Besök: Science Fiction Bokhandeln

/
Uppskattad lästid: 2 min
Adress:Västerlånggatan 48, Gamla Stan i Stockholm
Öppettider:Vardagar 10-19
Lördagar 10-18
Söndagar 12-17
Café:Nej
Hemsida:Science Fiction Bokhandeln
Tillgänglighet:Trapphiss finns till mellanplanet och övervåningen. Kan vara lite trångt på vissa ställen i butiken.

Science Fiction Bokhandeln är ett riktigt mecka för oss som identifierar oss som nördar. Här har vi nämligen en butik som, långt innan streamingtjänsterna gjorde oss bekväma och bortskämda, försåg oss med VHS-boxar med bland annat Buffy the Vampire Slayer. Även om VHS-banden inte längre säljs, finns här något för varje populärkulturellt intresse: manga, gaming, brädspel, rollspel, Harry Potter, Stranger Things. Och givetvis ett brett och inspirerande utbud av fantasy och science fiction.

När man går in på Science Fiction Bokhandeln, börjar det pirra i nördens mage som om det vore kvällen innan julafton. Direkt innanför entrén finns en stor hylla med de senaste släppen. Utbudet är till stor del på engelska, då mycket inom sci fi och fantasy aldrig blir översatt till svenska. När vi besökte butiken var det fokus på skräck i och med att Halloween nyss stormat förbi.

Sortiment hos Science Fiction Bokhandeln

Ger man sig in i gångarna hittar man inte bara böcker. Här finns ett fantastiskt utbud av manga och ett imponerande urval av kokböcker med roliga teman som Halo, Star Wars och tonåringarnas favorit: boba. Det finns även en avdelning med samlarsaker som drar åt kawaii-hållet, samt kläder som inte bara kommer tilltala ungdomarna utan även vuxna nördar som oss. Kollegetröjan med ett axelbroderi föreställandes spelkontroller fick exempelvis oss båda på fall.

Men här finns naturligtvis också många böcker – och är man ute efter en samlarutgåva av sin favoritskräckis eller klassiker, då ska man definitivt planera in ett besök på Science Fiction Bokhandeln. Vissa av utgåvorna som finns här, är så fina att man skulle kunna köpa dem även om man inte gillar boken särskilt mycket. Många av böckerna presenteras med omslaget utåt, vilket gör att lässuget snabbt smyger sig på. Böcker man inte visste fanns, åker rakt in på ”att läsa”-listan och det händer fler än en gång att vi utbrister: ”det här vore ju en jättebra present till…”

Science Fiction Bokhandeln är en bokaffär att ta med både barnen och sina tonåringar till. Här finns nämligen något för i stort sett alla. Är man inte sugen på böcker, ska man ta trappan upp. Där hittar man ett fantastiskt urval av både brädspel och rollspel och dessutom kunnig personal som kan guida en genom en otydlig önskelista. Längst upp, längst in hittar man en hel hörna dedikerad Harry Potter. Den har blivit lite mindre med åren, men det är fortfarande en kul hörna för Potterheads att smyga in i.

När ska man besöka Science Fiction Bokhandeln?

  • Om man gillar tv-serier, brädspel, rollspel, gaming, fantasty och science fiction är detta en riktig guldgruva
  • Om man ska köpa present men inte riktigt vet vad man ska köpa – här finns det inspiration och uppslag till tusen
  • För riktigt nischad litteratur och roliga kokböcker som du inte stöter på någon annan stans

Betyg

Läge
9,5/10
Stämning i butik
9/10
Utbud av böcker
9/10
Läslust
9,2/10
Totalt
9.0/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.