”Know my name” av Chanel Miller

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

I januari 2015 blev Chanel Miller utsatt för en våldtäkt, bakom en avfallscontainer utanför en byggnad inne på Stanfords universitet. Våldtäktsmannens namn är Brock Turner och brottet fick internationell uppmärksamhet. Chanel Millers lyckades förbli anonym i flera år, genom hela domstolsprocessen. Hennes namn blev inte känt förrän hennes biografi ”Know my name” gavs ut år 2019. I boken väljer hon att berätta sitt perspektiv, både av brottet hon utsatts för och av rättegången samt mediaintresset för den.

Millers uppmaning om att ”be a Swede”

Det är ytterst märkligt att Chanel Millers bok inte har givits ut på svenska. Efter me too-rörelsens genomslag kan man tycka att intresset för den här typen av berättelser borde vara stort. Miller är dessutom en synnerligen begåvad skribent. Hon berättar sin historia mycket utförligt och medan jag läser glömmer jag helt bort att tiden går. Men det finns ytterligare en anledning till att den uteblivna svenska översättningen förvånar mig. Det är nämligen två unga män från Sverige, studenter på Stanford, som avbryter våldtäkten och jagar fatt Brock Turner. Miller återkommer ofta till dem i sin bok, Peter och Carl, och skriver i slutet om vad det för henne personligen innebär att ”be a Swede” (sida 339).

Det känns fel att inleda ett inlägg om Chanel Millers bok med att skriva om våldtäkten. Ingen vill definieras av ett brott de utsatts för. Miller skriver själv att hon alltid drömt om att bli författare. Och att ämnet för ”Know my name” inte är något hon själv skulle ha valt, men att det var ämnet hon fick tilldelat sig av livet. Jag tror inte många tycker att brottsoffer har något ansvar för att ge mening till eller skapa något större av kanske det mest traumatiska de genomlevt. Men Chanel Miller såg den möjligheten och kunde på något sätt frambringa styrkan för att göra det. ”Know my name” är en gåva till oss läsare. En inblick i hur det är att uppleva något vi tänker inte ska hända oss, men det händer oss. Kan hända vem som helst av oss.

Otroligt starka känslor fångade i ord

”Know my name” följer i kronologisk ordning Miller och hennes tankar. Från kvällen för våldtäkten, till uppvaknandet på sjukhus dagen efter. För sina läsare delar Chanel med sig av varje tanke som far genom huvudet, varje känsla som får kroppen att rista. Det känns som hon vänder ut och in på sig själv, i ett försök att få oss uppleva hur det var att stå i hennes skor. När hon efter en tid till slut berättar för sina föräldrar om vad som hänt henne är det omöjligt att inte bryta ihop. ”Know my name” är inte en bok för den som räds att känna starka känslor.

Även om de amerikanska och svenska rättsystemet skiljer sig åt finns det många gemensamma punkter. Mycket går att känna igen från vad man läst från medialt uppmärksammade våldtäktsfall som inträffat i Sverige. Misstron på offrets berättelse, ifrågasättande av offrets klädsel, beteende, alkoholintag. Hur våldtäktsmännen ursäktas, hur deras bästa sidor dras fram som motvikt till deras brott. ”Know my name” är en träffande bok både i hur den får mig att genom ord på boksidor genomleva något jag inte varit med om. Men också genom att belysa alla systemfel som gör livet för den som redan utsatts för ett brott svårare. Trots att ”Know my name” endast finns utgiven på engelska hoppas jag att den når fram till flera läsare i Sverige. För mig är det här en bok som kommer stanna kvar i mig länge. Och som tyvärr kommer göra sig påmind varje gång en ny våldtäkt omskrivs offentligt.

Betyg

Läsflyt
10/10
Starka känslor hos den som läser
9/10
Intelligent och lärorikt ur ett brottsoffers synvinkel
10/10
Totalt
9.7/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

1 Comments Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Previous Story

Ölandssviten av Johan Theorin

Next Story

Recension: “Spare” (svensk titel: “Den andre”) av Prins Harry