recension 50 mil till jul av johanna bolouri

Recension: ”50 mil till jul” av Joanna Bolouri

//
Uppskattad lästid: 2 min

När jag skrev inlägget om årets juliga feelgoodböcker, hade jag inte bestämt mig för vilken jag skulle läsa än. Sedan fick jag feeling och läste inte bara en utan fyra. Det gäller att maxa julmyset hela vägen fram till jul. Jag är nämligen en sådan trist person som tappar julfeelingen direkt den 27 december. Men å andra sidan är jag jultaggad på direkten efter halloween, så jag är på intet sätt en julhatare. Tvärtom.

Den första julboken som jag läste i år var ”50 mil till jul” av Joanna Bolouri. Det ska sägas på direkten: hade jag inte gillat ”50 mil till jul” hade jag antagligen nöjt mig med en julbok. Så det faktum att jag sedan läste tre julfeelgoods till säger väl en del? Det är inte en femma, men en god fyra för den innehåller allt som jag vill ha av en feelgood: England, en tripp från storstan och ett förhållande som haltar.

50 mil och ett storbråk på vägen

I ”50 mil till jul” är det inte en ny kärlek som spirar. Vi möter istället Kate och Ed som varit tillsammans sedan de var tonåringar. Nu när de börjar närma sig 30 börjar svärmödrar säga saker som ”klockan stannar inte! Tick tack tick tack” och både Kate och Ed undrar om de verkligen lever det liv som de vill leva? Och om det ens är tillsammans med varandra som de kommer få sin ”happily ever after”?

Ed längtar efter att skaffa barn, medan Kate är orolig för hur det skulle påverka hennes liv och drömmar om de kastade in ett barn i mixen. När de sätter sig i bilen för en 50 mil lång resa till julfirandet med sina familjer, börjar resan med ett storbråk och de bestämmer sig, i ursinnets hetta, att de nog borde göra slut. Men eftersom de inte vill förstöra julen för alla andra, kommer de överens om att inget säga till släkten.

När Ed och Kate kommer hem till staden där de växte upp, får vi lära känna dem som ungdomar. Vi får också möta deras familjer som (nästan) alla är löjligt charmerande. Ja, Eds mamma tjatar lite väl mycket om att det är dags att gifta sig och skaffa barn. Men samtidigt är det så mycket kärlek att det känns som att lindas in i mjuk bomull. Och det ska jag säga er: är det något jag vill just nu så är det att lindas in i bomull och värme.

Förutsägbar men rar

Det är en feelgoodbok, så man behöver inte vara superorolig för att det inte ska reda ut sig i slutändan. Ja, den är lite förutsägbar, men det är ju också charmen och nästan del av grejen med feelgood. Det ska kännas tryggt och varmt att läsa feelgoodböcker. Exakt så är det med ”50 mil till jul” av Joanna Bolouri. Det är en varm julkram som får mig att undra varför just engelsmän är så bra på julmys. Vilket så klart är en anledning till att julig feelgood bäst intas med en dos England, en kopp te och lite shortbread.

Cheerio!


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”50 mil till jul” hos: Adlibris
Köp ”50 mil till jul” hos: Bokus

Betyg

Brittiskt julmys
9/10
Förutsägbar feelgood
7/10
Bra start på julbokssäsongen
9/10
Totalt
8.3/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.