Passagen Simon Stålenhag

Recension: ”Passagen” av Simon Stålenhag

Jag har nogsamt kurerat nyhetsflödet i min telefon till att bara visa peppiga saker som film, litteratur och TV. En dag för ett par veckor sedan poppade en notis från Omni med rubriken ”Svenskens sci-fibok blir rekordfilm hos Netflix”. Well color me intrigued. Jag loggade direkt in på Huddinge Biblioteks hemsida och reserverade ”Passagen” av Simon Stålenhag som var boken artikeln refererade till. ”Passagen” (engelsk titel: The Electric State) är en berättande konstbok. På biblioteket var den sorterad under just konst. Hade jag inte läst om den på nätet hade jag garanterat missat den, för just konsthyllan är en del av biblioteket jag väldigt sällan tittar närmare på. Kanske dags att börja göra det?

Passiviserade människor när neurotekniken tagit över

Passagen en dystopisk berättelse om den neurodrivna staten. Genom makalösa konstverk och en kortare text, får vi följa 17-åriga Michelle på hennes resa genom ett dystopiskt USA. Som sällskap har hon en gul leksaksrobot. De allra flesta har sedan länge valt att enbart leva sina liv genom en hjälm. Hjälmen från företaget Sentre, kopplar ihop användarna till ett gemensamt medvetande. Det är beroendeframkallande förstås, och resultatet är skrämmande på ett sätt som verkligen biter sig fast i mig som läsare och får mig att misstänksamt snegla på vårt VR-headset. Människorna har blivit helt passiva och genom sina hjälmar hjälper de drönare och robotar att vandra där människan knappt längre går.

Passagen Simon Stålenhag
Uppslag ur ”Passagen” av Simon Stålenhag

När en bild verkligen säger mer än 1000 ord

Varje bild, varje konstverk i ”Passagen” är storslagen. Boken är inte i första hand textdriven, texten är snarare där för att binda ihop berättelsen. Men konsten är det som verkligen för Michelles berättelse och resa framåt. Det är tungt, läskigt och oerhört kusligt. Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord. Inget kan vara mer sant i ”Passagen”. Varje bild, varje konstverk rymmer så mycket och det är lätt att visualisera hur den kommande Netflix-produktionen kan komma att se ut.

”Passagen” av Simon Stålenhag är en bok som man läser ut snabbt, men bilderna och berättelsen jagar en länge. Jag står i kö på biblan på Stålenhags tidigare böcker som utspelar sig i Sverige. Jag ser verkligen fram emot att läsa dem.

”Tales from the Loop” på Prime

I väntan på Netflix-filmen ”The Electric State” kan man passa på att se ”Ur varselklotet” (”Tales from the Loop”) på Prime. Det är en serie baserad på Stålenhags bok med samma namn. Jag har sett första avsnittet och även här får man en örfil av den kusligt dystopiska dåtid, framtid och samtid som skildras. En perfekt motvikt till högsommarens svenska idyll.

Betyg

Suggestivt berättande genom konst
10/10
Ger en kuslig bild av hur framtiden skulle kunna se ut
10/10
Värt att se fram emot filmen=
10/10
Totalt
10.0/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sommarmöten av Emily Henry
Previous Story

Recension: ”Sommarmöten” av Emily Henry

Det slutar med oss av Colleen Hoover
Next Story

Recension: ”Det slutar med oss” av Colleen Hoover