökaren

Betyg

Läge
7.5/10
Stämning i butik
8.1/10
Utbud av böcker
9.2/10
Läslust
8.8/10
Totalt
8.4/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.