Recension: ”Under en rosa himmel” av Jenny Colgan

/
Uppskattad lästid: 3 min

”Under en rosa himmel” av Jenny Colgan släpptes på svenska för bara några veckor sedan. Som den vän av feelgood jag är, kaste jag mig över den på en gång. Jenny Colgan är ett säkert kort för en dos feelgood. Även med ”Under en rosa himmel” levererar hon. Med råge levererar hon, till och med.

Colgan flyger oss till nordligaste Skottland

Morag är pilot och under en flygning är hon med om ett tillbud som slutar med att ett annat plan kraschar och två personer dör. Flygbolaget tar henne ur flygande tjänst för utredning av tillbudet. Samtidigt får hon s göra en rad tester för att kolla om hon lider av PTSD eller inte. (Spoiler alert: det gör hon, men hon är rätt bra på att dölja det. Eller om det är psykologerna som är rätt kassa som inte upptäcker det). Hon får klartecken klartecken att flyga. Hennes nästa logiska steg i karriären är antingen att bli pilot (hon jobbar just nu som styrman) på kortare flygningar, eller styrman på långflygningar. Hon väljer det andra alternativet, eftersom hon ärligt talat påverkats mer av tillbudet än vad hon erkänner.

Men så får Morag ett samtal hemifrån. Hennes farfar, som driver en liten flygtransportfirma runt de nordligaste öarna i Skottland, har blivit sjuk. Han behöver Morags hjälp att sköta bolaget mellan öarna för att transporterna inte ska stanna av helt. Hennes nya pojkvän Hayden åker mot sitt nya jobb i Dubai. Själv åker Morag till sitt gamla jobb i norra Skottland.

Stormigt – både i luften och känslomässigt

Under en av flygningarna hamnar Morag i ett rivigt oväder. Hon tvingas nödlanda på en av de mer avlägsna öarna längs med hennes rutt. Där finns bara en fågelstation, ett gammalt kloster, en surmulen ornitolog. Ja och en charmerande höna och en frys full av väldigt vällagad mat. Morag upptäcker att hon för första gången på länge hittar lite andrum och faktiskt inte hatar att vara lite isolerad. Men verkligheten (och hönan) pockar på – och Morag undrar vad hon egentligen ska göra med sitt liv.

”Under en rosa himmel” var faktiskt en så charmerande feelgood att jag inte alls ville att den skulle ta slut. Flera gånger sedan jag läste sista sidan, har jag längtat tillbaka efter både de isolerade öarna och Morag. Detta ska enligt förlaget vara början på en ny serie av Colgan, och det hoppas jag verkligen. Jag vill nämligen hemskt gärna återbesöka denna miljö och väldigt gärna hänga lite mer med både Morag och den buttra ornitologen Gregor. Här har nämligen Colgan lyckats hitta den perfekta mixen av humor, pikanta detaljer (som hönor och getter med personlighet), mysiga karaktärer och otroliga miljöbeskrivningar. Bo ensam på en vindpinad ö under en säsong med en massa fåglar? Ja tack!

Baksidetext som inte riktigt stämmer

Jag måste däremot lägga in mitt veto mot beskrivningen av denna bok på förlagets hemsida – för den stämmer faktiskt inte riktigt. Även den engelska beskrivningen är off, så jag vet inte vad som har hänt då dessa skrevs – det känns lite som om författaren till baksidetexterna inte läst hela boken. Den stämmer i stora drag, men är ändå skev och gör att inledningen känns onödigt lång, vilket också varit en av de mest återkommande kommentarerna jag sett om boken: lång och seg inledning.

Inledningen är egentligen inte vare sig seg eller onödigt lång, men när utgångspunkten i baksidetexten är att Morag måste välja om hon ska fortsätta jobba med familjeföretaget, låter det som att hon aldrig gjort något annat. Istället åker hon faktiskt bara dit för att hjälpa till, vilket samtidigt ger henne utrymme att fundera över framtiden. Morag har egentligen för länge sedan redan gjort sitt val. Men nu får hon en möjlighet att se över sina tidigare beslut. Att folk upplever inledningen som seg, har antagligen lite att göra med att baksidetexten, i min mening, har fel vinkel.

Men strunt i baksidetexten. ”Under en rosa himmel” är en riktigt härlig feelgood som onekligen skänkte lite ljus och färg i en annars så grå februari. Det tackar jag för.


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”Under en rosa himmel” hos: Bokus
Köp ”Under en rosa himmel” hos: Adlibris

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.