Vad ska man göra med böcker man inte vill ha kvar?

Vad ska jag göra med böcker jag inte vill ha kvar?

mars 21, 2023
2

Vi älskar våra välfyllda bokhyllor och boktravar som står lite här och var i huset. Men ibland vill man faktiskt göra sig av med böcker. Kanske är de utlästa och suget att läsa dem igen obefintligt, eller så har insikten (återigen) kommit att kokböcker är roligare att köpa än vad de faktiskt är att använda. Oavsett orsaken, så finns det flera alternativ för att bli av med böckerna på ett hållbart sätt.

1. Ställ i ordning ett bokbord

Ordna ett litet bord att ställa ut dina böcker på, med en skylt som bjuder in andra att ta för sig. Kanske vill du uppmuntra till donationer till välgörenhet – skriv ut QR-koder till några välgörenhetsorganisationer och tejpa upp bredvid böckerna. Tips: håll koll på vädret – ingen blir lycklig av blöta böcker. 

2. Sälj eller byt böcker online

Det finns flera webbplatser som gör det möjligt för dig att sälja eller byta dina gamla böcker online. Det kan vara enkelt att använda sig av dessa tjänster, och du kan till och med tjäna lite extra pengar på det. Du kan också byta böcker med andra läsare och på så sätt utöka din egen boksamling.

3. Leta upp ett lokalt bokskåp

Bokskåp där man kan ställa sina gamla (men fräscha) böcker, är perfekta att göra sig av med det som man inte längre vill ha kvar. Det är dock svårt att inte komma hem med lika många nya böcker, efter ett sväng förbi det lokala bokskåpet. Om det inte finns några bokskåp nära dig, tipsa din kommun att placera ut ett bokskåp på ett bra ställe. 

4. Skänk bort böcker

Om du inte vill tjäna pengar på dina gamla böcker kan du skänka bort dem dem. Bibliotek brukar inte ha möjlighet att ta emot böcker, men förskolor blir ofta glada för barnböcker som är hela. Eller skicka ett mail till ett äldreboende i närheten och fråga om de vill ha en kasse böcker. På så sätt kan du hjälpa till att sprida bokkärleken vidare till andra, samtidigt som du blir av med dina gamla böcker på ett hållbart sätt. men innan du packar kassarna fulla och traskar iväg till skolan, förskolan eller äldreboendet: fråga först om de tar emot donationer och i så fall vad för typ av böcker de tar emot.

5. Sälj eller skänk till second hand-butiker

Second hand-butiker är en annan bra plats att sälja eller skänka dina gamla böcker. Det finns flera second hand-butiker som är specialiserade på böcker – särskilt online. Kanske har du böcker hemma med rätt många år på nacken som du vill bli av med? Hör med antikvariaten i din stad, vad för böcker de är ute efter. På så sätt kan du bidra till att dina böcker hittar nya ägare som kan uppskatta dem på samma sätt som du gjorde.

6. Återvinn böcker på rätt sätt

Om dina gamla böcker inte längre är i användbart skick, eller om de helt enkelt inte går att sälja, så är det fortfarande viktigt att återvinna dem på rätt sätt. Papper kan återvinnas och användas på nytt, vilket gör återvinning till en hållbar (om än kanske lite småtrist) lösning för att bli av med gamla böcker. Böcker med mjuka pärmar, alltså pocketböcker, går att lägga i pappersreturen. Om du har en hel kasse böcker med hårda pärmar, ska du ta dem till återvinningscentralen där de sorteras som brännbart. På vissa återvinningscentralen, har man faktiskt bokbodar där man kan ställa sina böcker för andra lässugna – håll ögonen öppna innan du langar din bokkasse i containern.

Det finns massor av alternativ för att bli av med böcker på ett hållbart sätt. Du kan sälja eller byta dem online, skänka bort dem (men kolla med dem först!), sälja eller skänka till second hand-butiker eller återvinna dem på rätt sätt. Genom att göra sig av med böcker på ett hållbart sätt, kommer du dessutom att känna dig både som en miljöhjälte och något av en läsambassadör – och det gillar man ju att känna sig som.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

2 Comments Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Recension av "Tid för barmhärtighet" av John Grisham
Previous Story

Recension: ”Tid för barmhärtighet” av John Grisham

Recension: Au revoir Agneta av Emma Hamberg
Next Story

Recension: “Au revoir Agneta” av Emma Hamberg