Läs i rätt ordning: Harry Potter

/
Cirka 1 minuts lästid

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

För vilken ålder passar Harry Potter-böckerna?

Den rekommenderade läsåldern för Harry Potter är 9-12 år, historierna är egentligen ålderslösa. En vuxen kan njuta av dem på precis samma sätt som barn. Kanske är det därför de gjort en sådan stor succé, världen över?

Vad som är värt att tänka på, är att böckerna växer med Harry Potter och de andra karaktärerna som handlingen kretsar kring. De två, tre första böckerna är relativt barnvänliga. Men de sista böckerna i serien är betydligt mörkare, och kan skrämma yngre barn.

Måste man läsa Harry Potter-böckerna i rätt ordning?

Ja det måste man. Harry Potter-böckerna har visserligen vissa bihistorier som är unika för enskilda böcker. Men historien i sig behöver man läsa i rätt ordning. Både för att kunna hänga med, men också för att få ut maximal läsglädje ur böckerna.

Så läser du Harry Potter-böckerna i ordning

Bokserien Harry Potter består av sju böcker och de ska läsas i följande ordning:

 1. Harry Potter och de vises sten
 2. Harry Potter och hemligheternas kammare
 3. Harry Potter och fången från Azkaban
 4. Harry Potter och den flammande bägaren
 5. Harry Potter och Fenixorden
 6. Harry Potter och halvblodsprinsen
 7. Harry Potter och dödsrelikerna

Böckerna ska inte blandas ihop med filmerna. Det finns nämligen åtta stycken Harry Potter-filmer. Det beror på att den sjunde boken, Harry Potter och dödsrelikerna, har delats upp i två filmer.

Finns det bilder i Harry Potter-böckerna?

Så här läser du JK Rowlings älskade Harry Potter-böcker i rätt ordning

De vanliga Harry Potter-böckerna på svenska har inte bilder i sig. Men de första Harry Potter-böckerna i serien har även givits ut i illustrerad utgåva. De Harry Potter-böcker som finns på svenska med bilder i är:

 1. Harry Potter och de vises sten
 2. Harry Potter och hemligheternas kammare
 3. Harry Potter och fången från Azkaban
 4. Harry Potter och den flammande bägare
 5. Harry Potter och Fenixorden (utgiven oktober 2022)

I nuläget finns inte de två sista Harry Potter-böckerna i illustrerad utgåva.

Finns Harry Potter-böckerna som ljudbok?

Ja, Harry Potter-böckerna finns som ljudbok på svenska. Alla sju Harry Potter-böckrna finns som ljudbok hos både Storytel och Bookbeat, fantastiskt inlästa av Björn Kjellman. På engelska är böckerna inlästa av Stephen Fry, som också hyllats för sin inläsning.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.