5 böcker för dig som vill läsa mer efter ”The Crown”

/
Uppskattad lästid: 2 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Den 9 november 2022 har femte säsongen av omåttligt populära Netflix-serien ”The Crown” premiär. Serien har hyllats av kritiker och av publiken, men ofta också fått hård kritik. ”The Crown” följer drottning Elizabeth under hennes regeringstid, ända från barndomsåren. I femte säsongen har vi nått fram till 90-talet. Även om tv-serien bygger på faktiska historiska händelser så är det förstås så att manuset är skrivet även i underhållningssyfte. Allt som visas upp är inte helt korrekt.

Den som har följt ”The Crown” under åren sen den första säsongen släpptes 2016 vet dock hur snabbt serien suger in tittaren i ett nyväckt intresse för brittisk historia. Ett intresse som kanske ökat ännu mer sen drottning Elizabeths bortgång i september 2022. Om man tror att man kommer få ytterligare mersmak för att fördjupa sig i Storbritanniens kungahus så finns det en uppsjö av böcker på temat drottning Elizabeth. Och ännu fler om man söker på enskilda medlemmar av den brittiska kungafamiljen. För den som inte vet var man ska börja, följer här 5 boktips på temat drottningen och ”The Crown”.

1 – ”The Crown: The Official Companion, Volume 1: Elizabeth II, Winston Churchill, and the Making of a Young Queen (1947-1955) av Robert Lacey

”The Crown: The official Companion, Volume 1” är skriven av Robert Lacey, som arbetat som historiekonsult för tv-serien. Han har även skrivit andra kungliga biografier. I den här boken får man i bild och text följa de händelser som återges i första säsongen av ”The Crown”. Drottning Elizabeths växande vänskap med premiärminister Churchill är ett viktigt tema som tas upp. Boken verkar tyvärr inte finnas på svenska.

2 – ”The Crown: The Official Companion, Volume 2: Political Scandal, Personal Struggle, and the Years That Defined Elizabeth II (1956-1977)” av Robert Lacey

”The Crown: The official Companion, Volume 2” är förstås skriven av samma författare som den första boken i samma serie. I volym 2 dyker Robert Lacey ned i de händelser som utspelas under säsong två och säsong 3 av ”The Crown”. Det är bland annat då som den fulla vidden av hertigen av Windsors samröre med Nazityskland dras fram i ljuset. I nuläget finns ingen bok av Robert Lacey för säsong 4 av ”The Crown”, men kanske kommer en sådan publiceras längre fram i tiden.

3 – ”Drottning Elizabeth: en biografi” av Sarah Bradford

”Drottning Elizabeth: en biografi”, utgiven år 2019, är skriven av Sarah Bradford, som har en mycket bred erfarenhet av historiska biografier. Hon har även skrivit böcker om Jackie Kennedy, prinsessan Diana och kung George VI. Den senare är ju drottning Elizabeths älskade pappa. Hans död är den utlösande händelsen i första säsongen av ”The Crown”, men också en viktig påverkande faktor som ofta tas upp genom tv-seriens gång.

4 – ”The Queen” av A. N. Wilson

”The Queen” av A. N. Wilson är utgiven oktober år 2016, men kom i en lämplig nyutgåva i oktober 22, månaden efter att drottning Elizabeth dog. Bokens omslag har då uppdaterats med ett 1926-2022. Författaren har tidigare skrivit om drottning Victoria, som regerade över Storbritannien i 63 år. Hon var drottning Elizabeths farfars farmor. I sin biografi knyter A. N. Wilson trådar mellan de två stora drottningarna. Samtidigt som han också redogör för drottning Elizabeths liv och hennes inställning till sin roll hela landets moder.

5 – ”Den andre” av prins Harry

”Den andre” av prins Harry släpps i början av år 2023. Det är prins Harrys egen biografi, som redan flera månader innan boken ges ut förstås är rejält hypead. Eftersom femte säsongen av ”The Crown” utspelar sig under Harrys barndomsår är det en trolig gissning att ”Den andre” kommer ge lite andra infallsvinklar på prins Charles och prinsessans Dianas äktenskap och skilsmässa.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

1 Comments

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.