Julklappstips 2022

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

/
Uppskattad lästid: 5 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Årets julklapp 2022 må vara den hemmastickade plagget, men enligt oss är årets julklapp alltid boken. Det finns knappt något mer klassiskt att lägga under granen, och det bästa är att det verkligen finns en bok för alla. Men bara för att det finns något för alla, innebär det inte att det är lätt att hitta rätt. Välkomna till Bläddrats julakut för stressade julklappsshoppare. För den här helgen börjar det bli hög tid att handla klart de sista klapparna inför julens högtider.

Vi julklappstipsar om 50 böcker för alla åldrar och intresseområden. Bara att klicka, vänta på leverans och slå in och sedan tjoff in under granen. Men tänk på att det kanske är i senaste laget att beställa böcker från näthandlarna, som brukar dras med långa leveranstider kring jul. Dubbelkolla innan du klickar hem, och finns inte tid för leverans, ja då tar du med dig denna lista och besöker en bokhandel.

Är det böcker om julen du letar efter, ska du också läsa vår megaguide: 101 julböcker för barn

Julklappstips: Böcker för bebisar

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

När man köper en julklappsbok till en bebis är det slitstarka sidor, färger och mönster som gäller. Här handlar det oftast om att tugga och dra, greppa och känna. 

Julklappstips: Böcker för 1-åringar

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

När barnen passerat ett, börjar det bli lättare att läsa små korta sagor för dem. En bok med roliga bilder och lite text, så barnet orkar sitta kvar och lyssna är perfekt. Pekböcker är naturligtvis populära, särskilt nu när barnet kanske vill börja öva ord.

Julklappstips: Böcker för 3-åringar

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

När barnen är runt tre, brukar bokstunden kunna vara ett riktigt lyckopiller. Det finns inte många som kan leva sig in i en bok med så stort engagemang, som 3-åringar. Lite mer text, men fortfarande med fokus på bild.

Julklappstips: Böcker för 6-åringar

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

6-årigar som nyss börjat eller snart ska börja förskoleklass, brukar vara otroligt nyfikna på bokstäver, men är ofta inte redo att ta sig an en hel bok på egen hand än. Detta är också en åldersgrupp som uppskattar att tillsammans med en vuxen läsa och lyssna på både bilderböcker och kapitelböcker.

Julklappstips: Böcker för lågstadiebarn (årskurs 1-3)

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

Lågstadiebarn, med andra ord barn i åldern 7-9 år, brukar precis ligga i startgroparna för läsning på egen hand. Kapitelböcker med kortare kapitel och gärna lite bilder, brukar vara populära. Men glöm inte att högläsning i den här åldern fortfarande är både uppskattat och nyttigt. Och glöm inte faktaböcker för barn – de brukar vara en succé. Lågstadiebarn är både nyfikna och vetgiriga, och faktaformatet brukar vara lätt att läsa. 

Julklappstips: Böcker för mellanstadiebarn (årskurs 4-6)

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

Mellanstadiebarn, vilket man är i åldern 10-12 år, verkar ibland ha två lägen när det kommer till läsning: antingen är de riktiga små bokslukare, eller så är de inte intresserade alls. Kanske fortfarande lite ärrade av den rätt långrandiga ABC-klubben som många behövde läsa på lågstadiet, kan det vara smart att ge en spännande bok eller en bok med lite tempo för att få igång lässuget. 

Julklappstips: Böcker för högstadieungdomar (årskurs 7-9)

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

Ofta läser ungdomar i högstadieåldern, alltså 13-15 år, en blandning av böcker som riktar sig till unga vuxna och vuxenböcker. TikTok har verkligen lyckats sätta läsningen på kartan igen för den här åldersgruppen, så här finns det många spännande titlar att satsa på.

Julklappstips: Böcker för gymnasieungdomar (15-18 år)

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

I gymnasieåldern har många övergått till att läsa böcker skrivna för vuxna. Men segmentet YA-böcker, alltså böcker för unga vuxna (Young Adults) är fantastiskt och har ofta berättelser med samma tyngd som många böcker för vuxna, men språket är mer direkt och tempot högre. YA-böcker passar ofta lika bra till vuxna. 

Julklappstips: Böcker för pappa, morfar, farfar, partner

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

När du ska köpa en bok till pappa, styr bort från alla de klassiska “pappa-titlarna” och snegla mot ämnen som män kanske vanligtvis inte får i julklapp. Piffa julklappen med en badbomb och en god dryck – klart även pappa, morfar, farfar eller partnern ska få en spa-stund.

Julklappstips: Böcker för mamma, mormor, farmor, partner

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

Låt mamma få möjligheten att uppslukas av aktuell forskning, fiktion om klimatkrisen eller kanske lite svensk true crime. Du känner din mamma, farmor, mormor eller partner bättre än vad vi gör, men dessa böcker tror vi kommer falla de allra flesta i smaken.

Julklappstips: Böcker för hemmakocken

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

Julklappstips: Böcker för sockerbagaren

Julklappstips: Böcker för alla åldrar

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.