prins harry spare den andre

Allt om ”Spare” (svensk titel: ”Den andre”) av Prins Harry

/
Uppskattad lästid: 2 min

“Wonderful! Now you’ve given me an heir and a spare – my work is done”, ska dåvarande prins Charles ha sagt till Diana strax efter Harry föddes. Det avslöjar prins Harry i boken som fått just namnet ”Spare” på engelska. Reserven. Reservdelen. Den andre.

Det var länge sedan det talades så mycket om en bok, som inför släppet av engelska prins Harrys ”tell all” bok om sin liv i brittiska kungahuset. Hertigen av Sussex har alltså skrivit en biografi, som kanske inte riktigt har fått samma uppmärksamhet som boken om prinsessan Diana ”Diana: Her true story – in her own words” som skrevs av Andrew Morton. Men med tanke på vilken typ av historier som prinsen delar med sig av, kommer denna bok säkert att sladda in som en god två på listan över böcker som slår hårt mot brittiska kungafamiljen.

När släpps ”Spare” i Sverige?

Boken ”Spare” har samma släppdatum världen över: imorgon den 10 januari. Så vill man kunna vältra sig i skvaller och juiciga detaljer och hänga med i snacket online, gör man bäst i att springa till bokhandeln när de öppnar imorgon bitti. Boken, både på svenska och engelska, går naturligtvis att förboka hos nätbokhandlarna.

Vad heter boken ”Spare” på svenska?

Den översatta svenska utgåvan av ”Spare” heter ”Den andre” och ges ut den 10 januari 2023 av Albert Bonniers förlag.

Varför har det snackats så mycket om ”Spare” redan?

I Spanien ”råkade” man släppa boken några dagar för tidigt och reaktionerna på innehållet lät inte vänta på sig. Dels delar prins Harry med sig om bråk, konflikter och handgemäng inom kungafamiljen – inget nytt under solen med andra ord. Diana rapporterade om detta redan på 90-talet och prins Harry har, sedan han lämnade kungahuset, gjort det till något av en heltidssysselsättning att berätta om alla oegentligheter han utsätts för under sitt liv. Men det som orsakat starkast reaktioner hittills, är att han skriver okänsligt om tiden i militären och hur han inte såg de 25 fiendesoldater han sköt i hjäl som människor, utan snarare som “chess pieces removed from the board … bad guys eliminated”. För de avslöjanden han gör om sin tid i RAF (brittiska flygvapnet), har han fått skarp kritik från andra yrkesmilitärer.

Han skriver även om Diana, Camilla Parker-Bowles, sin pappa kung Charles och den numera mycket infekterade relationen till prins William och hans fru Kate.

Varför har Harry skrivit en bok?

Vi kan bara spekulera i varför prins Harry skrivit boken ”Spare”, men gissningsvis handlar det om pengar. Mycket av det som beskrivs i boken, har han redan pratat om i intervjun med Oprah Winfrey som gjordes för några år sedan, och i den mer nysläppta och ganska märkliga dokumentären i miniserie-format som släpptes på Netflix i slutet av förra året. Pengar, uppmärksamhet och kanske ett försök att fortsätta vara relevant? Oavsett kommer boken troligtvis sälja som smör (innan smöret blev svindyrt på grund av inflationen), men den allmänna känslan hos både pressen och i sociala medier tycks vara: men nu får han väl ändå ta och ge sig?

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.