5 böcker om Marilyn Monroe

//
Uppskattad lästid: 2 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Filmatiseringarna av populära böcker duggar tätt just nu. Den 28 september har den hett efterlängtade (och något kontroversiella) filmen ”Blonde” premiär på Netflix. ”Blonde” bygger på romanen om Marilyn Monroe, skriven av Joyce Carol Oates. ”Blonde” är inte en biografi eller en memoar – det är en fiktiv roman som bygger på Marilyn Monroes liv.

Blir du sugen på att läsa mer om Marilyn Monroe efter du har sett filmen på Netflix (och det kommer du sannolikt att bli), finns det mängder av böcker att välja bland. Låt oss tipsa dig om fem populära Marilyn-böcker.

1. Blonde av Joyce Carol Oates

Jag har ett tummat exemplar hemma av Oates ”Blonde”, som jag aldrig läst. Pocketutgåvan är 862 sidor lång, och jag kan villigt erkänna att längden hittills har avskräckt mig (ja, den heter ”Blonde” även i svensk utgåva). Jag tror att det börjar bli dags för mig att ta mig ann denna tegelsten nu, särskilt när jag väl har sett filmen. Det är ingen idé att jag läser innan jag tittar på filmen i det här fallet. När en bok är så här lång, räknar jag med att det kommer ta ett tag för mig att ta mig igenom den.

2. Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters

Fragments är en samling av anteckningar och brev skrivna av Marilyn själv. Här får man en unik inblick i Marilyn bortom kamerablixtarna. Det går dock inte att undra: hade hon verkligen velat att dessa privata anteckningar skulle publiceras för världen att se?

3. Marilyn av Norman Mailer

Boken ”Marilyn” av Norman Mailer är en coffee table-bok, avsedd att ligga fram och bläddras i. Jag vet inte hur det ser ut hemma hos er, men vårt vardagsrumsbord är så stökigt att de försök jag har gjort med att lägga fram vackra böcker, har bara resulterat i att de till slut har blivit undanstädade tillsammans med alla skolpapper som samlats på den. Detta är främst en fotobok.

4. My Story av Marilyn Monroe och Ben Hecht

”My Story” har faktiskt Marilyn Monroe själv skrivit bitar av. Dessa kompletteras av intervjuer som Ben Hecht gjorde med filmstjärnan. Boken skrevs aldrig klart av henne och den gavs inte ut förrän i mitten av 70-talet. Det är med andra ord ingen komplett memoar av henne.

5. The many lives of Marilyn Monroe av Sarah Churchwell

I denna bok undersöker kulturjournalisten de historier och den mytbildning som finns kring Monroe, och som inte sällan nedvärderar och förminskar henne. För naturligtvis är Marilyn Monroe en mer komplicerad person än vad de flesta tillskriver henne.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.