15 böcker som Wednesday

15 böcker för dig som älskade serien Wednesday på Netflix

//
Uppskattad lästid: 7 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

December 2022 var månaden då Wednesday Addams tog världen med storm och dag efter dag blev den mest streamade premiären på Netflix. Och med all rätt. Jenna Ortega briljerar i rollen som morbida och surmulna Wednesday i Netflix-serien med samma namn av Tim Burton. 

Många är vi som nu ivrigt väntar på information om det blir en säsong 2 av Wednesday. Ännu har vare sig Netflix eller Tim Burton vare sig bekräftat eller dementerat ryktena om en andra säsong, men med tanke på att Wednesday har blivit en oerhörd framgång, och dessutom blivit viral på grund av den numera världskända dansen, är det svårt att tro att den inte skulle få ett förnyat förtroende. 

Men vad ska vi göra under tiden som vi väntar på en ny säsong av mörk humor, svarta kläder och en skola så gotisk att Nevermore får Hogwarts att kännas en smula passé? Förutom att måla läpparna i samma färg som Wednesday (det är läppennan Nightmoth från MAC som använts på Ortegas läppar i serien, tillsammans med läppbalsam), köpa en likadan ryggsäck som henne (Cambridge Satchel Company har snarlika ryggsäckar) och sakta byta ut hela vår garderob till svart för att vi innerst inne också är allergiska mot färgglada kläder – så är det naturligtvis litteraturen vi vänder oss till. 

Håll i (den svarta) hatten (med sorgflor) – nu blir det gotik, mystik, monster och häxor för hela slanten!

1. “Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” av Ransom Riggs

Om du inte har läst böckerna om Miss Peregrine och de besynnerliga barn hon tar under sina vingar, är det hög tid nu. Sextonåriga Jacob bestämmer sig för att utforska det övergivna barnhemmet på en enslig ö utanför Wales kust när hans farfar, som gärna berättade skrönor om barnhemmet, plötsligt dör under mystiska omständigheter. Och det visar sig, så klart, att det var mer än bara skrönor.

Köp “Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” av Ransom Riggs: Adlibris

2. “Norra Latin” av Sara Bergmark Elfgren

Tamar har alltid drömt om att bli skådespelare medan Clea är uppvuxen på teatern. De går i samma klass på teaterprogrammet på Norra Latin, men deras liv kunde knappt vara mer olika. För Tamar är Stockholm nytt och hon har flyttat dit för att gå på Norra Latin, Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och känner de flesta i klassen på grund av sin redan påbörjade teaterkarriär. Men Norra Latin ruvar på hemligheter med sin botten i en tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk. Men vad är på riktigt och vad är en myt? 

Köp “Norra Latin” av Sara Bergmark Elfgren: Adlibris

3. “The Night Circus” av Erin Morgenstern

Cirkusen dyker alltid upp medan alla sover, plötsligt finns den bara där – utan förvarning. Den bjuder in till en mäktig show i de randiga tälten. Men vad som inte syns på ytan, är att det cirkusen är en maktkamp mellan två unga magiker – en kamp till döden.

Har givits ut på svenska, men är slutsåld. Läs den på engelska istället!

Köp “The Night Circus av Erin Morgenstern: Adlibris

4. “Sawkill girls” av Claire Legrand

Marion flyttar till ön Sawkill och hamnar inom bara några minuter i fokus för alla öbor då hon får provrida sheriffens häst, som bestämmer sig för att skena iväg med henne på ryggen. Val, skolans drottning bli direkt intresserad av nykomlingen, något som för Zoey, skolans utstötta tjej, misstänksam. Sist Val ägnade någon den här typen av uppmärksamhet, slutade det med att personen försvann. Personen ifråga var Zoeys bästa vän och hon är övertygad om att Val har något med försvinnandet att göra. Men varför försvinner det flickor från ön med jämna mellanrum? Och hur länge har det egentligen pågått?

Köp “Sawkill girls” av Claire Legrand: Adlibris

5. “Hannah Green and Her Unfeasibly Mundane Existence” av Michael Marshall Smith

Det är inte varje dag som djävulen kommer och knackar på. 

Hannah är en ung flicka som lever en otroligt vardaglig tillvaro i Kalifornien, men upptäcker plötsligt att hennes farfar har varit vän med djävulen de senaste 150 åren … och nu behöver de hennes hjälp. En otroligt rolig bok som faktiskt får en att tänka att djävulen inte vore helt dum att vara kompis – så syrlig med så mörk humor. 

