Boktips: 5 böcker om prepping och hemberedskap

///
Uppskattad lästid: 4 min

Var du en av dom som hade goda intentioner om att stärka din egenberedskap efter kriget i Ukraina bröt ut? Kanske hade du en vevradio i kundkorgen på Clas Ohlsson? Ställde in några extra konserver i förrådet och fyllde en vattendunk. Just in case liksom. Kanske glömde du sedan att faktiskt klicka hem den där radion och efter över ett år av inflation med vansinniga matpriser har kanske konserverna ätits upp i jakten på att minimera utgifterna. Och det där vattnet i dunken – hur ofta var det man skulle byta ut det egentligen?

Dags att se över sin krisberedskap hemma

När Överbefälhavaren tidigare i veckan sa att svenskarna måste förbereda sig på krig, var det nog inte bara jag som satte förmiddagskaffet i halsen. Vart hade jag ens lagt den där broschyren från MSB? Hur långt kom jag på deras beredskapslista? Inte särskilt långt, visade det sig när broschyren väl var lokaliserad. Men nu handlar ju egenberedskap inte bara om att ha ett välfyllt skafferi. Har du exempelvis koll på vart ditt närmsta skyddsrum är?

Den viktigaste information du behöver finns i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från MSB. Men för den som vill fördjupa sig och bredda sitt tänk kring hemberedskap, har vi samlat ihop böcker som handlar om egenberedskap och prepping. Några som är mer avskalat informativa och några med glimten i ögat. I dessa tider av halvtaskig elförsörjning och köldknäppar, är det inte en dum idé att läsa på.

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra. Boktipsen nedan innehåller affiliatelänkar till Adlibris.

”Är du förberedd: En handbok för krisen” av Lena & Lars Wilderäng

Är du förberedd? går metodiskt igenom alla delar du behöver kunskap inom. Lars och Lena utgår från den vedertagna tre-regeln: tre sekunder utan hopp, tre minuter utan syre, tre timmar utan skydd, tre dagar utan vatten och hygien, tre veckor utan mat och tre månader utan medicin. Du får b.la. lära dig att kontrollera ditt psyke under en pågående kris, sjövett, vad man gör om man gått vilse, brandsäkra hemmet och släcka bränder, att odla din egen mat och hur man bygger livsnödvändiga saker som dusch, toalett och provisoriska vind- och väderskydd. Du får också hjälp med att prioritera vilka delar du ska sätta om i praktiken. 

Köp ”Är du förberedd” hos Adlibris

”Överlev krisen: Prepping och vardagsberedskap” av Trygve Skanding & Jostein Saakvitne

Överlev krisen är en lättläst och nyttig handbok för alla vardagspreppare och för sådana som vill vara förberedda och klara sig när krisen är ett faktum. Inte minst de som vill slippa stå i kö i mataffären eller på apoteket när något samhällskritiskt och oförutsett har skett. Boken tar upp skandinaviska förhållanden, och går igenom olika krisscenarier. Den tar också upp samhällets beredskap som helhet, och vad som brustit och lyckats under coronapandemin.  

Köp ”Överlev krisen” hos Adlibris

”Överlev katastrofen: Effektiv prepping för alla” av Herman Geijer

I denna bok djupdyker zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer i vad vi faktiskt kan göra för att öka våra chanser att överleva när en katastrof eller bara något helt oväntat inträffar. Utifrån forskning och intervjuer med experter tar han upp ämnen som kroppens behov, riskhantering, möjliga hot i det moderna samhället, myter kring katastrofhantering såväl som praktiska tips för hur man kan träna upp överlevnadsförmågorna själv eller tillsammans med andra. 

Med zombiehotet som humoristisk inramning berättar Geijer om hur du blir en överlevare, inte genom att försöka förvandla dig till en Rambo-typ utan genom att förändra ditt vardagsliv.

Köp ”Överlev katastrofen: Effektiv prepping för alla” hos Adlibris

”Krisberedskap för alla : en handbok för dig som inte är prepper” av Miguel Guerrero

Det här är en krisberedskapsmanual som på ett enkelt och lättfattligt sätt kommer att öka din kunskap utan att du behöver investera tid, kraft och pengar på saker du inte behöver. Du kommer att kunna vara förberedd på det mesta även om du bor i lägenhet, du behöver alltså inte ha en reservgenerator i en bunker i trädgården. Här finns praktiska tips på vad du bör ha i hemmet samt vilka mentala strategier du behöver ha för olika scenarier. Det sammantaget kommer att göra dig rustad och redo om, eller när, krisen kommer!

Köp ”Krisberedskapp för alla: En handbok för dig som inte är prepper” hos Adlibris

”Bli en zombieöverlevnadsexpert” av Herman Geijer, Claes Tovetjärn & Elin Jonsson

Överlevnadsguide som riktar sig till barnen också? Givetvis! En bok full av tips för att vara förberedd både inomhus och utomhus. Lekar och praktiska övningar, och minnesregler för att komma ihåg vad det var man skulle komma ihåg. Det viktigaste människan har i ett krisläge är inte olika prylar, utan hjärnan!

Dessutom en del fakta om zombier. För även om zombier inte finns på riktigt så kan det göra förberedelserna roligare och mindre skrämmande. För det gäller att vara förberedd inte rädd!

Köp ”Bli en zombieöverlevnadsexpert” hos Adlibris

Kom ihåg: Var inte rädd, var förberedd!

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.