Malvern Farm Mysteries - Recension - Kate Wells

Recension: The Malvern Farm Mysteries del 1 & 2 av Kate Wells

/
Uppskattad lästid: 3 min

I min eviga jakt efter en cozy crime-serie att ersätta Ruth Galloway-serien med, snubblade jag över en serie med ”The Malvern Farm Mysteries” skrivna av Kate Wells. Än så länge har det bara kommit två böcker: ”Murder on the farm” och ”Stranger in the Village”. Jag slukade dem båda på bara ett par dagar. En tredje bok, ”A body by the Hen House”, kommer under 2024. Om du tycker morden duggar tätt i Midsomer, bara vänta tills du börjar räkna på antalet döda som dyker upp på Malvern Farm. Värt att notera är att Malvern Farm är en gård, inte ett helt län som fiktiva Midsomer ska vara. Midsomer kan slänga sig i väggen!

Bok 1 av The Malvern Farm Mysteries: ”Murder on the Farm” av Kate Wells

I första boken får vi lära känna Jude. Jude driver en lammgård som heter Malvern Farm. Efter makens alltför tidiga död (cancer), kämpar hon hårt med gården. Till sin hjälp har hon fåraherden Noah. Sedan hennes make gick bort, har hon lagt all sin energi på gården i ett försök att hantera sorgen. När hon går på sin vän Bens bröllop, inser hon plötsligt att deras gemensamma vän Sarah inte alls är vad hon brukade vara. Trött, tärd och stressad. Det visar sig att hon är rejält skuldsatt. Men innan Jude hinner ringa henne morgonen därpå, hittar hon Sarahs livlösa kropp på marken som tillhör gården. Suicid, säger polisen. Men Jude är inte så säker. Hon bestämmer sig att starta en egen undersökning. Hon får hjälp av sin syster Lucy. Och snart hittar Jude nästa kropp, även den på Judes mark. Deras undersökningar tar dem oroväckande nära Jude själv.

Bok 2 av The Malvern Farm Mysteries: ”Stranger in the Village” av Kate Wells

I andra boken bär det av tillbaka till Malvern Farm. Lamningssäsongen är sedan länge över och nu står hösten för dörren. För att dryga ut kassan har Jude bestämt sig för att starta en glamping på gården. Hennes syster och systerson har flyttat in på gården permanent och de får stor hjälp av nyinflyttade grannen Loretta, vars man Des är lika otrevlig som Loretta är hjälpsam. Efter ett ilsken konfrontation mellan Jude och Des, ser hon honom förlusta sig i buskarna med en kvinna som verkligen inte är hans Loretta. Inte långt därefter börjar det dyka upp döda kroppar på Malvern Farm igen och även den här gången, måste Jude titta noga på sina allra närmaste.

Recension av ”Murder on the farm” & ”Stranger in the Village”

De två första böckerna av The Malvern Farm Mysteries faller tveklöst i genren ”cozy crime”.

  • Engelsk landsbygd? Check!
  • Mysiga karaktärer? Check!
  • Folk som trillar av pinn på löpande band i lantlig omgivning? Check

Jag tycker den andra boken, ”Stranger in the Village” är starkare än den första boken ”Murder on the farm”. Egentligen är det inte så konstigt. I den första boken får vi lära känna Jude och Lucy och vet inte riktigt vilka vi kan lita i persongalleriet. I bok två är det härligt att få återvända till Malvern Farm och Jude. Jag känner lukten av den vedeldade kaminen i det dragiga huset och funderar på om jag borde bli lammbonde.

Det är klart att morden inte är hundra procent sannolika, men det är ju inte heller poängen med cozy crime. Vill man läsa om sannolika mord är det bara att slå upp första bästa tidning. Det betackar vi oss för. Jag vill läsa om osannolika mord som serveras mig med en rykande kopp te. Precis detta är vad man får i böckerna om Malvern Farm. Strunt samma att jag i den andra boken sitter och ropar till Jude vem mördaren är sista tredjedelen av boken. Det gör inget att det är lite förutsägbart, det är del av charmen och det mysiga.

Jag kommer absolut läsa den tredje boken när den kommer i sommar!

Betyg

Bockar av allt man förväntar sig av mord på engelsk landsbygd
9/10
Mysiga omgivningar
9/10
Oförutsägbara brott
6/10
Längt tillbaka till Malvern Farm
10/10
Totalt
8.5/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.