Recension: ”Bokälskare” av Emily Henry

//
Uppskattad lästid: 2 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Emily Henry har, förutom ett sprudlande glatt instagramkonto, en hel rad böcker i ryggen. Men det är hennes senaste tre som fått mest uppmärksamhet här i Sverige: Strandläsning, Sommarmöten och Bokälskare (samtliga utgivna i Sverige av det nästan uteslutande feelgood-förlaget Lavender Lit). Den senaste i succéraden är alltså Bokälskare, som gav mig en perfekt stund av upplyftande sommarläsning när jag kände mig lite vilsen under semestern.

Charmig feelgood i småstadsmiljö

I ”Bokälskare” får vi möta den litterära agenten Nora, som utav sin syster släpas med ut i obygden på en månadslångs semester. Nora, som gillar att jobba och är van vid tempot i New York är inte överlycklig. Men så springer hon på ett av sina absoluta hatobjekt från the big city: Charlie. Charlie är en butter förläggare som något år tidigare avböjt att ge ut en av Noras författare (big mistake Charlie, för boken blev en succé). Boken som han nobbade utspelar sig i Sunshine Falls, vilket också råkar vara staden de nu båda två befinner sig i. Men vad gör Charlie där? Och varför har Noras syster egentligen avkrävt en semester i Sunshine Falls just nu?

Håller sig till beprövat romancerecept

”Bokälskare” är en feelgood som innehåller alla ingredienser jag förväntar mig av en lättsam sommarläsning. Mysig (om än lite sliten) småstad? Check! Huvudpersoner med spännande jobb som till en början ogillar varandra? Check! Romans? Utan att spoila för mycket så kan jag väl säga så här: det är en feelgood – gissa tre gånger. ”Bokälskare” må vara en smula förutsägbar, men det innebär inte att charmen förtas för det. Tvärtom är detta en bok som till viss del bygger just på charmen i att den följer konceptet för romance och feelgood så pass noga, och dessutom gör en grej av genrens tropes.

Mysläsning som lyfter humöret

Är man i behov av mysläsning som värmer hjärtat och som inte kräver allt för mycket av en, så är ”Bokälskare” av Emily Henry ett utmärkt val. Jag får fnissa lite och gråta lite och när boken är slut, tänker jag att jag ser fram emot nästa bok av Henry. Hennes böcker är som en rykande kopp kaffe och en nygräddad bulle eller två: gott och bekant och man vet vad man får på det bästa av sätt. Ja, hennes böcker får mig att må bra, helt enkelt.

Betyg

Omslaget
7/10
Feelgoodfaktor
8/10
Karaktärer
9/10
Humörshöjande
10/10
Totalt
8.5/10
Emily Henry är tillbaka med en ny mysig feelgood att möta hösten i soffan med. Så här tyckte Katarina om boken.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.