“Käraste vänner” av Katarina Widholm

Recension: “Käraste vänner” av Katarina Widholm

/
Uppskattad lästid: 2 min

Boken “Käraste vänner” av Katarina Widholm är den tredje boken i serien om Betty. Den släpptes nu under september och i Stockholm står just nu 215 personer i kö för att få låna den. Ja, böckerna om Betty är onekligen populära.

Den slitsamma vardagen fortsätter

I “Käraste vänner” fyller Betty 30 år. Åren som hembiträde ligger långt bakom henne och hon är sedan några år gift med Olof och tillsammans har de sonen Anders. Dottern Martina börjar närma sig tonåren och har visat sig vara en väldigt begåvad sångerska. Betty driver fortfarande sin bokhandel och småtrycksförlag och har samtidigt, naturligtvis, det huvudsakliga ansvaret för hushållet och barnen. Eller nej, inte det huvudsakliga: hon är faktiskt den enda som tar ansvaret. Olof är ju man och journalist och skulle aldrig få för sig att göra sådana triviala saker som att hjälpa till med disken eller att natta barnen. Det är väl sånt man har en fru för?

Ingen jobbar hårdare än Betty

Betty jobbar. Hon jobbar så hårt. Betty försöker få rätsida på sin egen verksamhet där finanserna haltar. Hon måste sköta precis allt som har med hemmet att göra: barnen, dotterns sångundervisning, matlagning, diskning, städning, kalas, de sociala relationerna och så vidare in i evigheten. Inte ens när ett av barnen försvinner, finns Olof att finna. Det är inte utan ett visst mått av frustration som man läser “Käraste vänner” och jag får hela tiden påminna mig om att den utspelar sig på 50-talet. 

Vad hände med Olof?

Maken Olof, som tidigare varit en nära bundsförvant, har blivit distanserad och drar sig tydligt tillbaka. Betty konfronterar honom gång på gång, och det enda Olof tjatar om är sin oro för Martin Fischers återkomst i deras liv. Återkomst och återkomst. Martin, som ju är Martinas pappa, vill finansiera hennes sångutbildning. Betty är på en gång tydlig med att han inte får finnas i deras liv mer än så. Men ändå låter Olof som en trasig skiva. Det finns såklart en anledning till Olofs irrationella beteende, det förstår man snabbt som läsare. Men Betty och Olof verkar helt ha förlorat sin förmåga att samtala, något som tidigare var parets styrka.

Tredje boken haltar en aning

Jag tycker verkligen om böckerna om Betty, men jag kan inte låta bli att tycka att tredje boken haltar lite. Konflikten med väninnan Viola känns till en början utan riktig grund och när den kulminerar upplever jag orsaken en smula krystad. Flera av händelseförloppen i boken känns påskyndade och framstressade, vilket gör att man lite tappar känslan av en sann vardagsskildring som de tidigare två böckerna bjudit på.

Jag trodde “Käraste vänner” skulle vara den tredje och sista boken i serien om Betty. Det är den inte. Författarens instagram skvallrar om att en fjärde bok är påbörjad och slutet i “Käraste vänner” lämnar inget utrymme att undra om det blir en bok till. Det är klart som korvspad att det kommer en fjärde bok, och kanske ska Betty då äntligen få lite medvind och closure? Låt oss hoppas. 


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp “Käraste vänner” hos Adlibris

Köp “Käraste vänner” hos Bokus

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.