Boktips: 9 böcker som fångat mitt intresse

/////
Uppskattad lästid: 10 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Jag älskar att få boktips, men också att dela med mig av boktips till andra. Alla med ett stort intresse för att läsa böcker vet dock att det innebär att man måste acceptera ett antal saker:

  1. Vad man vill läsa när man lånar eller köper böcker behöver överhuvudtaget inte korrelera med vad man faktiskt är sugen på att läsa när tiden infinner sig. Ibland känns det som man är två helt olika personer?
  2. Man blir aldrig klar, det finns alltid mer att läsa. Här gäller det att denna tanke ger en njutning (åh, det finns oändligt med läsning) snarare än får en att känna sig stressad (åh nej, jag kommer aldrig hinna med att läsa allt jag vill läsa).
  3. Det finns de som läser en bok i taget, och de som pendlar mellan två och ett oändligt antal pågående böcker. Vad dessa grupper nästan alltid har gemensam är att det oavsett hur många man än läser för stunden alltid finns en hög med böcker som väntar på att plockas upp.

9 boktips från bildgalleriet i min telefon

Jag har visserligen redan en (just nu ganska liten) hög med böcker hemma, som väntar på att jag ska känna läslust och ha tid över. Men de böckerna hindrar mig inte från att mentalt börja fundera på vad jag ska läsa härnäst. Så jag tömde telefonen på bilder och fanns en hel del intressant. Här är nio böcker som fångat mitt intresse ute hos bokhandlarna. Så pass mycket att jag bemödade mig med att ta ett fotografi för att inte glömma bort dem. Ibland vad det omslaget som lockade, ibland baksidestexten. Huruvida de är bra eller ej får jag återkomma till om/när jag faktiskt läst dem!

1. ”Barnen på Hidden Valley Road” av Rober Kolker

Boktips: "Barnen på Hidden Valley Road" av Rober Kolker

Initialt var det omslaget som lockade mig. Någonting i känslan påminner mig om ”Succession”, tv-serien på HBO som är en av mina absoluta favoriter. Men baksidestexten gjorde att jag tog fram telefonen för en bild. ”Barnen på Hidden Valley Road” handlar om en stor familj, med tolv barn, där hälften av barnen drabbas av schizofreni. Speciellt den lilla blurben från Opray Winfrey fick mig att känna att det här nog är en bok som skulle kunna fascinera mig.

”Barnen på Hidden Valley Road är en fängslande sann berättelse om en amerikansk familj, men fungerar samtidigt som en medicinsk detektivgåta som kastar ljus över en frågeställning så många av oss tvingas möta: mentalsjukdom.”, skrev Oprah Winfrey.

Albert Bonners Förlag

2. ”Tid för barmhärtighet” av John Grisham

"Tid för barmhärtighet" av John Grisham

Jag har skrivit tidigare om min förkärlek för så gott som alla böcker av John Grisham. I samma inlägg funderade jag över hans bibehållna produktivitet och viskande rykten om spökskrivare. För egen del ser jag det inte som problematiskt med spökskrivare i sig. Så länge känslan och språket i boken är vad jag förväntar mig. När det gäller ”Tid för barmhärtighet” var det varken omslag eller nedan baksidestext som lockade mest. Utan snarare att denna bok för tredje gången återanvänder Jake Brigance som huvudperson. Jag som har läst de tidigare böckerna om honom får direkt den där ”åh, vad hände sen”-känslan.

Stuart Kofer må vara bufflig och dricka för mycket, polisen skyddar sina egna. Att flickvännen Josie ofta ser blåslagen ut blundar man för. Men Josies tonårsbarn blundar inte. En kväll när deras mamma blivit allvarligt misshandlad orkar inte sonen Drew mer – han skjuter Stuart till döds. Advokat Jake Brigance blir tilldelad fallet. Hela stan tycks överens om vilket straff Drew ska få – kan Jake få juryn att se på händelsen på ett annat sätt?

Albert Bonniers Förlag

3. ”Jakten” av Adrian McKinty

Boktips: "Jakten" av Adrian McKinty

Egentligen tycker jag inte om när det blir för spännande. Så ordet ”thriller” på ett bokomslag är inte något som automatiskt lockar mig. Men något måste det ju ha varit som fångat min blick. Och kanske är det för att jag läst väldigt mycket faktaböcker under 2022 som jag blir sugen på att låta 2023 bjuda på läsning där man bara kan glida med? Och inte behöver googla vad orden i fotnoten betyder… Något med ”Jakten” är det som lockar mig. Det var väldigt länge sedan jag läste en bok med premisserna liknande de som beskrivs i denna baksidestext.

