Läs Böckerna om Betty i rätt ordning

Läs i rätt ordning: Böckerna om Betty av Katarina Widholm

//
Uppskattad lästid: 2 min

Sugen på att läsa en historisk roman med 30-talets Stockholm som kuliss? Då har jag en perfekt bokserie för dig! Ja om du inte redan läst den vill säga. Böckerna om Betty har nämligen varit rasande populära sedan första boken släpptes 2021. Nyligen släpptes den tredje boken, som jag hade fått för mig skulle bli den sista. Men det var nog något jag hade fått om bakfoten –

Vardagen för ett hembiträde i 30-talets Stockholm

I denna bokserie av Katarina Widholm får vi möta Betty som bara är 17 år när första boken börjar. Hon ska precis lämna Hudiksvall för att ta anställning som hembiträde hos en doktorsfamilj i Stockholm. Året är 1937 och som hembiträde har man just inte särskilt många rättigheter. Arbetstimmarna är många och långa och ledig tid har man på sin höjd en eftermiddag i veckan. 

Det har hittills släppts tre böcker i serien om Betty och dessa vill du läsa i rätt ordning. Del av charmen är nämligen att få följa Betty från osäker tonåring till en kvinna med skinn på näsan och mod att ifrågasätta de samhällsstrukturer hon möter. Böckerna är vansinnigt bra researchade och det känns verkligen som att smyga runt i kulisserna i 30-talets Stockholm.

Rätt ordning på böckerna om Betty av Katarina Widholm

Än så länge består denna historiska romansvit av tre böcker, och får man tro ledtrådarna på Katarina Widholms instagram (och det får man väl göra) verkar det som om hon skriver på nästa bok just nu. Men se som sagt till att läsa dem i rätt ordning:

  1. Räkna hjärtslag (bok 1 om Betty) – utkom 2021
  2. Värma händer (bok 2 om Betty) – utkom 2022
  3. Käraste vänner (bok 3 om Betty) – utkom 2023

Böckerna om Betty bjuder på en riktigt härlig tidsresa. Visst, ofta blir man rosenrasande över hur männen i böckerna beter sig – även de som ska stå på Bettys sida. Då får man påminna sig om 1) tiden böckerna utspelar sig och 2) att det i ärlighetens namn är oroväckande hur ofta man känner igen sig och hur kvinnor fortfarande än idag kan behandlas på samma sätt.

Läs vår recension av ”Käraste vänner” här på Bläddrat!


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”Räkna hjärtslag” hos Adlibris
Köp ”Värma händer” hos Adlibris
Köp ”Käraste vänner” hos Adlibris

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.