Recension: Au revoir Agneta av Emma Hamberg

Recension: “Au revoir Agneta” av Emma Hamberg

/
Uppskattad lästid: 3 min

Dags att åka tillbaka till Frankrike tillsammans med Emma Hamberg! Idag släpps nämligen uppföljaren till den omåttligt populära “Je m’apelle Agneta” och äntligen får vi veta vad som hände efter Agneta bestämde sig för att stanna kvar i Frankrike. Säg hej och adjö till Agneta i “Au revoir Agneta”. 

Tillbaka till Agneta och Einar i Saint Carelle

Det har gått några månader sedan Agneta vinkade av sin snart före detta man efter att ha meddelat att hon faktiskt inte tänkte följa med tillbaka till Sverige. I Frankrike har nämligen Agneta äntligen fått konturer igen, efter att ha smält in i tapeten hemma. Här ser folk henne och hon har upptäckt att livet ska njutas. På frågan “how do you do, my libido”, svarar hennes libido nu: jo tack, riktigt bra faktiskt. 

Men säg den lycka som varar. Efter ett oväntat besök, visar det sig att klostret och Einar fullkomligen blöder pengar. Faktum är att han badar i skulder och Agneta vet inte hur hon ska hjälpa honom. Plötsligt inser hon att hennes nya liv svävar i fara och hon letar desperat efter ett sätt att snabbt få ihop pengar. Men är hennes plan verkligen trovärdig, eller är den ett luftslott bland de sandslott som livet och drömmar har en tendens att bygga?

Inte samma självklara inledning som första boken

Medan jag omedelbart föll för “Je m’apelle Agneta”, var jag inte lika snabbt övertygad av “Au Revoir, Agneta”. Boken flyter och det är absolut inga problem att komma in i berättelsen, tvärtom. Men jag tyckte, ärligt talat, att planen som Agneta hade för att rädda klostret var lite väl naiv och, tja helt enkelt lite världsfrånvänd. Lite som när jag drömmer om att starta ett bageri vid foten av Åreskutan, utan att kunna baka (och trots att det redan finns ett utmärkt bageri där). Ett tag funderade jag faktiskt på om boken ens skulle få godkänt av mig – skulle den kunna leva upp till mina otroligt högt ställda förväntningar? Jag hade inte behövt oroa mig – och jag tror faktiskt att Agnetas plan ska uppfattas som lite väl optimistisk.

Efter en lite skakig inledning, vänder boken snabbt och bryskt. Och för mig, som när jag läste denna bok, var mitt uppe i en svajig vecka av pms och negativa tankar, grät till slut så jag skakade. Mycket på grund av en viss igenkänning. Det Hamberg skildrar med pricksäker fingertoppskänsla i böckerna om Agneta, är känslan av att som kvinna nå en ålder där man inte riktigt längre syns eller hörs på samma sätt som tidigare. Jag, som fyller 47 senare i år, har definitivt ibland känt hur jag ibland bleknar och blir osynlig. Det är inte en känsla jag gillar.

Agneta har fått en ny fjäderskrud under sin tid i Saint Carelle. Men när hennes liv där hotas, när nya Anjetta står inför att kanske behöva återgå till livet som Agneta i en norrförort till Stockholm och ett jobb som registrator (jag fattar Agneta, jag har också varit registrator) där ingen hör henne, ser henne eller förstår henne – ja då känns det i hela kroppen. Inte bara i hennes, utan även i min. 

En bok om att våga hoppa

“Au revoir Agneta” handlar om att återigen våga slåss för rätten till sitt liv, sina drömmar och sitt rätta jag – att få synas och höras. Att våga hoppa och hoppa igen och sedan kanske ytterligare en gång, för att komma dit man vill. Och medan Agneta hoppar och satsar och vågar, sätter hon spår i människor runt omkring sig på ett sätt som hon tidigare inte ens har kunnat drömma om. Det är fint, hur Agneta skapar ringar på vattnet som får andra fåglar att fälla sina grå fjädrar och lyfta mot egna äventyr. 

När kommer Au Revoir Agneta som pocket?

Vi frågade Piratförlaget när Au Revoir Agneta kommer ut som pocket. Det finns inget datum bestämt än, men de svarade att det brukar dröja ungefär ett år innan man släpper pocketutgåvan.

När kommer nästa bok om Agneta?

Emma Hamberg säger att detta är sista boken om Agneta, Men hon säger också “... det är dags för mig och Agneta att sticka i väg åt var sitt håll, ut på egna äventyr. Vi kanske ses igen, men just nu är det tack och au revoir”. Jag tycker att Agneta fick ett fint slut, men nog blir man nyfiken på vad som händer sen. Ja, det blir i alla fall jag. 


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”Au revoir Agneta” av Emma Hamberg hos: Adlibris
Köp ”Je m’appelle Agneta ” av Emma Hamberg hos:Adlibris

Betyg

Feelgood-o-meter
9/10
Gör en sugen på förändring
10/10
Lika mycket skratt som i föregångaren?
8/10
Fler tårar än i föregångaren?
10/10
Totalt
9.3/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.