3 böcker om att skriva

//
Uppskattad lästid: 2 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Kanske har du precis kämpat dig igenom NaNaWriMo (en internationell skrivutmaning med målet att skriva minst 50.000 ord under november månad). Eller så kanske du är som jag – blir förskräckt av blotta tanken på att mata ur sig så många ord under en så pass kort tid, men ändå längtar efter att komma igång med, eller återuppta, ditt egna skrivande. Kanske siktar du helt enkelt på att bli nästa nobelpristagare i litteratur (det gäller att sikta högt ibland)?

Även om det bästa tipset kanske alltid kommer vara: öppna dokumentet och skriv bara skriv, så kanske det är lättare sagt än gjort. Vi vill i sådant fall tipsa dig om tre utmärkta böcker om skrivande som kommer båda inspirera dig att skriva, men också ge dig lite strategier för att komma igång och sedan hitta en skrivrutin som fungerar för dig.

1. “Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin” av Michaela von Kügelgen

Michaela von Kügelgen, eller kuggekugge som många av oss känner henne som via instagram, är författare. Hon ordnar dessutom skrivkurser. Dessa två kunskapsområden har hon nu slagit ihop i boken “Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin”. Boken riktar sig till oss som drömmer om att skriva en roman (men inte riktigt har tid), oss som kommit en bit på väg (men behöver lite pepp och en spark i röven för att inte fastna, oss som vill skapa en hållbar skrivrutin och de som vill ha tydliga mål för sitt skrivande. 

“Kickstarta ditt skrivande” är en härligt peppande bok som innehåller en hel del arbetsmaterial, worksheets att fylla i, inspirerande intervjuer med författare. Det är en bok som inte känns övermäktig att ta sig igenom, utan snarare rolig och inspirerande. Inte minst gör den exakt det man hoppas på: den peppar igång skrivsuget rejält.

2. “Så gör jag: konsten att skriva” av Bodil Malmsten

Bodil Malmsten skrev själv under sitt liv många böcker. I boken “Så gör jag: konsten att skriva” delar hon med sig av sin arbetsprocess, och duckar inte undan att prata om den så kallade helvetesperiod som hon menar ingår i skrivandet (något som alla som någonsin skrivit, nog kan skriva under på). 

Boken inkluderar allt från övningsuppgifter på olika teman, till kapitel om ord, skiljetecken, korrektur, arbetsställning och att läsa läsa läsa för att lära av andra författare. Personligen, om jag stod och skulle välja mellan två skrivböcker med övningar, skulle jag välja den av Michaela von Kügelgen. Även om Malmstens bok är fantastisk, så är von Kügelgens nysläppta bok mer inbjudande och övningarna känns lite mindre läskiga att ta sig an. Kanske har det mest med formen att göra? Men oavsett vilken du väljer, kommer du få en bra och inspirerande bok som tar dig i handen och leder dig genom skrivprocessen.

3. “Att skriva” av Stephen King

Har du minsta dragning mot att skriva skräck, thrillers eller fantasy, är Stephen King troligtvis någon som du känner dig minst en smula inspirerad av. Det är svårt att inte bli golvad när man söker på hur många böcker och noveller han har skrivit (jag drömde en gång om att läsa allt av honom, men insåg snabbt att det skulle ta… årtionden). 

“Att skriva” är dels en självbiografi men samtidigt i en handbok i skrivandets hantverk. Han berättar om sin uppväxt och skolgång och hur han tidigt hittade intresset att skriva. Han bjuder även på praktiska tips till oss som drömmer om att bli författare – både med exempel från sina egna och andras texter. Har du en vän eller släkting som skriver? Då har du en perfekt julklapp i denna!

Böcker om skrivande

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.