Besök: NK Bokhandel

Uppskattad lästid: 2 min
Besök NK Bokhandel, som ligger på våning 4 på Nordiska Kompaniet i Stockholm.

NK Bokhandel

Adress:Hamngatan 18-20, Stockholm
Öppettider:Mån-fre: 10-19
Lördag: 10-18
Söndag: 11-17
Café:Det ligger ett vägg i vägg med NK Bokhandel.
Hemsida:NK Bokhandel
Tillgänglighet:God, det finns båda rulltrappor och hiss för att komma till våning 4 och det är relativt brett i gångarna inne i bokhandeln.

NK Bokhandel är en bokbutik med anor, men med en relativt ny placering inne i varuhuset. Numera finns butiken uppe på våning 4, och är bland det första man ser oavsett om man kommer upp med hissarna eller tar rulltrappan dit. Det kan vara svårt att skapa god bokbutiksstämning när butiken i fråga snarare är en avgränsad del av ett stort, relativt öppet våningsplan fyllt med andra butiker och med restaurangverksamhet. Precis bredvid huserar Bobergs matsal. Så vill man äta lunch eller ta en fika med sin nyinköpta bok behöver man inte gå många meter.

NK Bokhandel lyckas dock väl med att skapa känsla inne i butiken. Stillsam jazz spelar i högtalarna och lokalen är fylld med en mängd olika sorters hyllor och displayer. Det ger liv till bokbutiken och väcker känsla av att man vill rota runt och upptäcka mer.

Sortimentet hos NK Bokhandel

Brett utbud av böcker hos NK Bokhandel.

NK Bokhandel har ett relativt ordinarie bokutbud, men det måste säga att bredden är imponerande med tanke på butikens storlek. Det finns en liten övervikt mot typiska Östermalms-intressen. Åtminstone om vi ska utgå ifrån att det ligger något i klyschan om att Nordiska Kompaniets kunder är överrepresenterade när det gäller intresse för konst, fin matlagning och brittiska kungahuset. Frågan är hur Elizabeth II skulle ställa sig till att hon skyltas bredvid prins Harrys självbiografi ”Den andre”?

Något som förtjänar att lyftas fram är avdelningen för barnböcker. Här väcks läslust oavsett hur gammal man är. Sektionen med faktaböcker för barn och unga är väldigt fint huserad i vitrinskåp. Det känns som man både bildligt och bokstavligt talat får luta sig in i en kunskapsavdelning. I butiken finns även gott om bokrelaterad dekor, såsom planscher, bokstöd och annat fint som verkligen pryder en bokhylla eller annan plats i den läsintresserades hem. Att det finns en passion för böcker här råder det inga tvivel om. NK Bokhandel är även mycket flitig med boksamtal och författarbesök.

Ska man efterlysa något, är det lite fler framlyfta boktips. Det känns som att väldigt många böcker är frontade i butiken, något som gör att man har lite svårt fastna med blicken på en specifik titel – de försvinner lite mängden. Men trots den lite undangömda positionen, högst upp och längst in i varuhuset, så är det efter ett besök hos NK Bokhandel ingen som tvivlar på att det var värt att ta sig dit.

När ska man besöka NK Bokhandel?

  • Om man vill hitta en fin barnbok att ge bort i present
  • För att hitta fin bokrelaterad dekor för hemmet
  • Om tycker om bokbutiker med lugn stämning

Läs gärna om våra andra inlägg om när Bläddrat besöker bokhandlar.

Betyg

Läge
8/10
Stämning i butik
8/10
Utbud av böcker
7/10
Läslust
8/10
Totalt
7.8/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.