Läs i rätt ordning: Böckerna om St Felix av Ali McNamara

Läs i rätt ordning: Böckerna om St Felix av Ali McNamara

//
Uppskattad lästid: 5 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra. Vill du inte köpa en bok, kolla om den finns på ditt lokala bibliotek!

Den här vårterminen har jag kombinerat heltidsjobb med att skriva c-uppsats. Eftersom jag gärna prokrastinerar uppgifter som att skriva uppsats, har den senaste månaden varit minst sagt intensiv och det är inte många böcker som blivit lästa eller ens lyssnade på. Men en bokserie har fått hålla mig sällskap under tiden jag lagat mat, städat och ibland kommit ut på promenader för att vädra hjärnan: Ali McNamaras böcker om St Felix.

Feelgood med ett stänk av magi

Böckerna om St Felix är en serie böcker som på svenska ges ut av Lavender Lit. Som omslagen avslöjar rör sig detta om feeldgood – för nog är det så att feelgoodböcker följer en väldigt tydlig omslagsmall? Vad jag inte hade förstått när jag började lyssna på den första boken, var att böckerna om St Fenix även innehåller en liten dos magi. Nu gillar jag ju böcker om magi, men jag föll faktiskt inte riktigt för de mer magiska komponenterna i dessa böcker. 

St Felix är nämligen en liten kuststad i Cornwall, där märkliga saker händer. I slutet av 1600-talet välsignades byn av en kvinna som St Felix tog hand om och gömde undan häxprocesserna. Ända sedan dess verkar det som om folket i St Felix får lite extra hjälp på vägen: ibland från molnen i himlen (bokstavligen) och ibland lite mer handfast av änglar. Ursäkta, vad skrev hon nu, kanske ni undrar. Jo, änglar har absolut figurerat i dessa böcker. Även broderier som syr sig själva, ett staffli på vilket nymålade tavlor magiskt uppenbarar sig – ja och så lite vanlig hederlig blomstermagi. Men trots dessa magiska element som jag inte älskar, är det svårt att värja sig för charmen som St Felix besitter. Och jag har aldrig varit så sugen på cornish pasties som jag är efter att ha lyssnat på dessa böcker.  

Läs i rätt ordning: St Felix-böckerna av Ali McNamara

Än så länge består feelgoodserien om kuststaden St Felix av fyra böcker. De går utmärkt att läsa fristående, men är du som jag, så kanske du också gillar att ta saker i rätt ordning. Karaktärerna från respektive bok, gästspelar sedan i de efterföljande böckerna. Det är lite mysigt – för karaktärerna är det svårt att inte tycka om.

  1. Den lilla blomsterhandeln vid havet
  2. Daisys gamla folkabuss
  3. Kates besynnerliga pysselbutik
  4. Solglimtar bland molnen

Samtliga böcker finns inlästa som ljudböcker och går att lyssna på hos exempelvis Storytel.

St Felix-serien på engelska

Om du hellre läser feelgood på engelska, heter böckerna istället:

  1. Little flower shop by the sea
  2. Daisy’s vintage cornish camper van
  3. Kate and Clara’s curious cornish craft shop
  4. Cornish clouds and silver skies

Snabbrecensioner av St Felix-böckerna

Recension: Den lilla blomsterhandeln vid havet av Ali McNamara

Läs i rätt ordning: Böckerna om St Felix av Ali McNamara

När Poppy ärver en blomsterhandel i den avlägsna kuststaden St Felix åker hon motvilligt dit, fast besluten att sälja butiken. Men när hon genast omfamnas av (nästan) hela staden, upptäcker hon att det kanske är just ett liv vid kusten som hennes rastlösa själ behöver. 

Detta är första boken i serien och enligt mig den bästa. Dosen magi är precis lagom och handlar mycket om blomsterspråk och blommors helande kraft. St Felix är en bedårande miljö och jag satt absolut och funderade på om en flytt till den engelska kusten skulle kunna vara något för mig.

