Recension av John Grishams bok "Vindarna på Camino Island"

Recension: ”Vindarna på Camino Island” av John Grisham

/
Cirka 1 minuts lästid

”Vindarna på Camino Island” är en thriller som utspelar sig på en ö vid Floridas kust. Boken följer främst bokbutiksägaren Bruce Cable. I sin butk och i sitt hus samlar han författare, poeter och förläggare för att prata om böcker och njuta av livet. Vid en sådan middag slår vädret snabbt om. En kraftig tropisk storm närapå ödelägger det lilla samhället på Camino Island. Som tur är har de flesta hunnit fly från ön. Men när vindarna mojnat visar det sig ändå att flera personer har dött i ovädret. Och en av dem är Bruce vän Nelson Kerr. Men det är något med hans död som får Bruce och hans vänner att tvivla på att det är stormen som är den skyldige.

Det jag alltid har gillat med John Grishams böcker är de ofta både intelligenta och rappa händelseförvecklingarna, kombinerat med ett tydligt juridiktema. Många scener i Grishams böcker utspelar sig vanligtvis i domstolen eller på advokatkontor. Djupdykandet efter någon obskyr lag som ska rädda läget är en stor del av charmen. Åtminstone för mig. Men här bryter ”Vindarna på Camino Island” av rejält. Någon domstol eller ens advokatkontor ser man knappt skymten av. Visst finns det advokater med i boken. Men det är inte alls de som driver berättelsen framåt, snarare utgör de biroller i kulisserna.

”Vindarna på Camino Island” är ingen klassisk Grisham-bok

Gillar man formeln som Grishams böcker vanligtvis följer finns det nog en liten risk att man blir besviken på den här boken. Jag börjar åter fundera över om Grisham verkligen skriver alla sina böcker själv fortfarande? För den här boken känns väldigt lite Grisham. Men det är klart att man efter sjuttielva böcker om lag och juridik har rätt att bredda sig lite. Att döma av en intervju med John Grisham publicerad på Amelia Islands hemsida (ön som är inspiration för fiktiva Camino Island) så verkar det som att författaren helt enkelt var sugen på att skriva om något annat.

Och tänker man på ”Vindarna på Camino Island” mer som en spänningsroman än som en Grisham-roman, som vore den vilken thriller som helst, så håller den ändå rätt bra nivå. Särskilt jämfört med det mesta annat i samma genre.

Betyg

Lättsam underhållning
9/10
Saknar de klassiska Grisham-inslagen
6/10
Rappt skriven
7/10
Totalt
7.3/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.