Läs i rätt ordning: Sally Rooney

Läs i rätt ordning: Sally Rooney

//
Uppskattad lästid: 4 min

När Sally Rooney kom ut med boken ”Samtal med vänner” (engelsk titel: Conversations with friends) slog hon igenom med en enorm kraft. Åsikterna om hennes böcker går naturligtvis isär, men att de gjort avtryck hos många råder det ingen tvekan om. Två av hennes böcker har blivit oerhört populära TV-serier, vilket såklart gett hennes böcker förnyad kraft. Hon har kallats för ”generationsuttoklare”, eller ”the voice of a generation” – en benämning hon själv helst betackar sig för.

Är du sugen på att ta dig an Rooneys författarskap? Goda nyheter: du kan börja vart du vill. Hennes böcker är alla fristående från varandra. Här listar vi hennes fullängdsböcker i den ordning de givits ut. Hon har även skrivit en del korta noveller.

Läs i rätt ordning: Sally Rooneys böcker

Sally Rooneys böcker är som sagt helt fristående från varandra och kan läsas i precis vilken ordning man själv vill. Vi listar dem här i den ordning de givits ut, tillsammans med några ord om varje bok.

”Samtal med vänner” (engelsk titel: ”Conversations with friends”), 2017

Frances är en skarp och distanserad student och praktikant hos en litterär agent i Dublin. Hennes bästa vän och före detta flickvän är den vackra och självupptagna Bobbi. Under en poesikväll träffar de fotografen Melissa och hennes skådespelande man Nick. Frances imponeras mot sin vilja av det äldre paret och det som börjar som en ironisk och oskyldig flirt med Nick leder snart till en djupare relation. Ett skådespel av skiftande lojaliteter och kärleksförbindelser byggs upp mellan de fyra och när relationerna med Nick, Frances olycklige far och Bobbi börjar skaka får Frances allt svårare att behålla sin kyliga distans.

När jag läste ”Samtal med vänner” 2017 var jag ärligt talat måttligt imponerad. Jag störde mig så pass mycket på alla fyra karaktärer att det var en lättnad när boken till slut var över. Ingen av dem bjöd in till empati från mig som läsare. De har stora egon som hela tiden behöver matas och som läsare kände jag mig till slut rätt låg av ”Samtal med vänner”. Samtidigt är det en bok som jag fortfarande, 7 år senare, faktiskt minns. De irriterade känslorna finns fortfarande där och jag har inte kunnat med att se serieversionen på TV, trots att den fått fina recensioner. Min starkaste känsla när jag hade läst klart ”Samtal med vänner” var: om detta är en generationsroman, är detta en generation bortom allt hopp. Och sedan kände jag mig som ungefär hundra år gammal.

”Normala människor” (engelsk titel: ”Normal people”), 2018

Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt. Rooney skildrar livet som det levs just nu. ”Normala människor” är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv.

”Normala människor” tog jag mig an med en viss skepsis efter mina svala känslor gentemot karaktärerna i ”Samtal med vänner”. Men att få lära känna Connell och Marianne är en helt annan upplevelse. Här bjuds man på värme, tydliga och ibland riktigt smärtsamma klasskildringar och en vänskap som stundom känns självklar och stundom svår och stretsam. Även denna finns att se som serie med fantastiska Daisy Edgar Jones i rollen som Marianne.

”Vackra värld, var är du?” (engelsk titel: ”Beautiful world, where are you”), 2021

Alice, en ung och firad romanförfattare, träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. I Dublin försöker hennes bästa vän Eileen komma över sitt ex, och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen håller sin vänskap högt, men en onämnbar spricka har uppstått mellan dem. ”Vackra värld, var är du” är en roman om vänskap, kärlek och sex, och om känslan av att befinna sig i det sista upplysta rummet innan apokalypsens mörker.

”Vackra värld, var är du?” har varit min favorit av Rooneys böcker hittills, under tiden som jag läste den. Men samtidigt är det också den bok jag i efterhand minns minst av. Kanske beror det på att karaktärerna i denna bok var de som skavt minst för min del i Rooneys utgivning. De är långt i från perfekta, men samtidigt tycker jag de är mer relaterbara än exempelvis huvudrollerna i ”Samtal med vänner”. Dessutom uppskattar jag verkligen miljön i ”Vackra värld, var är du?”. Egentligen är den sekundär för berättelsen, men bra miljöbeskrivningar har en förmåga att fastna, och det gör verkligen miljöerna i denna bok.

Än så länge finns ingen filmatisering av ”Vackra värld, var är du?”, men hoppet är det sista som överger människan.

”Intermezzo”, 2024

Förutom att de är bröder verkar Peter och Ivan Koubek inte ha mycket gemensamt. Peter, en idealistisk jurist i trettioårsåldern, är karismatisk och framgångsrik på ytan men kämpar i själva verket med att få kontroll över sin tillvaro. Han gör allt för att dölja sin oförmåga att välja mellan de två kvinnorna i sitt liv – mellan sin första stora kärlek, Sylvia, och den rebelliska studenten Naomi.

Peters tio år yngre bror Ivan är en allvarsam schackspelare, tyngd av stämpeln som före detta underbarn. På ett schackevenemang i en småstad lär han känna 36-åriga Margaret, som har en upprivande tid bakom sig. Mellan dem utvecklas en öm och tafatt förståelse, som de båda är rädda att visa för omvärlden.

När Peters och Ivans far går bort växer sig avståndet mellan bröderna allt större. 

”Intermezzo” släpps i Sverige och resten av världen den 24 september 2024.

När kommer nästa bok av Sally Rooney?

Den 24 september 2024 släpps Sally Rooneys nästa bok: ”Intermezzo”. Den släpps i Sverige samtidigt som den engelska utgivningen.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.