3 böcker om häxkonst

3 böcker om häxor och häxkonst

///
Uppskattad lästid: 3 min

Att häxor är mig ett kärt ämne, vet ni nog vid det här laget. Jag älskar häxor i litteraturen, jag älskar att läsa om häxkonst och jag har ett hjärta som ömmar för böcker om häxprocesserna i både Sverige och utomlands. Senaste veckorna har jag läst tre böcker om häxkonst som riktar sig till barn, men som ärligt talat är allt för magiska för att vuxna häxvurmare som jag ska kunna hålla tassarna borta.

1. Elins hemligheter – En handbok i häxkonst av TuvaLisa Rangström och Anna Nilsdotter

Under ett år får vi följa Elin som är en ung häxa. Tillsammans med fantastiskt fantasieggande bilder, följer vi med Elin genom en årscykel av magiska årstider och riter som Elin genomför. Mellan årstiderna får vi lära oss med om häxkonst, ritualer, blomstermagi och massor av annan mysigt. Boken riktar sig till barn, men har samtidigt en stämning som jag nästan bäst kan beskriva som att man läser boken genom en slölja, ett flor, av mystik. Elins nattliga promenader och möte med Baba Yaga är mysigt rysliga och jag som är mörkrädd kan bara hoppas att mina barn inte ger sig ut på kattjakt i nattmörka skogar. Otroligt fin bok, både text och bildmässigt.

Köp Elins hemligheter på: Adlibris

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

2. Rosas spådomsbok av TuvaLisa Rangström och Anna Nilsdotter

Eftersom jag själv lägger tarot och gärna läser om spådomshistoria, är Rosas spådomsbok som en liten pralin. Det är en fristående uppföljare till Elins hemligheter, där vi får lära känna Rosa, kompisen Elin får i slutet av första boken. Rosa lever tillsammans med sin mormor och mamma, som också är häxor. Det är fullmånefester, månkakor och spiritus familiaris. Rosa och Elin bestämmer sig för att öppna en spådomsbyrå inspirerade av en spådam de läst om. Snart knackar det på dörren. Rosas magiska värld är så mysig och snäll och vänskapen mellan Elin och henne är varm och fin och kantas aldrig av konflikter. Boken är en häxig kram som man gärna vilar kvar i. Köper du boken, följer det med spådomskort – de saknades dock ur min lånade biblioteksbok.

TuvaLisa Rangström som skrivit om Elin och Rosa, kan man faktiskt hitta på Spådomskontoret som håller öppet vid fullmåne.

Köp Rosas spådomsbok på: Adlibris

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

3. Handbok för unga häxor av Håkan Westesson och Linda Spåman

Caelia är 12 år och känner sig minst sagt lite utanför och ensam. Inte nog med att hennes föräldrar bråkar konstant, de lät henne inte ens följa med sina två bästisar till landet över påsk. När kompisarna kommer tillbaka, visar det sig att dom blivit tillsammans. Ve och fasa, deras perfekta trojka hotas av kärlek och Caelia blir förtvivlad. I trapphuset möter hos sin vuxna granne, Linda Spåman, som Caelia tycker verkar lite knäpp men också väldigt spännande. Linda visar Caelia en ny värld som är fylld av magi, samtidigt som Caelia försöker tackla sina föräldrars eviga bråk, kompisarnas romans, en ny vänskap och ett gäng rätt hotfulla äldre ungdomar.

Handbok för unga häxor blandar berättelsen om Caelia med uppslag om magi som tillsammans med sina vackra akvareller blir som en egen liten skuggornas bok. Perfekt för barnet eller den vuxna som vill lära sig mer om blomstermagi, tarotkort och hemliga kärleksformler.

Köp Handbok för unga häxor på: Adlibris

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.