Alla biblioteksböcker jag lånade sommaren 2022 (och faktiskt läste klart)

Uppskattad lästid: 6 min

Jag ÄLSKAR bibliotek, men är dåligt på att använda mig av mitt lokala förortsbibliotek här i Stockholm. Däremot är jag en mycket dedikerad boklånare om somrarna, och besöker ”mitt” bibliotek på norra Gotland så ofta jag bara kan. En rolig funktion om man loggar in som låntagare, är att jag kan se alla mina boklån de senaste åren. Av de hundratals biblioteksböcker jag lånade sommaren 2022 var en majoritet barnböcker. Men det verkar som jag fick till ett rätt bra läsflöde för egen del också. Här kommer minirecensioner av de biblioteksböcker jag lånade och faktiskt läste klart under förra årets sommarsemester.

13 biblioteksböcker jag läste på semestern

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra. Vill du inte köpa en bok, kolla om den finns på ditt lokala bibliotek!

1. ”Där kräftorna sjunger” – Delia Owens

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Även om jag vanligtvis blir tvärtemot när en bok hypas var det svårt att motstå frestelsen när ”Där kräftorna sjunger” stod på hyllan i biblioteket. I mitt tycke är detta en perfekt semesterbok, läsning som gjord för hängmatta och sandstrand. Framför allt njuter jag av naturbeskrivningarna, vill nu verkligen besöka ett träsk i södra USA? Efter att ha sett filmen kan jag dock konstatera: boken är som vanligt bättre.

Köp ”Där kräftorna sjunger” hos: Adlibris

2. ”Antropocen” – John Green

Antropocen av John Green

Till vardags arbetar jag med att utvärdera och betygsätta produkter, så jag uppskattade hur John Green i ”Antropocen” tar sig an exakt alla sorters företeelser i livet med kritikerns blick. Boken är högt och lågt, vissa ämnen är mycket underhållande medan andra känns för interna för att jag ska ha nöje av dem. Bäst gillar jag att jag lärde mig en massa utan att jag insåg det.

Köp ”Antropocen” hos: Adlibris

3. ”Skotten i Köpenhamn : ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser” – Niklas Orrenius

"Skotten i Köpenhamn : ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser" - Niklas Orrenius

Innan jag läste den här boken var min kunskap om Lars Vilks begränsad till tidningsrubriker. Efter att ha läst ”Skotten i Köpenhamn” kändes det som jag fått en mycket större bild. Men det skulle nästan behövas en del två, mycket har hänt sen publiceringen och i slutändan ledde Vilks rondellhundar till hans död, men inte alls på det sätt man kunde ha trott.

Köp ”Skotten i Köpenhamn” hos: Adlibris

4. ”Människans mörkaste sida” – Kerry Daynes

"Människans mörkaste sida" - Kerry Daynes

Efter att ha läst ”Människans mörkaste sida” var mitt omedelbara omdöme att den var lite för snackig, och att den hade ett för abrupt slut. Trots att bokens båda ämnen, psykologi och kriminologi, verkligen intresserar mig så fastnade jag inte alls för den. Och handlingen kan inte ha fastnat i mig heller. Nästan ett är senare minns jag ingenting av den.

Köp ”Människans mörkaste sida” hos: Adlibris

5. ”När livet stannar : en berättelse om att överleva” – Malin Sävstam

"När livet stannar : en berättelse om att överleva" - Malin Sävstam

För alla som minns julen 2004 så är tsunamin ett trauma som aldrig kommer försvinna. Men för de som var där är det traumat som format hela livet. I ”När livet stannar” berättar Malin Sävstam om hur hon förlorade halva sin familj. Det går inte att inte bli gripen av berättelsen, och författarens uppmaningar i slutet bottnar faktiskt.

Köp ”När livet stannar” eller uppföljaren ”Kärleken är starkare än döden” hos: Adlibris

6. ”Honeymoon, hejdå & bergen som väntar” – Emma Svensson

"Honeymoon, hejdå och bergen som väntar" - Emma Svensson

Precis som Emma Svensson har jag också sett filmen Everest, dock inte mitt i en uppslitande skilsmässa. Min känsla var ”jag tänker aldrig klättra upp för ett berg” men Emmas reaktion blev den rakt motsatta. ”Honeymoon, hejdå & bergen som väntar” handlar om när inget blev som man planerat för det men efter kris dyker en ny, oväntad passion upp.

Köp ”Honeymoon, hejdå & bergen som väntar” hos: Adlibris

7. ”Min pappa Ann-Christine” – Ester Roxberg

"Min pappa Ann-Christine" - Ester Roxberg

Som jag minns det var ”Min pappa Ann-Christine” en bok som blev mycket omskriven när den släpptes. Det tog tolv år innan jag läste den och jag tycker det var en fin läsning. Starkt av pappa Ann-Christine att låta sin dotter Ester Roxberg så öppet och ofiltrerat dela med sig av både snälla och mindre snälla tankar om en förälders livsomvälvande upptäckt och förändring.