Heather är nygift med den betydligt äldre Tom. Han är änkling med två barn som inte gör någon hemlighet av att de inte tycker om sin nya unga mamma. Under en semester i Australien lyckas Tom få med sig familjen på en färjetur till en ö där lokalbefolkningen lever under sina egna lagar. Men efter en tragisk olycka förvandlas äventyret till en mardröm. Heather måste nu föra sina nya familjemedlemmar i säkerhet. Även om det innebär att hon behöver göra saker hon aldrig trott sig vara kapabel till.

Mondial

4. ”Precis som du” av Nick Hornby

"Precis som du" av Nick Hornby

Jag minns så väl när Nick Hornbys litterära karriär var on fire under 90-talet. Skrev han en bok så läste alla den. Och sen blev boken alltid en film, fullproppade med 90-talets största romcom-stjänor. Och så såg alla filmen. Både ”About a boy” och ”High fidelity” är böcker som jag även 25 år senare minns mycket detaljrikt. Sen har jag inte tänkt så mycket mer på Nick Hornby på länge. Men när ”Precis som du” stod placerad i min ögonhöjd på en bokhylla i en butik så kände jag mig nödgad att plocka upp den och läsa baksidan. Och säg inte att det här inte är precis den sorts romcom-myspys-känsla man behöver för att glömma allt som händer i världen år 2023?

En lördagsmorgon träffas Lucy och Joseph av en slump hos den lokala slaktaren. Hon är lärare och tvåbarnsmamma, med ett förflutet som hon gör allt för att glömma, han är aspirerande DJ, som måste börja ta tag i sitt liv. Lucy och Joseph är varandras motsatser, ändå tycks deras vägar ha korsats av en anledning. Nick Hornbys ömma och brutalt roliga nya roman sätter fingret på vad det innebär att blir förälskad i bästa möjliga person – någon som kanske inte alls är precis som du.

Forum

5. ”56 days” av Catherine Ryan Howard

Boktips: "56 days" av Catherine Ryan Howard

Jag: ”Nej nu räcker det med virus och pandemier för mig, det känns som alla böcker jag läst på sistone handlar om det.” Också jag: ”Åh en deckare som utspelar sig under coronapandemin?!” Ungefär så gick mina tankegånger när jag vandrade runt i en bokbutik och såg ”56 days” framställd. Premissen låter spännande. Och eftersom jag börjat känna mig mer än rejält mätt på true crime så känns crime fiction betydligt mer lockande.

No one even knew they were together. Now one of them is dead.

56 DAYS AGO
Ciara and Oliver meet in a supermarket queue in Dublin and start dating the same week COVID-19 reaches Irish shores.

35 DAYS AGO
When lockdown threatens to keep them apart, Oliver suggests they move in together. Ciara sees a unique opportunity for a relationship to flourish without the scrutiny of family and friends. Oliver sees a chance to hide who – and what – he really is.

TODAY
Detectives arrive at Oliver’s apartment to discover a decomposing body inside.

Can they determine what really happened, or has lockdown created an opportunity for someone to commit the perfect crime?

Atlantic Books

6. ”The Boys from Biloxi” av John Grisham

"The Boys from Biloxi" av John Grisham

Vad kan jag säga? Jag är verkligen svag för romaner med tema juridik. Men ”The Boy from Biloxi” lockar lite extra. Det är lite Romeo och Julia-vibe på baksidestexten? Fast (kanske) utan romantiken och (antagligen) med fler korrupta domare, mutade poliser och undre världen-referenser?

For most of the last hundred years, Biloxi was known for its beaches, resorts, and seafood industry. But it had a darker side. It was also notorious for corruption and vice, everything from gambling, prostitution, bootleg liquor, drugs . . . even contract killings. The vice was controlled by a small cabal of mobsters, many of them rumoured to be members of the Dixie Mafia.

Keith Rudy and Hugh Malco grew up in Biloxi in the sixties and were childhood friends. But as teenagers, their lives took them in different directions. Keith’s father became a legendary prosecutor, determined to ‘clean up the Coast.’ Hugh’s father became the ‘Boss’ of Biloxi’s criminal underground. Keith went to law school and followed in his father’s footsteps. Hugh preferred the nightlife and worked in his father’s clubs. The two families were headed for a showdown, one that would happen in a courtroom.

