Julens feelgoodböcker 2023

Julens feelgood-böcker 2023: 12 tips

//
Uppskattad lästid: 8 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Jag har inga statistiskt säkerställda siffror på följande, men jag har det på känn: utgivningen av julfeelgood har nått nya höjder nu under 2023. Vart jag än tittar, ser jag klassiska feelgoodomslag strösslade med ljusslingor och hyacinter. Feelgood och jul går naturligtvis hand i hand. Förra året läste jag en riktig pärla och jag hoppas hitta en ny favorit under de kommande veckorna – frågan är bara vilken jag ska välja?

Vi har kikat på vilka nya feelgoodböcker på svenska med jultema du kan sätta dina julhungriga tänder i. Ett bjällerklangskepp kommer lastat med julmys, helt enkelt.

”Jul i den lilla bokhandeln” av Jenny Colgan

När varuhuset som Carmen arbetar på stänger för gott, vet hon inte vad hon ska ta sig till. Men allt annat vore bättre än att tvingas flytta in med sin perfekta syster Sofia i hennes perfekt ordande liv i Edinburgh. Sofia i sin tur ser inte direkt fram emot att ha den ständigt sarkastiska och svåra systern boende hos sig. Men med en bebis på väg, en mamma vars högsta önskan är att se sina döttrar komma överens och en bokhandel i akut behov av en butiksassistent, kanske det inte vore så dumt att välkomna Carmen trots allt?

Köp ”Jul i den lilla bokhandeln” hos Adlibris

”50 mil till jul” av Joanna Bolouri

Bilresan hem inför jul brukar vara starten på julledigheten för Kate och Ed, som den har varit varje jul i deras tioåriga förhållande. I vanliga fall skränar julmusiken på högsta volym, deras traditionellt fula jultröjor är på – och stämningen brukar vara på topp. Men årets bilresa kommer att bli väldigt annorlunda. Istället för julmys kommer en frostig tystnad att fylla bilen …

Köp ”50 mil till jul” hos Adlibris

”Hur blir det med julen?” av Jessica Devert & Annika Devert

Systrarna Anki, Susanne och Jenny har trots sina olikheter alltid stått varandra nära. Men när deras pappa går bort och sista länken till barndomen försvinner blir det tydligt att de haft vitt skilda relationer till honom. Det är första advent och julen har alltid firats traditionsenligt i det stimmiga och trivsamma föräldrahemmet men i år – hur blir det med julen?

Mitt bland julförberedelser och bodelning får systrarna ett besked som får deras värld att gunga. Kan det finnas syskon som de inte känt till?

Köp ”Hur blir det med julen?” hos Adlibris

”En snöängel till jul” av Johanna Johansson, Sara Molin & Birgitta Gunnarsson

Vad är en god människa? Aida ser sig åtminstone inte som en. Idén om att ordna en julfest för ensamma var ju bara ett sätt att slippa ta jobbjouren över jul. Nu finner hon sig i ett virrvarr av planering, med döttrarna som enda vapendragare. När hennes exman på nytt dyker upp i hennes liv börjar hela projektet alltmer likna en fars.

Margit tycker att hon vid sjuttioåtta års ålder har rätt god självkännedom. Ändå överraskar hon sig själv med att besvara en okänd människas nödanrop på Facebook. Men vad gör man inte, när åldern får släkt och bekanta att börja räkna bort en?

Milo är ingen att räkna med. Det har han fått bevisat för sig gång efter annan. Lika bra det, om det hjälper honom att undgå föräldrarnas bråk och skolans krav. Men när han blir skickad hem till en okänd tant för att sätta upp en julgardin, tar hans liv en helt ny riktning.

Köp ”En snöängel till jul” hos Adlibris

”Stjärnorna faller i natten” av Siri Gustafsson

Del två i serien om Rosemary: Rose-Marie Svensson har växt upp och slutat fantisera om feelgoodromaner och den oemotståndliga, fiktiva Rosemary. Okej, nästan i alla fall. När julen närmar sig i Svalsjö vaknar nämligen längtan och drömmarna till liv. Tänk om hon kunde få till en riktig Bullerbyjul på sin lilla gård. Tänk om det kunde bli sådär härligt som i julromanerna, med tjocka släkten samlad, glada skratt och slädturer i månljusets sken!

Problemet är bara att den vackre Sebbe som hon träffade förra sommaren mest lyser med sin frånvaro. Det är som om avståndet mellan dem bara växer. Och varför står grannbonden Håkansson allt oftare och mullrar med traktorn när Rose-Marie kommer hem om kvällarna?

Köp ”Stjärnorna faller i natten” hos Adlibris

”Jul längs Norrskensvägen” av Karin Jansson

Del 3 i serien om Bh-bussen: Vintern närmar sig, och Annie har planerat en lugn december med kortare turer runt omkring i Dalarna med sin bh-buss, som tack och lov fått en kamin installerad. Men planerna förändras när pappa Hildings julkort till systern Elvy kommer i retur med infon: Adressaten har flyttat.

Annie erbjuder sig att följa med sin pappa upp till Vännäs, för att se om någon vet vart Elvy tagit vägen. Spåren leder vidare norrut, ända upp till Tornedalen. På vägen träffar Annie och Hilding både hunden Stinta som Elvy mystiskt nog har lämnat efter sig, en excentrisk släkting, ett yogakollektiv och en konkurrerande klädbuss.

