Så får du in en e-bok i läsplattan

Hur får jag in en biblioteksbok i min läsplatta?

/
Uppskattad lästid: 2 min

Läsplattor har blivit allt mer populära de senaste åren och det är inte svårt att förstå varför. Med en läsplatta kan man ha tillgång till tusentals böcker utan att behöva bära runt på en tung väska. Dessutom kan man läsa på olika språk, söka efter specifika ord och skaffa göra flera personliga anpassningar för att få en så trevlig läsupplevelse som möjligt. Men hur får man egentligen in en biblioteksbok i sin läsplatta? Här är en steg-för-steg-guide.

Steg 1: Skaffa en läsplatta

Det första steget är att skaffa en läsplatta. Det finns många olika varianter på marknaden, så se till att välja en som passar dina behov. Några populära alternativ är Amazon Kindle, Kobo, PocketBook och Tolino. Storytel har en egen läsplatta. Den kräver dock att du har ett pågående abonnemang, så köp en Storytel-platta först om du är riktigt säker på att du kommer fortsätta ditt abonnemang hos dem för en längre tidsperiod. Det går inte att läsa e-böcker från biblioteket på en platta från Storytel. För att hitta rätt läsplatta för dig och vilken läsplatta som är bäst i test, läs tester av eboksläsare där olika läsplattor har hårdtestats och ställts mot varandra.

Steg 2: Skaffa ett bibliotekskort

För att kunna låna böcker från biblioteket behöver du skaffa ett bibliotekskort – men eftersom du läser Bläddrat, har du med största sannolikhet redan ett bibliotekskort. Om du inte har ett kort på bibblan, skaffar du det genom att besöka ditt lokala bibliotek, så kommer du få hjälp av bibliotekarierna att ordna ett lånekort.

Steg 3: Ladda ner en e-bok från biblioteket

När du har skaffat ditt bibliotekskort kan du logga in på bibliotekets webbplats och söka efter en e-bok som du vill låna. De flesta bibliotek använder sig av tjänster som Libby, OverDrive eller Elib för att låna ut e-böcker.

Hur får jag in en biblioteksbok i min läsplatta?

Steg 4: För över e-boken till din läsplatta

När du har lånat en e-bok från biblioteket behöver du överföra den till din läsplatta. Detta görs vanligtvis genom att använda en USB-kabel eller genom att koppla upp sig mot Wi-Fi och ladda ner boken direkt till läsplattan. Om du har svårt att lyckas med att få över e-boken till din läsplatta, hör om bibliotekarierna har tips på hur du ska komma vidare.

Steg 5: Börja läs!

När e-boken har överförts till din läsplatta är det bara att börja läsa! Se till att anpassa inställningarna på din platta, för bästa läsupplevelse. Man brukar till exempel kunna ändra textstorlek och bakgrundsfärg, samt även ljusstyrka.

Sammanfattningsvis är det inte svårt att få in en biblioteksbok i sin läsplatta när man väl kommit igång med det. Skaffa en läsplatta, ladda ner en läsapp, skaffa ett bibliotekskort, låna en e-bok från biblioteket och överför boken till läsplattan. Sedan är det bara att sätta sig bekvämt och njuta av en god bok!

Hur får jag in en biblioteksbok i min läsplatta?

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

2 Comments

  1. Om man vill att det ska var ännu enklare kan man köpa en läsplatta från Onyx boox som kör Android. Då kan man (efter lite fix) ladda ner Google play butik på läsplattan och därigenom ladda ner appar så som Libby, Storytel, BookBeat osv osv. Jag är så himla nöjd med min eftersom det inte innebär samma begränsningar som andra plattor (ja, och att jag inte har en dator att ladda ner bibliotekets böcker på)

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.