Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf: Böckerna att läsa när du sett dokumentären

/
Uppskattad lästid: 4 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Har du också tittat på dokumentärserien om Selma Lagerlöf på SVT under julledigheten? Du, jag och resten av internet. Och är det ändå inte lite lustigt, att trots att vi alla är vet vem Selma Lagerlöf var och att många av oss läst något av henne under skolåren, ändå ofta har lite svårt att greppa vidden av hennes författarskap? Eller, jag kan ju inte tala för er – men så är det i alla fall för mig. 

Dokumentären på SVT Play börjar ganska långsamt, men puttrar sedan på i ett rätt behagligt tempo över två timslånga avsnitt och när jag nådde sista minuterna, som visar bilder från Selma Lagerlöfs begravning, känner jag mig mer rörd än vad jag hade förväntat mig. Vilket liv! Vilket författarskap! Suget att genast kasta mig över alla hennes böcker blev enormt, men ja, hon har ju skrivit en hel del. 

Tyvärr är mitt minne som teflon, så jag behövde genast påminna mig själv om några saker. Kanske är det inte bara jag som har problem med närminnet, så jag tänkte att jag sammanfattar mina anteckningar här som en liten guide – så kan ni också ha det som en Selma-fusklapp. 

📚 Vilka böcker har Selma Lagerlöf skrivit?
🎖️ När fick Selma Lagerlöf Nobelpriset?
✉️ Finns Selma Lagerlöfs brev att läsa?
🏠 Kan man besöka Mårbacka idag?
🤔 Jag vill läsa mer om Selma Lagerlöf – vilken bok ska jag satsa på?

Vilka böcker har Selma Lagerlöf skrivit?

Nästan alla Selma Lagerlöfs böcker är fristående och behöver inte läsas i någon särskild ordning. De böcker av Selma Lagerlöf som bör läsas i ordning är ”Jesusalem 1 och 2”, ”Troll och människor”, samt trilogin om Löwensköld som börjar med ”Löwensköldska ringen” och slutar med ”Anna Svärd”. Så här sammanfattar Selma Lagerlöf-sällskapet Lagerlöfs författarskap:

  1. Gösta Berlings saga (1891)
  2. Osynliga länkar (1894)
  3. Ett äfventyr i Vineta (1895)
  4. Antikrists mirakler (1897)
  5. Drottningar i Kungahälla (1899)
  6. En herrgårdssägen (1899)
  7. Jerusalem 1 (1901)
  8. Jerusalem 2 (1902)
  9. Herr Arnes penningar (1904)
  10. Kristuslegender (1904
  11. Nils Holgerssons underbara resa. Första delen (1906)
  12. Nils Holgerssons underbara resa. Andra delen (1907)
  13. En saga om en saga och andra sagor (1908)
  14. Liljecronas hem (1911)
  15. Hem och stat (1911)
  16. Körkarlen (1912)
  17. Tösen från Stormyrtorpet (1913)
  18. Kejsaren av Portugallien (1914)
  19. Dunungen, dramatiserad (1914)
  20. Troll och människor, 1 och 2 (1915-1921)
  21. Bannlyst (1918)
  22. Kavaljersnoveller (1918)
  23. Mårbacka (1922)
  24. Löwensköldska ringen (1925)
  25. Charlotte Löwensköld (1925)
  26. Anna Svärd (1928)
  27. Ett barns memoarer (1930)
  28. Dagbok (1932)
  29. Höst (1933)
  30. Skriften på jordgolvet (1933)
  31. Från skilda tider (1943-1945 – utgivna efter Selma Lagerlöfs död)

När fick Selma Lagerlöf Nobelpriset i litteratur?

Selma Lagerlöf var inte bara den första kvinnan, utan även den första svensken att få Nobels litteraturpris när hon tilldelades det år 1909. 1914 blev hon även den första kvinnliga ledamoten i Svenska akademin. 

Finns Selma Lagerlöfs brev att läsa?

I dokumentären om Selma Lagerlöf, får man höra rader från Lagerlöfs brev till och från hennes två stora kärlekar Sophie Elkan och Valborg Olander, men också utdrag ur brev som hon skrev till sin mamma. Många brev fanns inlåsta på Mårbacka, och fick inte läsas på 50 år per Lagerlöfs egna instruktioner. Dessa brev (och otroliga mängder annat material) har överlämnats till handskriftsamlingen på Kungliga Biblioteket och finns digitiserade – har du ännu inte utforskat arkiv, är det därför hög tid nu. 

Det finns även brev som publicerats i bokform. Så sent som förra året kom en bok med allmänhetens brev till Selma Lagerlöf ut (hon fick massor av brev). Men även brevväxlingen mellan Lagerlöf och Ellen Key har publicerats som bok.

Kan man besöka Mårbacka idag?

Gården som Selma Lagerlöf växte upp på, och som hon köpte tillbaka och renoverade senare i livet, hette Mårbacka. Det går fortfarande att besöka Mårbacka. På vintern håller man stängt, men från och mitten av mars, öppnar man herrgården för guidade lördagsvisningar. Besök Mårbackas hemsida för information om öppettider och priser

Jag vill läsa mer om Selma Lagerlöf – vilken bok ska jag satsa på?

Det har givits ut mängder och åter mängder av biografier om Selma Lagerlöf. 2019 gavs “Jag vill sätta världen i rörelse: en biografi över Selma Lagerlöf” ut. Den är skriven av Anna-Karin Palm och nominerades till Augustpriset i kategorin årets fackbok 2019. Palm berättar fängslande om vänskap, kvinnokamp och en frihetssökande kvinna med stora visioner. 

Jag vet inte hur det är med er, men jag har helt klart fått en släng Selma-feber och känner mig rejält peppad på att sätta tänderna i Selma Lagerlöfs författarskap under 2023. Eller i alla fall delar av det – låt oss inte vara överambitiösa.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.