Recension: Daisys gamla folkabuss av Ali McNamara

Läs i rätt ordning: Böckerna om St Felix av Ali McNamara

När Anas bästa kompis dör testamenterar hon en gammal sliten folkabuss till Ana, och en budget för renovering av sagda buss. Folkabussen står på en parkering i St Felix, och Ana åker motvilligt dit. Ja, de flesta verkar åka motvilligt till St Felix, men alla drabbas omedelbart av byns välkomnande och lite magiska charm.

Folkabussar ligger mig varmt om hjärtat och jag, precis som alla andra, drömmer lite i smyg om att köpa en för att fara land och rike runt som en härlig nomad. Sedan kommer jag på att man måste gå på toa i typ en hink och kommer på bättre tankar. I den här boken, som är den andra i serien om St Felix, har jag lite svårt för twisten på slutet (för det finns ju alltid en liten twist på slutet) som faktiskt fick mig att messa en massa emojis med himlande ögon till Anna. I övrigt är det en mysig bok. Som återigen får mig att vilja ta mitt pick och pack och flytta långt från Stockholm.

Recension: Kates besynnerliga pysselbutik av Ali McNamara

Läs i rätt ordning: Böckerna om St Felix av Ali McNamara

När Kate, som äger en pysselbutik i St Felix,  får en gammal symaskin börjar märkliga saker att hända. Av en slump upptäcker hon att hennes nya bekantskap Jack, upplever märkliga saker i sin konstbutik också – men där är det istället ett staffli som beter sig minst sagt konstigt. 

I tredje boken kan jag tycka att de magiska elementen faktiskt blir lite väl fåniga. Det känns mer som en saga för barn än en feelgood kryddad med magi för vuxna. Nog för att feelgood i sig ofta kan få sci-fi och fantasy att kännas som böcker med fullt rimliga berättelser. När man blandar feelgood med magi är det uppenbart att det blir en fin linje att balansera. I Kates besynnerliga pysselbutik snubblar McNamara fram och tillbaka över den där linjen en hel del.

Recension: Solglimtar bland molnen av Ali McNamara

Läs i rätt ordning: Böckerna om St Felix av Ali McNamara

Skye, som är meteorolog, får efter en sjukskrivning ett jobbuppdrag att studera märkliga väderavvikelser som har noterats över St Felix. Från den lilla ön Aurora, som ligger en kort båtfärd (eller bilfärd när vattnet är lågt) från St Felix, ska hon tillsammans med två andra personer hålla koll på märkliga molnformationer och väderrapporter som varit off. Men Skye har också en osynlig funktionsnedsättning som hon helst inte talar om, vilket gör att hon får kämpa med balansen mellan arbete och vila – även i lugna St Felix.

Solglimtar bland molnen tycker jag är den svagaste av de fyra böckerna om St Felix. Handlingen tar väl stora kliv ibland och trots att det bara gått några dagar vid vissa tillfällen kan karaktärerna ibland bete sig som om månader har passerat. Den är inte svår att hänga med i, men den röda tråden brister lite och handlingen känns påskyndad. 

Letar du efter lättsam feelgood där det redan från början är uppenbart vem the bad guy är och man slipper oroa sig för en massa tröttsamma missförstånd, är böckerna om St Felix perfekta. Så länge du inte får utslag av lite magi, vill säga.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

1 Comments

  1. […] Direkt när jag hade avslutat “Kärlek på Hedgwhog Hollow” kastade jag mig in i uppföljaren “Nya gäster på Hedgehog Hollow”. Hittills finns tre av böckerna om Hedgehog Hollow översatta till svenska och utgivna av feelgood-proffsen på Lavender Lit. Läser man på engelska, finns det hela sex böcker att grotta ned sig i (även om man kanske helst sparar bok 6, Christmas Miracles at Hedgehog Hollow, till julen?). Böckerna om Hedgehog Hollow ger helt klart mersmak och innehåller allt det jag saknade i feelgood-bokserien om St Felix av Ali McNamara. […]

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.