En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Recension: ”En helt vanlig familj” av Mattias Edvardsson

//
Uppskattad lästid: 2 min

I boken ”En helt vanlig familj” inleder Mattias Edvardsson med att snabbspola genom de olika faser av oro man som förälder dras med från allra första dagen med barn. Ja, egentligen från att man får reda på att man är gravid. Kommer graviditeten gå bra? Kommer mitt barn vara frisk? Följer barnet utvecklingskurvan? Går skolan bra? Hur fungerar kompisrelationerna? Knarkar hen? Kommer hen bli rekryterad till ett kriminellt nätverk? Källorna till oro är oändliga och vips blir barnen vuxna: ”Så står man där plötsligt med ett vuxet barn, och tror att man ska sluta oroa sig”. Spoiler alert om du inte har ett vuxet barn: man slutar aldrig att oroa sig.

En bok som tvingar föräldrar att konfronteras med sin oro

Vi var en helt vanlig familj, och sedan förändrades allt. Det tar lång tid att bygga upp ett liv, men bara ett ögonblick att rasera det”. Genom två korta meningar lyckas Edvardsson blotta kärnan av en stor del av min ångest och oro. För visst är det så, att man inte bara som förälder utan som människa, ibland slås av hur snabbt allt kan förändras? Och om allt förändras, om saker ställs på sin spets; hur långt är du då villig att gå för att skydda de du älskar. Det är frågan som Edvardsson ställer sig i ”En helt vanlig familj”.

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson
En helt vanlig familj” av Mattias Edvardsson

Prästen Adam och juristen Ulrika lever ett helt vanligt liv tillsammans med sin 19-åriga dotter Stella. Stella är flitig och jobbar på H&M för att tjäna ihop pengar till en kommande långresa. De bor i en fin villa i en lugn förort. Men plötsligt rasar allt när polisen häktar Stella misstänkt för mord. Genom tre olika delar får vi följa pappa Adam, mamma Ulrika och givetvis dottern Stella medan de avslöjar sanningen bit för bit. Samtidigt inser familjemedlemmarna att de inte känner varandra så väl som de trodde. De lever nästan i tre skilda världar.

”En helt vanlig familj” på Netflix

”En helt vanlig familj” är en utmärkt spänningsroman som får mig att tänka på Malin Persson Giolitos bok (och sedermera även populära Netflix-serien) ”Störst av allt”. Även denna bok är som klippt och skuren att filmatiseras. Och mycket riktigt: nu blir ”En helt vanlig familj” serie på Netflix (premiär nu på fredag, den 24 november).

Om du har hittat hit efter att ha sett serien, tycker jag absolut du ska läsa boken också. Har du läst boken, och undrar om serien är värd en titt? Det kan jag tyvärr inte svara på än, men trailern känns onekligen lovande.


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”En helt vanlig familj” hos: Adlibris
Köp ”En helt vanlig familj” hos: Bokus

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

2 Comments

    • Jag håller med. Just i helgen kände jag att jag behövde något ljusare (vilket blev en ganska skränig serie med Gordon Ramsey som åker runt i en husbil med två andra kockar). Jag får spara lite på denna filmatisering tills rätta feelingen faller på.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.