Köp “Hannah Green and Her Unfeasibly Mundane Existence” av Michael Marshall Smith: Amazon

6. “Beröringen” av Gustav Tegby

Sextonåriga Elin har levt instängd med sin pappa i en etta hela sitt liv. Allt hon vet om världen utanför har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon sett från köksfönstret och hört genom väggarna. Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet.För Elin är född med en förbannelse: Alla hon rör vid dör. I alla fall om man tror på hennes pappa…

Köp “Beröringen” av Gustav Tegby: Adlibris

7. “Atlas – De utvalda” av Olivie Blake

I denna otroligt omtalade TikTok-hype, får vi följa sex magiker som blivit utvalda att genomgå en utbildning som bara fem av dem kommer överleva. En gång varje decenniumväljer den Atlas Blakely ut sex av världens mest begåvade unga magiker för att invigas i hemligheterna kring det Alexandrinska samfundet. Under ett år prövas och utbildas dom och de som överlever belönas med makt, rikedom och prestige de aldrig hade kunnat drömma om.

Köp “Atlas – de utvalda” av Olive Blake: Adlibris

8. “Förvildade” av Rory Power

En internatskola för flickor på en ödslig ö har satts i karantän efter att ett mystisk virus bokstavligen gör dem förvildade. Deras kroppar förändras och det verkar som att det är naturen själv som attackerat dem. Det har gått arton månader sedan sjukdomen bröt ut, alla vuxna har dött, flera av ungdomarna också – men alla blir sjuka för eller senare. Nu, helt avskurna från omvärlden, vågar ingen elev gå utanför stängslet som omgärdar skolan. De väntar på botemedlet som de har blivit lovade av regeringen, medan viruset ständigt hittar sätt att ta sig in.

Köp “Förvildade” av Rory Power: Adlibris

9. “The graveyard book” av Neil Gaiman

Nobody Owens, som av sina vänner kallas Bod, är en helt vanlig pojke. Ja, han skulle vara helt normal om han inte bodde på en kyrkogård, uppfostrad och utbildad av spöken, med en förmyndare som varken tillhör de levandes eller de dödas värld. Detta är en spökversion av Djungelboken, och den är alldeles underbar.

Köp “The graveyard book” av Neil Gaiman: Adlibris

10. “Det nionde sällskapet” av Leigh Bardugo

Alex Stern får ett plötsligt och högst oväntat erbjudande att läsa vid Yale med alla avgifter betalda i utbyte mot att hon blir övervakare av universitetets åtta olika hemliga sällskap (vi som är fans av Gilmore Girls är ju redan bekanta med hemliga sällskap på Yale). Hennes handledare, som ska lära henne hur detta övervakande ska gå till, försvinner dock plötsligt spårlöst – samtidigt som en kvinna hittas mördad. Och just ja, mordet ägde rum samma kväll som dessa hemliga sällskap utförde magiska ritualer. 

Köp “Det nionde sällskapet” av Leigh Bardugo: Adlibris

11. “Undead girl gang” av Lily Anderson

När Mila Flores bästa vän Riley och två andra flickor dör under misstänkta omständigheter på internatskolan, använder Mila en tub med läppglans och en gammal grimoire för att väcka dem till liv igen. Sedan måste de arbeta snabbt för att hitta mördaren innan hen slår till igen.

Köp “Undead girl gang” av Lily Anderson: Amazon

12. “Ordbrodösen” av Anna Arvidsson

Kvinnorna i Albas släkt kan styra folks tankar och känslor genom skrivna ord. Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Hennes mor, mormor och mormors mor har alla fått kraften på sin artonårsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test. När Alba misslyckas står alla handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet.

Köp “Ordbrodösen” av Anna Arvidsson: E-bok hos Adlibris / Begagnat hos Bokbörsen

13. “Midnattsbiblioteket” av Matt Haig

När Nora Seed dör hamnar hon i Midnattsbiblioteket – ett ställe mellan liv och död där man får en möjlighet att skriva om sitt slut genom att göra andra val än vad man gjorde under sitt liv. Varje val leder till olika inriktningar i livet, men hur Nora än väljer, verkar det som att hon blir ensam och oälskad. Eller?

Köp “Midnattsbiblioteket” av Matt Haig: Adlibris

14. “The Edgar Allan Poe Collection” av Edgar Allan Poe

Referenserna till Edgar Allan Poe återkommer flera gånger i varje avnitt av “Wednesday”. nevermore, woe, korpar… För alla sanna Wednesday-fans, är det dags att få koll på Poe. Skaffa dig det med denna kompletta samling av hans noveller. 

Köp “The Edgar Allan Poe Collection” av Edgar Allan Poe: Adlibris

15. “Monster i terapi” av Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld

Wednesday har bra koll på de monster som lurar i skogen (och på skolan). Skaffa dig koll du med – genom att tjuvläsa anteckningarna som hittas hos en försvunnen psykolog, vars klienter visar sig vara några av världens mest kända monster. 

Köp “Monster i terapi” av Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld: Adlibris

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.