Lista: 5 böcker om zombies

av:
september 16, 2022
1

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Jag ogillar skarpt att bli rädd, tittar aldrig på skräckfilm och tycker att överraskningar är mer obehagligt än skoj. Men jag har en svag punkt för att läsa om zombies. Här är mina tips på böcker om zombies som är värda att läsa:

1. ”Flickan med gåvorna” av M. R. Carey

Zombies har redan sett dagens ljus när ”Flickan med gåvorna” äger rum. Inte mycket återstår av mänskligheten i Storbritannien. I ett försök att förstå det som hänt är man villig att prova en del okonventionella metoder. Melanie är bara ett barn. Men kanske är det hennes gåvor som kommer utgöra nyckeln till livet efter apokalypsen.

För den som funderar på hur zombies syn på världen ser ut så bjuder ”Flickan med gåvorna” på lite nya perspektiv. Boken är något ojämnt i tempo, vissa partier dras ut lite väl långt. Vid andra tillfällen rasar handlingen fram. Tycker man om att bli skrämd, i synnerhet om det är zombies som står för skräcken, så kommer man uppskatta den här boken.

2. ”Zone one” av Colson Whitehead

I ”Zone one” har världen redan lidit nederlag i kampen mot zombies, och hela USA är infekterat. Av de som klarat sig med livet i behåll får en grupp nu i uppdrag av militären att rensa en del av New York från de infekterade som dröjer sig kvar. Genom huvudpersonen Mark Spitz får läsare uppleva hur det är att söka upp och eliminera återstående zombies. Ett uppdrag som förstås innebär stor risk.

Den här boken ligger i min ”att läsa”-hög. För närvarande verkar den endast finnas tillgänglig på engelska. Min förhoppning är att en första perspektivs-berättelse från ett Manhattan fyllt med zombies ska kunna inge en snarlik läskänsla som vissa scener ur min absoluta favoritbok om zombies; ”Världskrig Z”. Det första sidorna jag bläddrat igenom kändes lovande.

3. ”Världskrig Z” av Max Brooks

Inspirerad av en reportagebok med berättelser från andra världskriget, ”The good war”, har Max Brooks skrivit ”Världskrig Z”. I boken intervjuas ett brett spektrum av personer som alla berördes av världens förenade krig mot zombieutbrottet. Såväl militärer, som forskare och privatpersoner får komma till tals. Vittnesmålen kommer från många olika länder och hela formatet känns så allvarligt att man ibland får påminna sig om att det faktiskt inte finns zombies.

Gillar man böcker om zombies, och ser zombies som ett seriöst ämne och inte bara något för plojiga skräckfilmer, så borde ”Världskrig Z” vara ens bibel. Har du sett filmen så bli inte avskräckt. Det enda den har gemensamt med boken är egentligen titeln. För mig personligen är ”Världskrig Z” en av mina största favoriter, det är som en mysig filt jag gärna sveper in mig i minst en gång om årdet.

4. ”Zombie – en överlevnadsguide” av Max Brooks

Har du läst ”Världskrig Z”, blivit frälst och vill ha mer zombiehistorier från Max Brooks så ligger det nära till hands att plocka upp ”Zombie – en överlevnadsguide”. Då ska man vara medveten om att denna bok har ett helt annat format. Innehållet är snarare i formen av en lärobok.

Här finns handfasta råd till hur man, vid händelse av en zombieapokalyps, ska organisera sig, vilka vapen som är mest effektiva, hur man förvandlar sitt hem till ett ointagligt fort och så vidare. Visst är det här intressant för en zombienörd. Men det är inte alls samma typ av läsning som i ”Världskrig Z”, även om en del anekdoter ger lite mer insyn i den världen. Ändå är det en klart läsvärd bok för den som vill fördjupa sig mer i själva ämnena ”vad är en zombies” och ”hur ska jag överleva om zombieapokalypsen blir verklighet”.

5. ”Hanteringen av odöda” av John Ajvide Lindqvist

En zombie är en död människa som ändå, på något sätt, klamrat sig fast vid livet. Ofta är zombies våldsamma, och bidrar aktivt till att föröka sig genom att dra med sig levande människor ned i mörkret. I ”Hanteringen av odöda” är zombies visserligen det bästa ordet för varelserna som boken kretsar kring. Samtidigt skiljer mycket sig från vad vi är vana vid att läsa om zombies.

Här är det redan döda personer som efter en tid kommer tillbaka till liv. Och fokus är till stor del på hur de levande människorna ska hantera detta. ”Hanteringen av odöda” kanske bäst beskrivs som en annan sorts zombiebok än exemplen ovan. Men även denna titel bjuder på duktigt med mörk, krypande stämning. Så som en zombiebok bör.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

1 Comment

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.