Köp ”Min pappa Ann-Christine” hos: Adlibris

8. ”Brännmärkta” – Carolina Neurath

"Brännmärkta" - Carolina Neurath

Precis efter varandra läste jag ”Brännmärkta” och ytterligare en bok som utspelar sig inom tidningsvärlden i Sverige. ”Brännmärkta” är en bok som vill säga väldigt mycket. Men även om den enskilda scenerna blir spännande så är det totalt sett lite för mycket på gång för min smak. Det jag gillar minst är dock slutet, som läsare saknar jag verkligen ett riktigt avslut.

Köp ”Brännmärkta” hos: Adlibris

9. ”Den som överlever” – Victor Pavic Lundeberg

"Den som överlever" - Victor Pavic Lundeberg

Sommarens andra journalistbok blev ”Den som överlever” och det absolut bästa med den här boken är premissen. Berättelsen tar avstamp i en nationell katastrof, ett flygplan som kraschar mitt i centrala Stockholm. Något liknande har jag inte riktigt läst om, och Viktor Pavic Lundeberg undviker också många klyschor. Tyvärr känner jag inte lika starkt för att en stor del av handling bygger upp för en uppföljare.

Köp ”Den som överlever” hos: Adlibris

10. ”Box” – Camilla Läckberg & Henrik Fexeus

Box av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

”Box” är ett riktigt hantverk till bok. Allt man förväntar sig ska finnas med finns också där. Och trots att jag VET att det kommer komma en twist, så blir jag ändå bortfintad. Om man föredrar att sommarläsningen ska vara som sommaren själv, enkel och skön men flyktig, så är det en Läckberg-bok man ska läsa. Men kunde det inte ha varit lite mer inslag av trolleri, magi och mentalism?

Köp ”Box” hos: Adlibris

11. ”Ting som bär våra minnen : en berättelse om överlevnad” – Dina Rajs & Jovan Rajs

"Ting som bär våra minnen : en berättelse om överlevnad" - Dina Rajs & Jovan Rajs

Författarparet berättar i ”Ting som bär våra minnen” om sina egna upplevelser av förintelsen. Och de gör det genom fotografier av de föremål som väcker dessa minnen. Till slut bildas ett helt sammanhang som är lika hemskt som det är viktigt att ha kunskap om. En ganska enkel bok om något väldigt svårt. Snabb läsning som stannar kvar länge.

Köp ”Ting som bär våra minnen” hos: Adlibris

12. ”Att döda en härmtrast” av Harper Lee

Att döda en härmtrast, av Harper Lee

Efter att ha läst ”Att döda en härmtrast” och insett jag tycker att Harper Lees bok är helt fantastisk har jag fått mersmak på att läsa fler klassiker. I teorin. I praktiken har jag inte avverkat några fler biblioteksböcker av samma dignitet än men den här titeln lämnade ett avtryck i mig, jag tänker fortfarande på alla tankar och känslor den väcker. Framför allt älskade jag språket.

Köp ”Att döda en härmtrast” hos: Adlibris

13. ”Svenskarna på Titanic: fartyget, människorna och myterna” – Claes-Göran Wetterholm

"Svenskarna på Titanic: fartyget, människorna och myterna" - Claes-Göran Wetterholm

Efter att ett av mina barn gick igenom en Titanic-period (som inte helt ologiskt föregicks av en intensiv Vasaskeppet-period) insåg jag att jag inte visste så mycket mer än Titanic än vad Kate Winslet och Leonardo DiCaprio förmedlade till mig via bioduken. I ”Svenskarna på Titanic” kartläggs varenda svensk som var ombord vid förlisningen, och på köpet får man inblick i både livet och världen strax efter förra sekelskiftet. Det spelar ingen roll att mer än hundra år passerat. Tragiskt är det ändå.

Köp ”Svenskarna på Titanic” hos: Adlibris

Jag läste visst en bok #14 och #15 också…

Sen läste jag faktiskt klart två biblioteksböcker till, som redan fått sina dedikerade blogginlägg. I min recension av ”Om tyranni” av Timothy Snyder skriver jag om en bok som verkligen sprider kunskap, utan att kännas som en lärobok. Det var också den boken som ledde mig till illustratören Nora Krugs seriebok ”Heimat”. Romanen ”De kom från öar” av Malin Haawind var så fantastiskt att läsa, särskilt som den utspelar sig i Slite på Gotland. Jag kastade mig över uppföljaren ”Och havet gav igen” så snart den släppts. Väntar med iver på tredje delen.

Sen ska jag erkänna att jag lånade en hel hög böcker som antingen påbörjades men aldrig avslutades, eller som inte ens öppnades. Så kan det också vara. Just nu väntar jag mest av allt på en ny semester, och ännu en sommar fylld av fantastiska biblioteksböcker!

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.