Läs i rätt ordning: Twilight-böckerna

//
Uppskattad lästid: 2 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Twilight – en bokserie lika hatad som den är älskad. Men oavsett vad man tycker om vampyrer som glittrar i solen, går det inte att komma undan det faktum att böckerna som utgör Twilight-sagan (Stephenie Meyer) blev en formidabel succé när de släpptes. Och nog fortsätter de att vinna fans i nya generationer. Det är trots allt svårt att motstå kärlekssagan mellan Bella och Edward, med tredje hjulet Jacob.

För vilken ålder passar Twilight?

Den tilltänkta åldersgruppen för Twilightböckerna brukar ofta anges som ”unga vuxna” vilket innebär en rekommenderad läsålder på 15+. Men låt oss vara ärliga: böckerna om Bella och Edward appellerar även till en betydligt yngre publik. När filmerna släpptes i Sverige, följdes det av diskussioner om åldersgränser som aldrig tycktes ta slut. Alla filmer utom den sista, landade till slut på 11-årsgräns för att möta den relativt unga publiken som sett fram emot att se Bella och Edward gestaltas av Kristen Stewart och Robert Pattinson. Det var bara del 2 av Breaking Dawn fick, efter beslut av Kammarrätten, 15 som åldersgräns.

Är Twilight-böckerna fristående?

Nej, Twilightsagan ska läsas i ordning. Det är fyra böcker i bokserien, eller sju om man räknar med ”Midnattssol”, ”Liv och Död” och ”Bree Tanners andra liv”. Men det räcker gott och väl att läsa de fyra första böckerna, de resterande tre kan ses som en bonus för Twihards.

Så läser du Twilight-böckerna i rätt ordning på svenska

Om man vill nöja sig med de fyra böcker som ingick i Twilightsagan från början, är läsordningen inte särskilt krånglig. Det är även dessa fyra böcker som de fem filmerna bygger på:

 1. Om jag kunde drömma
 2. När jag hör din röst
 3. Ljudet av ditt hjärta
 4. Så länge vi båda andas

Vill man även läsa de tre böcker som tillkommit Twilights universum efter originalböckerna, föreslår vi att du läser serien i följande ordning:

 1. Om jag kunde drömma
 2. När jag hör din röst
 3. Ljudet av ditt hjärta
 4. Bree Tanners andra liv
 5. Så länge vi båda andas
 6. Midnattssol
 7. Liv och Död – en ny början

Vad handlar de tre nya Twilight-böckerna om?

”Bree Tanners andra liv” är en novell som hör ihop med ”Ljudet av ditt hjärta” (Eclipse). Som namnet avslöjar, får vi lära känna vampyren Bree Tanner närmare i denna bok. Bree hade en mycket kort biroll i ”Ljudet av ditt hjärta” som en av de nyfödda vampyrerna i Victorias armé.

”Midnattssol” är egentligen bok ett, men denna gång berättat ur Edwards perspektiv. I och med att det är Bella som är berättarrösten i övriga böcker, är det en bra idé att läsa ”Midnattssol” på slutet. Då är det lättare att bibehålla känslan av övergivenhet som Bella så starkt känner genom hela ”När jag hör din röst”.

”Liv och Död” är en så kallad gender-swap bok. Istället för Bella Swan och Edward Cullen, möter vi Beau Swan och Edythe Cullen. Historian är densamma, men istället för: tonårsflicka blir kär i vampyr, bjuds vi på: tonårspojke blir kär i vampyr.

Så läser du Twilight-böckerna i rätt ordning på engelska

Vill du hellre läsa Twilightsagan på engelska? Då ser läsordningen ut så här:

 1. Twilight
 2. New Moon
 3. Eclipse
 4. Breaking Dawn

Finns Twilight som ljudbok?

Twilightsagan finns som ljudböcker på både svenska och engelska. På svenska är böckerna inlästa av Mirja Turestedt (som också, bland annat, har läst in Bridgerton-böckerna).

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

1 Comments

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.