Köp ”Jul längs Norrskensvägen” hos Adlibris

”Julmys på Wishing Wood” av Holly Martin

Evergreen Winters lever ett okonventionellt liv. Hon bor i en gammal skranglig cirkusvagn och hästen Thunder är hennes enda sällskap. Hon stannar aldrig tillräckligt länge på en plats för att rota sig och det är precis så hon vill ha det. Tills hon anländer till vackra Wishing Wood bara åtta dagar före jul …

När Evergreen tackade ja till det tillfälliga jobbet på Wishing Wood hade hon inte räknat med att träffa Heath Brookfield. Känslorna som väcks mellan dem är lika oväntade som omedelbara och för varje dag som Evergreen tillbringar på semesteranläggningen får hon en glimt av hur livet skulle kunna se ut om hon bara stannade där. Men hon har blivit bränd förr, och sist hon tillät sig att känna kärlek förlorade hon allt. Hon vägrar låta det ske igen.

Köp ”Julmys på Wishing Wood” hos Adlibris

”Julhälsningar från den isländska lilla byn” av Jo Thomas

För tjugofem år sedan var framtiden ett oskrivet, hoppfullt blad för Freya och hennes tre bästa vänner. De hade drömmar, planer och framförallt oceaner av tid. Verkligheten blev dock en annan. Nu har det blivit dags att resa till Island för att hedra vännen som de har förlorat, och om möjligt uppfylla hennes önskan om att få uppleva norrskenet i juletid.

Vännerna har dock inte räknat med att bli insnöade på grund av en lavin och därmed isolerade i en avlägsen by mitt under bistraste vintertid. Som tur är kommer lokalbon Pétur till undsättning och visar dem hur det lilla samhället överlever den kalla och mörka isländska vintern. Men kommer norrskenet att visa sig så att de kan hedra sin saknade väns önskan? Och kan det äntligen vara dags för Freyas egna drömmar att slå in denna magiska jul?

Köp ”Julhälsningar från den isländska lilla byn” hos Adlibris

”Lusthuset vid tjärnen” av Hanna Blixt

Arbetet på PR-byrån i Stockholm börjar kännas allt tyngre och till slut får Hilma nog och säger upp sig. Av en ingivelse söker hon jobb på ett kafé med chokladtillverkning, beläget i ett vackert lusthus i Leksand. Hon har aldrig längtat efter att flytta norrut, men bilden av kaféet väcker en oförklarlig längtan inom henne. Ingenting blir som hon trott, men kanske blir flytten till Dalarna början på något nytt?

Parallellt med Hilmas berättelse får vi följa en pojke som växer upp under 1960-talet i samma by. Vem är han? Och hur mycket ensamhet kan en människa hantera?

Köp ”Lusthuset vid tjärnen” hos Adlibris

Alla hjärtans jul av Catherine Walsh

För tio år sedan hamnade Molly bredvid Andrew på flyget hem från Chicago till Dublin för att fira jul. Året efter sågs de på samma flyg igen, och så har det fortsatt. Trots att de inte är mer än bara vänner har de år efter år ägnat sju timmar och femton minuter under julflyget åt att berätta allt för varandra.  

Molly är själv inte så intresserad av julfirandet, men hon vet hur mycket det betyder för Andrew. Så när deras plan blir inställt på grund av en snöstorm över Atlanten tar Molly saken i egna händer: hon ska se till att Andrew kommer hem till jul. I tid för hans mammas berömda julmiddag.  

Tiden är visserligen knapp, men Molly har en plan. Medan klockan tickar ner mot julafton tar de sig över världen med flyg, taxi, båt och tåg och kommer under resan allt närmare varandra.  

Köp ”Alla hjärtans jul” hos Adlibris

”Insnöade till jul” av Sarah Morgan

Lucy Clark kommer göra allt hon kan för att inte bli av med jobbet lagom till jul. Även om det innebär att personligen leverera ett vackert inslaget marknadsföringspaket till Ross Millers föräldrahem i Skottland. Väl på plats är förvirringen total – hans familj tror att hon är Ross flickvän och Ross spelar av någon anledning med i missförståndet. Dessutom gör en snöstorm att Lucy inte kan ta sig tillbaka till London. Motvilligt dras hon in i gemenskapen och lockas av tanken på ett riktigt julfirande, en familj … och kärlek! Men flera i familjen bär på hemligheter som måste upp till ytan om det ska kunna bli en magisk jul.

Köp ”Insnöade till jul” hos Adlibris

”Snöfall över Paris” av Karolina Schützer

Del 2 i en serie: Livet i Paris blir inte så lugnt som den före detta tv-reportern Sophia hoppats på. En okänd släkting dyker upp i den nyrenoverade baren på rue Notre Dame des Champs och mörka hemligheter från det förflutna nystas upp. Hemligheter som hotar att krossa tillvaron på Le Lulu.

Samtidigt får Sophia reda på att hon är gravid, något som blir mer av en chock än en glad överraskning. Även om kärleken till den nya pojkvännen Tristan växer sig allt starkare är det tydligt att både Sophia och Tristan behöver göra upp med sina egna uppväxter. Tristan försvinner allt längre bort och Sophia tvingas fatta ett livsavgörande beslut.

Mitt i allt laddar personalen på Le Lulu upp för en magisk jul fylld av champagne, skaldjur och ostar. Frågan är om det går att fly från det förflutna eller om Sophia och Tristan måste konfrontera sina demoner för att kunna leva fullt ut?

Köp ”Snöfall över Paris” på Adlibris

Missa inte vårt uppskattade inlägg om 101 julböcker för barn och 2022 års julfeelgoodtips. Och om du har några tips på juliga favoriter – kommentera gärna.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

2 Comments

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.