Skärvor av Minnen av Laurie Halse Anderson

Recension: “Skärvor av minnen” av Laurie Halse Anderson

/
Uppskattad lästid: 2 min

Bekännelsedags! När Laurie Halse Anderson vann ALMA-priset tidigare i år, hade jag faktiskt inte hört talas om henne. Jag stjärnmarkerade ett par av hennes böcker i min ljud- och e-boksapp och läste de första sidorna av ”Skärvor av minnen”. Sedan kom en uppsats och massor av andra böcker emellan och jag glömde fortsätta. Men på tåget hem från Köpenham, när jag upptäckte att jag hade packat min pappersbok i ryggsäcken som låg på baggagehyllan och absolut inte orkade ta ned väskan igen, bläddrade jag fram till “Skärvor av minnen” igen, och wow.

En ovanligt klockren femma

Det är inte ofta jag delar ut femmor till böcker på Goodreads, men redan när jag var halvvägs förstod jag att detta skulle bli en slam dunk för min del. Översättningen av Cecilia Falk är inget annat än perfektion, berättelsen och språket forsar med en kraft som som Njupeskär när snön smälter på fjället. För även om detta är en bok som är allt annat än lättsam, är den så förtjusande bra och välskriven att det är nästan omöjligt att lägga den från sig.

Hayley har tillsammans med sin pappa Andy, tillbringat de senaste fem åren på vägarna i USA. Andy är krigsveteran och kämpar dagligen med sina smärtsamma minnen från kriget. Hayley, å andra sidan, kämpar med sin brist på minnen från barndomen. Sedan en tid tillbaka har de landat i den stad där Hayley växte upp för att hon ska få gå det sista året av high school i en riktig skola (hennes utbildning fram tills dess har hennes pappa stått för). Att komma tillbaka till staden där hon tillbringade tid som liten lockar minnesfragment till ytan och när hon träffar Finn känner hon en trygghet som hon inte har hemma. 

Young adult-genren kanske bäst av alla på realism

Detta är en young adult-bok och jag har länge tyckt att det är just i denna genre som vardagsrealism, trauman och smärta skildras som allra bäst. YA-böcker är ofta lite “renare” i sin berättarteknik och när ämnen som trauma och PTSD skildras, är det ofta på ett trovärdigt sätt som gör det väldigt lätt att sätta sig in i det känslomässiga kaos som böckerna berör. Böcker för vuxna blir helt enkelt ibland för långdragna, för omständliga, och för att använda ett engelskt uttryck: de blir lite too much. Medan ungdomsboken håller läsaren känslomässigt fängslad. 

“Skärvor av minnen” är exakt en sådan bok: berättelsen känns (på det stora hela) realistisk. Bara en fjärdedel av familjerna vi får nosa på är lyckliga familjer, och till skillnad från de feelgood-böcker jag gärna läser så är tyvärr “Skärvor av minnen” en sannare skildring av det verkliga livet. Nu vill man ju inte alltid läsa om det verkliga livet – för min del är feelgood balsam för min lättstressade själ. Men ibland måste även jag dyka upp från feelgood-poolen för en nypa realism och då är “Skärvor av minnen” en alldeles utmärkt bok. En av de bästa jag läst i år faktiskt och jag blir helt klart sugen på att fortsätta utforska  Laurie Halse Andersons författarskap.


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”Skärvor av minnen” hos: Adlibris
Köp ”Skärvor av minnen” hos: Bokus

Betyg

Brutal vardagsrealism
10/10
En aning hopp
10/10
Flyttar in i hjärtat för alltid
10/10
Totalt
10.0/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

1 Comments

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.