Hodder & Stoughton

7. ”1979” och ”1989” av Val McDermid

Boktips: "1979" och "1989" av Val McDermid

Nu blir det lite rörigt, men här kommer en återgivning av exakt vad som hände i mitt huvud vid upptäckten av denna bok. Jag såg nämligen den första serien i denna triologi, ”1979”, och blev direkt lässugen. Så jag tänkte att det här kommer jag komma ihåg av mig själv. Men en kort tid senare såg att del två, ”1989”, redan fanns utgiven. I samma sekund insåg jag att jag redan hade glömt bort att jag ville läsa den första boken i Val McDermids serie. Så var det dags att ta en bild. Baksidestexten nedan är alltså för 1979, som kom ut på svenska så sent som i november 2022.

Vintern 1979 är den kallaste på länge i Storbritannien och omfattande strejker lamslår landet. Reportern Allie Burns på Daily Clarion i Glasgow är på jakt efter sitt första stora scoop, och som en av få kvinnor på redaktionen behöver hon hitta något utöver det vanliga för att överhuvudtaget ha en chans att hävda sig mot de manliga reportrarna och deras kotterier.

Tillsammans med kollegan Danny Sullivan gör hon efterforskningar på samhällets skuggsida vilket leder till allt farligare situationer, men Allie låter sig inte avskräckas. Snart står det dock klart att jakten på sanningen har gjort Allie själv till en måltavla för mäktiga fiender.

Polaris

8. ”Ghost Lover” av Lisa Taddeo

"Ghost Lover" av Lisa Taddeo

Här var det helt och hållet författarens namn som lockade mig till sig. Jag läste Lisa Taddeos ”Tre kvinnor” för ett par år sedan och blev helt fångad av hur hon porträtterar de tre kvinnorna, vars liv hon följt under flera års tid. Språket, tempot, känslan i texten, allt var av alla högsta klass. Sånt kan göra mig lite skrämd. Mina förväntningar på nästa bok kan bli så höga då att de är svåra att leva upp till. (Och det är inget jag klandrar författaren för). Men jag har hört att andra böcker av Lisa Taddeo ska vara lika härliga att läsa. Det är något med ”Ghost Lover” som ger mig känslan av att denna novellsamling är en läsupplevelse jag vill vara med om.

Behind anonymous screens, an army of cool and beautiful girls manage the dating service Ghost Lover, a forwarding system for text messages that promises to spare you the anguish of trying to stay composed while communicating with your crush.

At a star-studded political fundraiser in a Los Angeles mansion, a trio of women compete to win the heart of the slick guest of honour.

In a tense hospital waiting room, an inseparable pair of hard-partying friends crash into life’s responsibilities, but the magic of their glory days comes alive again at the moment they least expect it.

Bloomsbury Publishing

9. ”A Killer Christmas at Honeychurch Hall” av Hannah Dennison

 "A Killer Christmas at Honeychurch Hall" av Hannah Dennison

Man kan se det som att jag är extremt sent ute med att lusta över feel good crime fiction med julstämning. Det kan man. Och den här bilden på ”A Killer Christmas at Honeychurch Hall” har faktiskt legat och lurat i min telefon sen början av november… Men! Man kan också se det som att jag är ute i extremt god tid när det gäller att hitta böcker som ska ge mig julkänsla inför kommande jul? Och det är så jag väljer att se på det. Det är dessutom en rätt skön känsla. Att ha en titel i sin att läsa-hög som faktiskt fullt legitimt kan få ligga där och jäsa i ytterligare 9-10 månader.

Following the butler’s death and the cook’s retirement, the ever-gullible Lady Lavinia replaces them with a power couple who are determined to thrust the crumbling estate into the 21st century. The Dowager Countess reluctantly agrees to hold a big-ticket Christmas gala and silent auction with a mystery celebrity flying in from Monaco as the guest of honour.

Needless to say the newcomers’ make a few enemies in their quest to change the status quo and when one body is discovered in the Victorian stumpery and a second, in the ha-ha, it seems that their high-flying past is catching up with them.

Meanwhile, Kat is dealing with the theft of a valuable doll that had been earmarked for the auction. When it turns out that all the ticket money has vanished and there never was a celebrity guest, it’s up to Kat to save the day and bring the cold-blooded killer to justice.

Little, Brown Book Group

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.