Åsa Avdic "Ett liv till"

Recension: “Ett liv till” av Åsa Avdic

/
Uppskattad lästid: 2 min

För några år sedan var jag på Etnografiska museet som höll en Twin Peaks-kväll tillsammans med Mats Strandberg och Åsa Avdic. Sedan dess har jag, utan att ha läst något av Avdic, haft ett gott öga till henne. Och även om man inte läst något av Åsa Avdic, känner man troligtvis igen henne från hennes uppdrag som programledare för bland annat Plus och Gomorron Sverige. Mitt goda öga beror på hennes uppenbarligen utmärkta smak när det kommer till populärkultur. Att läsa “Ett liv till” har inte gjort mig mindre förtjust.

Gryn av verklighet möter författarens fantasi

“Ett liv till” av Åsa Avdic är en delvis fiktiv och delvis sann berättelse om två verkliga personer: Ruth Doran och Thomas Bradford. När vetenskapsmannen Bradford annonserar efter en assistent till ett spiritistiskt forskningsprojekt är Ruth den enda som söker tjänsten. Personkemin är omedelbar och tillsammans ska de bevisa att det övernaturliga existerar genom att ta kontakt med “den andra sidan”. 

Alla likheter med verkliga händelser och personer är inte en slump, tvärtom har några av personerna i den här boken funnits och några av de saker som inträffar verkligen hänt.

Åsa Avdic – Författarens anmärkning ”Ett liv till”

Intresset för spiritism efter första världskriget

Första världskriget är ett infekterat minne och många är de stupande männen, sönerna och vännerna. Intresset för spiritism och andevärlden är större än någonsin tidigare, folk längtar efter avslut. Bradford vill bevisa att det övernaturliga faktiskt inte är övernaturligt, utan något helt naturligt. När hans dotter dör, ökar insatserna och hans tidigare vilja att bevisa att andar finns blir nu snarare ett måste: dottern kanske är fast, hon kanske behöver hjälp, han kanske till och med kan få tillbaka henne. 

Perfekt bok under spooktober (och resten av året)

“Ett liv till” är perfekt läsning så här under spooky season och att den är baserad på verkliga händelser ger den så klart en extra udd. Är man bekant med Bradford och Doran, vet man naturligtvis utgången, men här finns det ändå minst en oväntad knorr på berättelsen som gör den till en riktig bladvändare. Språket är utsökt och stämningen kommer få alla fans av dark academia på fall. 

Mest av allt tycker jag om att få lära känna Ruth Doran, en kvinna som alltid fått höra att hon har en briljant hjärna och till och med läser matematik på universitetet (inte så vanligt i 1920-talets USA), men sedan får ge upp sin akademiska karriär när det vankas giftermål. Avdic har tecknat henne fint och spännande och det går att verkligen känna såväl hennes nyfikenhet på universum som hennes frustration med vardagen. 

“Ett liv till” är en riktig pärla som får mig sugen på att djupdyka i litteratur om det spiritistiska 20-talet. 


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”Ett liv till” hos: Adlibris
Köp ”Ett liv till” hos: Bokus

Betyg

Perfekt balans mellan fiktion och verkliget
9.5/10
Dark Academia-vibbar
9/10
Frustration över hur kvinnor alltid måste prioritera männens vilja
10/10
Totalt
9.5/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.