”This is going to hurt” lika drabbande som tv-serie

/
Cirka 1 minuts lästid

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

När Adam Kays debutbok ”This Is Going To Hurt” (”Det här kommer göra ont” på svenska) lanserades år 2017 blev den snabbt en bästsäljare. Och det visade sig att man inte behöver vara bosatt i UK, eller ens anställd inom sjukvården, för att kunna relatera till de upplevelser som Adam Kay delar med sig av från sina tidigare år som anställd förlossningsläkare inom NHS, alltså den allmänna sjukvården i Storbritannien. Adam Kay följde upp sin succé med ännu en dagbok från läkaråren, ”Twas The Nightshift Before Christmas”, som inte verkar finnas utgiven på svenska. Och nu har alltså debuten blivit till tv-serie, tillgänglig på HBO Max.

Jag har läst boken ett par gånger, men det är några år sedan. Vissa scener i serien känns bekanta från boken, några enstaka är ordagranna. I stort har storyn dock bakats om tillräckligt för att även den som nyss plöjt igenom boken ”This Is Going To Hurt” ska få stor behållning av att titta på serien. Manusförfattarna har lyckats mycket väl med att fånga bokens tvära kast mellan (bokstavligt talat) blodigt allvar och ohejdade gapskratt. Det krävs antagligen en viss sorts humor, men för alla som arbetat med människor under stark press är det lätt att relatera till känslan av att behöva skämta om skiten för att kunna få distans.

Mindre fakta men ännu mer känsla

Om man älskade den utbildande sidan av boken så kommer man kanske bli lite besviken. TV-serien fokuserar mindre på fakta om graviditet, barnfödande och gynekologi än vad boken gör. Däremot har man inte tummat på att bygga upp bikaraktärerna till sina egna personer, inte heller har man värjt för de allra svåraste ämnena. (Enskilda avsnitt skulle med lätthet kunna användas i debatten om nedskärningar och privatiseringar inom vården oavsett var i världen man bor.) En extra eloge till musiksättningen, som verkligen fångar essensen av sent 00-tal både genom soundtrack och tack vare Jarvis Cooks originalmusik för serien.

”This Is Going To Hurt” är serien som bjuder på stor underhållning samtidigt som operationskniven hårt vrids om i ditt krossade hjärta. Om du älskade boken vill du absolut inte missa tv-serien.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

1 Comments

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.