10 magiska böcker om häxor

///
Uppskattad lästid: 2 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

När det kommer till litteraturen, är det skillnad på häxa och häxa. Det finns böcker om häxprocesserna, de omfattande och världsomspännande avrättningarna där kvinnor dömdes till döden för trolldom och häxeri. De var naturligtvis inte häxor, utan helt vanliga kvinnor. I vår lista med böcker om häxor, fokuserar vi på fiktiva häxor. Häxor som kan trolla. Häxor som kanske till och med har en kittel, ett trollspö, en häxcirkel. Om du letar efter böcker om häxprocesserna, lovar vi att återkomma till sådana inom kort. Tills dess kan du läsa vår recension av ”Vägen mot Bålberget”.

Häxor har haft en revival de senaste åren och det har kommit ut drivor med bra häxiga böcker. Inte många är översatta till svenska, men här är några av våra favoriter – gamla och nya, på svenska och engelska. Dags att upptäcka ”witcherature”!

Double, double toil and trouble;
Fire burn and caldron bubble.

1. ”Häxorna” av Elisabeth Östnäs

Häxorna av Elisabeth Östnäs

Skåne 1711 och det är inte särskilt länge sedan kvinnor brändes på bål anklagade för trolldom. Här blandas magi med efterdyningarna av häxprocesserna.

2. ”The change” av Kirsten Miller

The change av Kirsten Miller

Tänk om övergångsåldern var mer än vallningar och hormonellt kaos? Tre kvinnor upplever en helt annan typ av förvandling då de närmar sig klimakteriet.

3. ”Kirke” av Madeline Miller

Kirke av Madeline Miller

Kirke är troligtvis litteraturens allra första häxa, då hon klev in i litteraturens finrum via Odysséen. Miller ger henne en helt egen bok. Kirke kom först ut 2018, men har trendat rejält i sociala medier senaste månaderna.

4. ”These witches don’t burn” av Isabel Sterling

These witches don't burn av Isabel Sterling

Tonårshäxor, hemliga covens, magibutiker, Salem – denna bok har allt du behöver för att uppfylla dina önskemål på en YA-bok om häxor.

5. ”Kärlekens magiska regler” av Alice Hoffman

Minns du 90-tals filmen ”Practical Magic” med Sandra Bullock och Nicole Kidman? Denna bok är del av samma serie, om kvinnorna i familjen Owens – de som dras med en förbannelse som gör att de aldrig kan, eller snarare aldrig bör bli kära. ”Kärlekens magiska regler” går utmärkt att läsa fristående.

6. ”Goda omen” av Neil Gaiman och Terry Pratchett

Goda omen (Good omens) av Neil Gaiman och Terry Pratchett

Okej, ”Goda omen” handlar kanske inte främst om en häxa, men Alice Nutter hon hennes profetior spelar onekligen en stor och viktig roll i denna bok som kommer få dig att frusta högt av skratt ute i kollektivtrafiken. Passa på att se serien som finns på Prime Video, med utmärkta David Tennant som demonen Crowley.

7. ”A Discovery of Witches” av Deborah Harkness (svensk titel: ”Alla själars natt”)

A discovery of witches av Deborah Harkness

Vampyrer och häxor är naturliga fiender. Men vad händer om en häxa blir kär i en vampyr. A discovery of witches må vara en populär serie på HBO Max, men den är baserad på böckerna av Harkness. Första boken finns översatt till svenska, men finns inte längre att köpa i bokhandeln. Kolla med ditt lokala bibliotek om du hellre läser på svenska än engelska.

8. ”Sawkill Girls” av Claire Legrand

Sawkill Girls av Claire Legrand

En avlägsen ö, en uråldrig ondska, och tre flickor som kan få den onda cirkeln att brytas. Är de häxor? Kanske inte riktigt, men nära nog!

9. ”Engelsfors-trilogin” av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Är man sugen på att läsa om häxor på svenska, blir det knappt bättre än Engelsfors-trilogin som inleds med boken ”Cirkeln”. Sex unga kvinnor som finner sin kraft, och måste rädda världen.

10. ”Häxorna” av Roald Dahl

Häxorna av Roald Dahl

Roald Dahls klassiker ”Häxorna” är ett måste för båda unga och gamla häxälskare Utsökta onda häxor som hatar barn. Och barn som verkligen slår ur underläge för att störta dem.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.