Lista: 3 upplysande faktaböcker

/
Uppskattad lästid: 3 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

När boken ska ge en något annat än starka känslor eller ett äventyr att fördjupa sig i, så finns det ett fantastiskt utbud av faktaböcker som verkligen är en njutning att läsa. Jag älskar att lära mig nya saker. Och när man, till skillnad från i skolan, inte behöver skriva prov i ämnet så snart boken är färdigläst, så återstår bara det roliga i läsandet.

Ofta läser man kanske inte faktaböcker på samma sätt som en roman. Lästempot är lite långsammare. Kanske tar man några kapitel i taget. Kanske varvar man faktaläsningen med skönlitteratur. Men det finns faktiskt faktaböcker som är så pass intressanta och välskrivna att man skulle kunna bläddra igenom dem på precis samma sätt som man gör med en bra deckare.

För den som vill bygga ut kunskapsbanken ifrån sin läsfåtölj – här är tips på 3 läsvärda och upplysande faktaböcker.

1 – ”Factfulness” av Hans Rosling

I tider då tidningarnas rubriker tävlar i vemod och mörker, så kan det – även om världen verkligen har det svårt just nu – vara skönt med lite perspektiv. Och det är Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund väldigt skickliga på att ge till läsaren. På ett sakligt men aldrig tråkigt sätt beskrivs utvecklingen på en mängd olika områden.

Som läsare lär man sig både att ta ett steg tillbaka, och att våga dyka ned i detaljer. Statistiken som serveras i boken är inte bara smart illustrerad. Rosling förklarar också varför de valt just detta sätt att åskådliggöra siffror och fakta. Efter att ha läst ”Factfulness” så har man faktiskt fått en ny förmåga. Ett nytt tankesätt, som man lätt kan applicera nästa gång man läser nyheter – eller fördjupar sig en faktabok.

2 – ”Min europeiska familj” av Karin Bojs

Historia med avstamp i vetenskap, det är vad Karin Bojs erbjuder i sin bok ”Min europeiska familj – De senaste 54 000 åren”. Boken har därefter fått två uppföljare; ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren” (2018) och ”Europas mödrar – De senaste 43 000 åren” (2022). Ämnet blir dessutom extra aktuellt efter att Svante Pääbo hösten 2022 fick Nobelpriset i medicin, för sitt arbete med att kartlägga DNA från neandertalare.

Den här boken är ljuvlig läsning för den som vill veta mer om vad som hände förr. Då, långt tillbaka i tiden, innan vi människor själva var förmögna att dokumentera livet de levde och kunskapen de besatt. Hur kom de första människorna till Europa? Hur spreds vi över kontinenten? Och hur såg våra liv, vår kost, vår död ut? När ”Min europeiska familj” är slut så känns det som att man slår igen en riktigt bra bok. Inte som att man precis fått sig en rejäl historielektion.

3 – ”Osynliga kvinnor” av Caroline Criado Perez

När man som kvinna läser ”Osynliga kvinnor” av Caroline Criado Perez kommer man först entusiastiskt vilja fota av sida efter sida för att skicka till vänner eller posta i sociala medier. Igenkänningsfaktorn är så hög. Men en bit in inser man hur mycket i boken man faktiskt och tyvärr kan relatera till. Och att en del saker är sånt man inte tänkt på förut. Då byts entusiasmen ut mot något som kan likna både ilska och uppgivenhet.

Under läsningen av ”Osynliga kvinnor” är det lätt att gå från ”åh, saker som hänt mig eller mina vänner beskrivs i den här boken”, till ”herregud ska det vara såhär, hur många har varit med om det här”. Samtidigt är det otroligt viktigt att förstå att ens egna erfarenheter sällan är unika eller enstaka händelser. Tvärtom, diskriminering är oftast systematisk. Det här är utmärkt läsning för både män och kvinnor. För det blir i ”Osynliga kvinnor” tydligt att ingen egentligen tjänar på ett ojämställt samhälle.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.