Recension av Andrés López bilderbok "En bok".

Recension: ”En bok” av Andrés López

/
Cirka 1 minuts lästid

”En bok” är en bilderbok för åldersgruppen 3-6 år, skriven och illustrerad av Andrés López. Med mer betoning mot illustrerad. Boken innehåller inte många ord text, men gav ändå upphov till bra mycket mer diskussion än jag först hade kunnat ana.

Hemma hos oss högläser vi för våra två yngsta barn nästan varje kväll i veckan. Vi blandar fritt – kapitelböcker och bilderböcker, Bamse-tidningen, barnens läxböcker för läsläxan. Att mina yngsta nu är 7 och 10 år gamla betyder inte att vi helt lämnat böckerna för små barn bakom oss. Likväl blev jag överraskad av hur bra ”En bok” ändå passade oss.

Bilderbok för den som gillar detaljer och diskussioner

Textmässigt kan man, utan att forcera det, läsa hela ”En bok” på under en minut. Men både text och bild skapar möjligheten till diskussion mellan den som läser och den som lyssnar. I varje bilduppslag finns en gömd figur, en läsare. Det tog oss ibland många minuter innan vi hittade figuren. De detaljrika illustrationerna är uppslukande.

Inför varje bilduppslag finns en text. Eller kanske snarare ett påstående, om vad en bok kan vara. Jag passade på att fråga barnen om varje påstående, ”vad tror ni att författaren menar med det här?”. Teorierna var många och lässtunden, som ofta är att jag läser medan de naturligt lyssnar i tystnad, blev mer av ett debattforum där alla hade en åsikt att framföra.

Andrés López ”En bok” fångade allas uppmärksamhet

Det finns ingen linjär berättelse i ”En bok”, om man inte väljer att hitta på en själv. Andrés López är av det mer filosofiska slaget i sitt författande för barn. Det kanske man kan missuppfatta som något flummigt. Men ”fångande” är en bättre beskrivning. Både jag och barnen glömde bort att tiden gick när vi detaljgranskade bilderna och prata om olika idéer kring vad en bok kan vara.

Morgonen efter att vi hade läst ”En bok” så stod den på min sänggavel när min yngsta dotter kom in i rummet. När hon såg boken så sa hon spontant: ”Den där boken var väldigt kul. Jag vill läsa den igen.” Något som till syvende och sist är det absolut bästa omdömet en barnbok kan få, om man frågar mig.

Betyg

Detaljspäckade bilder
9/10
Passar kanske bättre för barn närmare 6 år än 3 år
8/10
Bilderbok som på ett unikt sätt skapar diskussion
9/10
Totalt
8.7/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.