Hamnet av Maggie O'Farrell

Recension: ”Hamnet” av Maggie O’Farrell

/
Uppskattad lästid: 2 min

”Hamnet” av Maggie O’Farrell publicerades för första gången mars 2020. Det är inte O’Farrells första bok, men antagligen den första Maggie O’Farrell-boken för många läsare. Så var det i alla fall för mig. Och i brist på mer sofistikerade formuleringar, så gjorde ”Hamnet” mig till ett fan.

Boken utspelas i 1500-talets England, och snirklar sig runt allt vi vet och inte vet om William Shakespeares liv. Vi får följa Agnes i hennes ungdom, när hon möter kärleken och när hon blir mamma till tvillingarna Judith och Hamnet. Barnens far arbetar på teatern i London och på något sätt binder O’Farrell samman denna bunt av lösa trådar till en av de vackraste buketter av ord jag någonsin har skådat.

För mig tog det lite tid att komma in i boken. De inledande sidorna byggde upp en oro i mig, befogad skulle det visa sig. Det tog tid att verkligen känna att jag kunde ta emot berättelsen fullt ut. Men sen gjorde jag det. Och jag tror aldrig någonsin att en bok har fått mig att gråta så som ”Hamnet” fick mig att gråta.

”Hamnet” är en bok du aldrig kan glömma

Efter att ha avslutat ”Hamnet” skrev jag följande beskrivning av hur boken fick mig att känna:

Läs inte den här boken. Den kommer skära upp din bröstkorg, böja revbenen åt sidan och lägga stenar i ditt hjärta. De stannar där för alltid. Du kommer se på dina barn, lägga handen på deras solvarma hår, hålla deras små händer, och du kommer inte kunna glömma orden som rann fram över bladen, som du ville stoppa. Som du vill slippa se var de skulle stoppa. Men likt en flod fortsätter en berättelse alltid till sitt slut, utan att man kan göra något åt den. Fyll floden med dina tårar. Påminn dig om att böcker som den här är anledningen till varför att läsa är något ojämförbart. Att uppleva något som man själv aldrig har varit med om. Snälla låt mig aldrig någonsin vara med om det. Läs den här boken.

Det har gått nästan två år sedan jag slog ihop ”Hamnet” och svor på att aldrig öppna den. Dels för att det skulle göra för ont. Dels för att jag inte behöver det. Vissa berättelser släpper man aldrig ifrån sig ändå. ”Hamnet” av Maggie O’Farrell är en sådan bok för mig. Helt i en klass för sig.


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”Hamnet” av Maggie O’Farrell hos: Adlibris
Köp ”Hamnet” av Maggie O’Farrell hos: Bokus

Betyg

Vackert språk
10/10
Fantasi som vävs samman med historia
10/10
De starkaste känslor en bok kan frambringa
10/10
Totalt
10.0/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

1 Comments

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.