Argylle: Boken, filmen & teorierna om Taylor Swift

/
Uppskattad lästid: 4 min

Har du hört talas om ”Argylle” än? ”Argylle” som i boken, filmen och teorierna om Taylor Swift vs Elly Conway? Om du inte har det, är sannolikheten hög att du snart gör det. Om jag får gissa kommer Argylle vara januaris och februaris snackis. Google Trends håller med:

Vem är Elly Conway?

Vad är detta för graf, kanske ni undrar? Det är sökintresset i världen de senaste tre månaderna för termen ”Argylle”. Och det är inte det stickade diamantmönstret argyle folk söker på. ”Argylle” är en bok och kommande film som det pratats om sedan i höstas. Riktig fart tog dock snacket och sökningarna när folk började spekulera i vem som ligger bakom pseudonymet ”Elly Conway” som är författare till boken. Att böcker skrivs under pseudonym är inget ovanligt, och många var spekulationerna om Kepler innan de avslöjades och även Elena Ferrante, som dock har förblivit anonym. Vanligtvis brukar sådana här diskussioner få riktig fart när en bok varit väldigt framgångsrik, men ”Argylle” är en debutbok som inte ens hade släppts när nätet började koka med spekulationer om vem Elly Conway egentligen är. Varför? Mina damer och herrar, låt mig presentera er för Taylor Swift.

Det var nämligen när Swifties (Taylor Swift-fans) började koppla den knapphändiga informationen om Elly Conway till Taylor Swift som nätryktena började bli riktigt intressanta. Bevisen är rena incidier, eller vad man på engelska skulle kalla för ”circumstantial evidence”. För oss som är lagda åt det lite misstänksamma hållet, är det inte svårt att känna lukten av en väldigt välplanerad marknadsföringsstrategi. För det är ju inte bara en bok som släpps, det är även en film.

https://youtu.be/7mgu9mNZ8Hk?si=eWQ1Q04231SVa6PG

Hajp som krattar för både boksläpp och filmpremiär

Filmen ”Argylle” har premiär den 2 februari – knappt en månad efter att boken till slut släpptes den 6 januari i år. Jag skriver ”till slut” för även om filmen teasades redan i mars 2022 (ja, för nästan 2 år sedan) via en kort trailer på instagram där Henry Cavill och Dua Lipa dansar med varandra, har bokens releasedatum skjutits på framtiden fler gånger än en. Filmen är stjärnspäckad! Förutom Cavill och Lipa syns även Bryce Dallas Howard, Samuel L Jackson och Catherine O’Hara i rollistan. Vem Bryce Dallas Howard spelar? Jo hon spelar författaren Elly Conway som skriver spionromaner vars handling visar sig bli verklighet. Men vänta, hette inte författaren till ”Argylle” Elly Conway? Jajemensan. Det hela är väldigt meta.

Rättigheterna till boken ägs av Matthew Vaughns och Guy Ritchies produktionsbolag Marv Quinn Holdings Limited, som föga förvånande också är bolaget bakom filmen ”Argylle”. Vulture spekulerar i att det mest sannolikt är Vaughn själv, som ligger bakom pseudonymen Elly Conway. Alternativt spökskrivare som kommer fortsätta vara just det: osynliga författare.

Varför tror fans att Taylor Swift är Elly Conway?

Tanken på Swift som hemlig författare är tveklöst mycket mer spännande, det håller jag med om. Att hon är bra med ord vet vi ju redan. Jag vågar till och med, utan att själv vara ett fan, kalla Taylor Swift för en av vår tids mest framgångsrika storytellers. Här i Sverige har vi ju sett flera musikartister göra en snygg glidning in i litterärt författarskap från musikskapandet (ja Annika Norlin och Jason Diakité, jag kollar på er). Men tittar man närmare på de bevis som Swifties lägger fram, känns de onekligen rätt svaga.

Exempel på bevis (som listade hos Vulture) är:

  • Första inlägget på Elly Conways instagram postades på Taylor Swifts födelsedag,
  • Swift säljer en tröja med argylemönster,
  • Chip the Cat (filmens katt) följer Taylor Swift på instagram,
  • Bryce Dallas Howard som spelar Elly Conway i filmen har rött hår och det har Taylor Swift också haft,
  • Ljuddämparen på pistolen i fotot är ett läppstift från Pat McGrath vilket är en produkt som Swift brukar använda.

Jag säger inte att detta är helt slumpmässiga omständigheter. Jag tror snarare att det är välplanerade droppar av ”information” som man kryddat hela denna lansering med. Man VET att Taylor Swift säljer och man VET att Swifties är otroligt bra på att sniffa rätt på exakt sådana här detaljer. Marknadsteamet har bara kunnat luta sig tillbaka och njuta av hajpen kring ”Argylle” innan både bok- och filmsläpp. I dessa tider av superhajpade författare som Colleen Hover, är det onekligen fantasieggande med ett namn som inte säger oss någonting och där ingen konkret information finns att hämta. Skulle det kunna vara Taylor Swift? Ja. Men det skulle också kunna vara Lindsay Lohan. Hon har rött hår och det var många tröjor med argylemönster i Mean Girls (originalfilmen) om jag inte minns helt fel.

Recension av Argylle

Jag har givetvis beställt hem ”Argylle” och återkommer med en recension (den går att beställa hos alla nätbokhandlar nu, men Amazon har kortast leveranstid på den). Och jag kan bara applådera geniet bakom denna smygkampanj som man låtit drivas av Taylors fans, utan att Taylor Swift (troligtvis) har något alls med boken att göra. Eller?

Edit februari 2024: I februari avslöjades det att det inte bara är en utan två författare bakom pseudonymen ”Elly Conway”. Ingen av dem är Taylor Swift eller JK Rowling. Så klart. Författarna bakom namnet ”Elly Conway” är Terry Hayes och Tammy Cohen.

Källor:

  1. Taylor Swift Did Not Write the Argylle Book, So Why Do Swifties Think She Did? (Vulture, Fran Hoepfner, 12 januari 2024)
  2. Inside the ‘Argylle’ publishing mystery burning up the Internet (New York Post, Hailey Eber, 8 januari 2024)
  3. Mystery Enshrouds Author Behind Henry Cavill Spy Thriller ‘Argylle’ (The Hollywood Reporter, Seth Abramovitch, 15 september 2022)

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”Argylle” hos: Bokus
Köp ”Argylle” hos: Adlibris

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.