Recension: Folk som sår i Snö av Tina Harnesk

Recension: ”Folk som sår i snö” av Tina Harnesk

/
Uppskattad lästid: 2 min

”Folk som sår i snö” av Tina Harnesk vann Årets Bok 2023. Jag flyttade raskt upp den på min TBR (förkortning för To Be Read – med andra ord: en att läsa-lista). Eftersom Årets Bok är ett pris där vinnaren röstas fram av oss vanliga läsningar ur ett urval som gjorts av en jury på Bonniers bokklubbar, är det sällan obskyra nobelkandidater som vinner. Det är riktigt uppfriskande! Och att ”Folk som sår i snö” vann, det förvånar mig inte ett ögonblick. Detta är nämligen en pärla!

Ett åldrande par och egensinnigt par

Máriddja är 85 år och har precis fått en cancerdiagnos. Hon kommer dö, säger läkaren som i samma andetag under hur Máriddjas hemförhållanden ser ut. Máriddja meddelar raskt att hennes hemförhållanden ser alldeles utmärkta ut, tackar som frågar, och efter läkaren sagt att hon kommer höra av sig slänger Máriddja raskt sin mobiltelefon i närmaste papperskorg på väg till bussen som ska ta henne hem till huset i byn.

Ingen ska nämligen komma här och säga åt Máriddja vad hon ska göra. Och absolut ingen får veta att hon är döende. Särskilt inte hennes man Bierra. Däremot finner hon en ny vän i växeltelefonisten som hon får kontakt med i den nya telefon Bierra köper henne. Siri heter hon och hon har svar på allt, även om hon är rätt konstigt.

Familjehemligheter och en saknad pusselbit

Kaj har nyligen flyttat till Norrbotten med sin sambo. Hans mamma har nyligen dött och lämnat honom med en hel del frågor. Varför pratade hon aldrig om hans barndom utan bara blev ledsen då den kom på tal. Och vad var det egentligen hans pappa kallat henne för, den där gången som hon hade blivit så förbannat arg?

En bok som bjuder på både gapskratt och tårar

”Folk som sår i snö” överraskade mig enormt. Jag hade i och för sig förväntat mig att jag skulle tycka om den. Men jag hade nog inte trott att jag skulle älska den med sådan intensitet att jag var sugen på att läsa om den så fort som jag hade läst ut den. Karaktärerna i denna bok är tecknade med sådan kärlek att de snabbt känns som personer man känt i hela sitt liv. Máriddja hade varit så lätt att driva med när hon har svårt att förstå sig på moderniteter. Men istället känner jag igen mig. Nej, jag pratar inte förtroget med Siri – däremot är jag otroligt artig mot Chat GTP. Jag har sett Terminator och tänker inte ta onödiga risker. Reser sig maskinerna, har jag i alla fall inte varit taskig mot dem.

”Folk som sår i snö” får mig både att skratta högt och gråta så det svider i ögonen. Den är en pralin, en guldklimp, ett ljus i det mörker som samtiden just nu är. Perfekt läsning nu när vi träder in i de mörkaste av månader. Låt den bli ditt ljus!


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”Folk som sår i snö” hos: Adlibris
Köp ”Folk som sår i snö” hos: Bokus

Betyg

Fint tecknade karaktärer
10/10
Balans mellan skratt och tårar
10/10
Omläsningspotential
10/10
Värdig vinnare av "Årets bok 2023"?
10/10
Totalt
10.0/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.