"Historieläraren" av Matt Haig

Recension: ”Historieläraren” av Matt Haig

//
Uppskattad lästid: 2 min

”Historieläraren” av Matt Haig är en bok som stått på min hylla i väntan på att bli läst i flera år. Det blir ofta så när jag köper böcker nämligen. Jag läser om en bok, blir sugen, sedan tar Adlibris eller Bokus 3-4 veckor på sig att leverera och då har jag tappat det där omedelbara suget efter boken. Förr eller senare kommer suget nästan alltid tillbaka och för ett par veckor sedan var det dags för mig att damma av denna goding.

”Historieläraren” av Matt Haig – en bok om tidens gång

”Historieläraren” av Matt Haig handlar om Tom Hazard. På ytan ser han ut att vara vilken 40-åring som helst. Men egentligen är han nästan 500 år gammal. Född i Frankrike 1581, har han tillbringat sitt långa liv med att resa runt och regelbundet byta liv och identitet. Han är nämligen kvasi-odödlig. Det innebär att han på 15 år åldras ungefär 1 år. Han har upplevt häxprocesserna och den elisabetanska eran, träffat Shakespeare och druckit på samma bar som Charlie Chaplin. Han kan spela fler instrument än han kan räkna och han sörjer fortfarande Rose, som varit död i århundranden.

Hans tillstånd kallas anageria och han är inte ensam. Faktum är att det finns fler i världen med samma ovanliga tillstånd. De kallas för Albor och genom Albatross-samfundet får de hjälp att leva under radarn. Biotechföretag vet nämligen om deras existens och är naturligtvis sugna på att kunna monetisera på denna hemliga ”sjukdom” som skulle kunna sänka det tempo som kroppen åldras. Ja, idag är det biotechföretag. Under andra världskriget var det nazisterna som ville åt deras genetiska hemlighet. Under 15- och 1600-talet ville häxjägarna se dem brinna. Det är därför viktigt att de lever efter de regler som Albatross-samfundet tagit fram. Den viktigaste regeln av alla? Att inte bli kär.

Nytt liv vart åttonde år men regellydnad i en evighet

Tom Hazard har precis inlett en ny 8-årsperiod i sitt liv (det är så ofta de måste omlokalisera och börja om på nytt). Han har bestämt sig för att utnyttja sina kunskaper i historia genom att ta ett jobb som historielärare. Men på skolan möter han en annan lärare, Camille, och regeln att inte bli kär blir plötsligt svår att följa. Samtidigt vill han inte stöta sig med Albatross-samfundet. Tom fick nämligen en dotter med Rose för flera hundra år sedan, och hon har också anageria. Problemet är bara att han inte vet vart hon är, och Albatross-samfundet har lovat att hjälpa honom att lokalisera henne. Om han lever enligt reglerna och utför de uppgifter de ger honom.

Matt Haig är en mästare på att ställa filosofiska frågor i ett lättsmält format. När man har ett liv som kommer sträcka sig i minst 1000 år, vad är det egentligen som kommer göra en lycklig. Är det att bygga en enorm förmögenhet? Eller är det kanske samma saker som gör oss vanliga dödliga lyckliga? Kärlek, framtidstro och hopp?

Historisk roman och sci-fi i en och samma bok

”Historieläraren” lyckas balansera mellan att vara en historisk roman och samtidigt science fiction. Det är en otippat mysig kombination som jag gärna hade befunnit mig i längre tid. Men vad är ens tid? Ja, det tål att fundera över när man läser denna bok!

Det har länge pratats om att ”Historieläraren” (eller ”How to stop time”) ska bli film med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. Senaste budet verkar dock vara att det kommer bli en miniserie. Det ser jag verkligen fram emot. Jag tror nämligen att denna bok kommer passa oerhört bra som miniserie. Håll tummarna för att det blir av.

Betyg

Härlig blandning av historia och sci-fi
9.5/10
Momentum framåt i berättelsen trots många tillbakablickor
10/10
Bladvändarvänlig
9.7/10
Totalt
9.7/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.